Розкуплені авіаквитки, закриті кордони та способи ухилення від служби: як в РФ та світі реагують на мобілізацію

Розкуплені авіаквитки, закриті кордони та способи ухилення від служби: як в РФ та світі реагують на мобілізацію

Розкуплені авіаквитки, закриті кордони та способи ухилення від служби: як в РФ та світі реагують на мобілізацію
. Колаж Суспільне

Президент РФ Володимир Путін оголосив у Росії часткову мобілізацію через війну в Україні, підтримав проведення "референдумів" на окупованих територіях і заявив про готовність використати ядерну зброю проти Заходу. За словами глави Міноборони РФ Сергія Шойгу, планується мобілізація 300 тисяч резервістів.

Речник президента України Сергій Никифоров назвав оголошену Путіним мобілізацію трагедією для росіян, а секретар РНБО Олексій Данілов — "програмою утилізації росіян".

На тлі цих заяв росіяни шукають способи уникнути потрапляння на війну в Україну. Світові політики також не лишилися осторонь і відреагували на заяви Путіна стурбованістю, а Латвія, зокрема, оголосила, що не видаватиме візи росіянам-ухилянтам.

Що відомо про мобілізацію в РФ і як вона відбуватиметься

Очільник комітету держдуми Росії з оборони Андрій Картаполов заявив, що під час часткової мобілізації можуть призвати випускників військових кафедр, "якщо їхні військово-облікові спеціальності будуть затребувані", повідомляє ТАСС.

За його словами, насамперед йдеться про мобілізацію старшин, прапорщиків, мічманів до 35 років та молодших офіцерів до 45 років. Другий розряд військовозобов'язаних - це солдати, сержанти, прапорщики, мічмани до 45 років та молодші офіцери до 50. І третій до 50 та 55 років відповідно.

Картаполов також заявив, що додаткових обмежень на виїзд із Росії, а також на переміщення між суб'єктами РФ для громадян, які підлягають частковій мобілізації, не потрібно запроваджувати.

Під часткову мобілізацію підпадають резервісти до 50 років, заявив генерал-лейтенант, член комітету Держдуми з оборони Андрій Гурулєв.

"Зазвичай мобілізація стосується резервістів до 50 років. Ну і за станом здоров'я. Це заздалегідь встановлені всі критерії", сказав він.

Водночас Кремль засекретив пункт №7 указу про мобілізацію, який стосується кількості призовників. Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков відмовився розкрити зміст засекреченого 7 пункту указу Володимира Путіна про часткову мобілізацію, повідомляє ТАСС.

"Він для службового користування, тому я не можу його розкрити. Єдине, що можу сказати: Сергій Шойгу у своєму інтерв'ю сказав: 300 тис. осіб. Ось там йдеться про кількість до 300 тис. осіб", сказав він.

Реакція росіян на часткову мобілізацію

Відеозвернення Путіна до росіян спочатку було заплановане на вечір 20 вересня, але не відбулося. За кілька годин до очікуваного виступу, росіяни шукали способи виїзду з Росії. Про це свідчать тренди пошуковика Google. Найбільше запитів надійшло від жителів Тульської області, Санкт-Петербурга та Москви.

Запити у пошуковику Google у Росії
Скріншот сторінки Google Trends

Станом на момент написання новини в лідери вийшов запит "як виїхати з Росії під час мобілізації", а також запит куди виїхати.

Пошукові запити у РФ
Скріншот сторінки Google Trends

Ще одним Google-трендом у росіян став запит "як зламати руку у домашніх умовах".

Google тренди у Росії
Скріншот сторінки Google Trends

На тлі оголошення Путіна про часткову мобілізацію росіяни розкупили квитки до Стамбула та Єревану на рейси 21 вересня. Скріншот одного із сайтів з продажу авіаквитків опублікував нардеп Олексій Гончаренко.

Він також опублікував скріншоти повідомлень у російських пабліках про вручення повісток на вулицях Москви.

Крім того, у російських пабліках з'являються повідомлення, як заблокувати отримання електронної повістки у додатку "Госуслуги" (російський аналог "Дії")

Фондовий ринок РФ відреагував на заяви Путіна обвалом. Ціни більшості "синіх фішок"Сині фішки (англ. blue chips) — акції найбільших, ліквідних і надійних компаній зі стабільними показниками одержуваних доходів і виплачуваних дивідендів на Московській біржі впали близько 15%. Найбільше втрачають акції фінансових компаній.

Понад 200 тис. росіян підписали петицію проти "загальної та часткової мобілізації"

Автори звернення зазначають, що законних підстав, зважених та аргументованих причин для її оголошення у президента Володимира Путіна немає і бути не може.

"У поточній ситуації невизначеності ми не готові наражати ні на моральну, ні на моральну, ні на фізичну небезпеку чоловіків нашої країни — братів, синів, чоловіків, батьків та дідів", — йдеться у петиції.

За кілька годин її підписали 217 тис. людей. Петицію можна буде підписувати до закінчення "спеціальної військової операції".

"Божевільний дід іде ва-банк": Хакери зламали сайти найбільших аеропортів РФ.

Невідомі хакери зламали сайти аеропортів Пулково (Санкт-Петербург), аеропортів Єкатеринбурга, Хабаровська, Уфи, Благовіщенська та Самари, повідомляє Telegram-канал DC8044 F33d.

"Українці забрали за 3 години те, що ми брали 3 місяці. Тепер мобілізація "свіжого м’яса", щоб бомбардувати мирні об'єкти. З таким самим впевненим і агресивним обличчям ми нападали на Україну. Армія на 70% мертва чи поранена", — йдеться у тексті на банері.

Також автори банера підкреслили, що Другу світову виграли завдяки ленд-лізу, а в цій війні ленд-ліз дають Україні.

"Україна вже перемогла. Питання в тому, наскільки сильно ми програємо", — йдеться у тексті.

Автори звернення закликають мобілізованих здаватися з технікою.

"Ви можете отримати винагороду та громадянство ЄС", — йдеться у повідомленні.

"Тривожна ескалація": Як реагують у світі на путінську мобілізацію

Світові політики відреагували на заяви Путіна стурбованістю. А тим часом Латвія, зокрема, оголосила, що не видаватиме візи росіянам-ухилянтам.

Про це повідомив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Ринкевич.

"З міркувань безпеки Латвія не видаватиме гуманітарні та інші види віз громадянам Росії, які ухиляються від мобілізації, а також не змінюватиме обмеження на перетин кордону для громадян Росії з шенгенськими візами, введені з 19 вересня", — написав він у Twitter.

Реакція Великої Британії

Оголошення російським президентом Володимиром Путіним часткової мобілізації в Росії на тлі війни проти України є тривожною ескалацією. Про це міністерка закордонних справ Великої Британії Джилліан Кіган сказала Sky News.

Кіган назвала тривожними заяви Путіна і закликала російських громадян дивитися далі російських ЗМІ.

Міністерка додала, що Україна просувається вперед, звільняючи раніше окуповані росіянами території. Тому погрози Путіна варто сприймати серйозно. Шантаж Путіна ядерною зброєю Кіган назвала очевидною ескалацією.

"Це незаконна війна Росії в Україні. Ми, як і раніше, будемо підтримувати Україну разом з усіма нашими союзниками по НАТО", — сказала Кіган.

Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що останні кроки російського президента де-факто є визнанням провалу вторгнення РФ в Україну.

"Порушення президентом Путіним власних обіцянок не мобілізувати власне населення, як і протиправна анексія територій України — це визнання, що його вторгнення провалюється", — заявив він.

За словами Воллеса, Путін і Шойгу відправили десятки тисяч своїх громадян на смерть, погано оснащених і під поганим керівництвом.

"Ніякі погрози й пропаганда не можуть приховати того факту, що зараз Україна виграє у війні, міжнародна спільнота об’єднана, а Путін стає глобальною парією", — сказав британський міністр.

Реакція США на заяви Путіна

Пані посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що Вашингтон не визнає російську анексію українських територій і продовжить підтримку України.

"Фальшиві референдуми та мобілізація є ознаками слабкості, провалу Росії. Сполучені Штати ніколи не визнають претензій Росії на нібито анексовану українську територію, і ми продовжуватимемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", — написала Брінк у Twitter.

"Росія — єдиний агресор" — прем'єр-міністр Чехії

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала назвав часткову мобілізацію в РФ спробою подальшої ескалації розв’язаної Росією війни в Україні.

“Оголошена Путіним часткова мобілізація є спробою подальшої ескалації розв’язаної Росією війни в Україні та ще одним доказом того, що Росія є єдиним агресором. Допомога Україні потрібна, і ми повинні продовжувати це робити в наших власних інтересах”, — зазначив Фіала.

"Нерозважлива риторика" — генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав загрозу Путіна застосувати ядерну зброю "небезпечною та нерозважливою риторикою", повідомляє Reuters.

"Ми подбаємо про те, щоб у Москві не було непорозуміння щодо того, як саме ми реагуватимемо. Найголовніше — не допустити цього, і саме тому у наших повідомленнях із Росією ми так ясно говорили про безпрецедентні наслідки", — сказав він.

За словами Столтенберга, план мобілізації продемонстрував, що війна йде не за планами Путіна, і "було ясно, що російський президент припустився великого прорахунку".

Реакція Ватикану

Глава католицької церкви Франциск на щоденній аудієнції прокоментував погрози російського президента Володимира Путіна щодо використання ядерної зброї, повідомляє Reuters.

"У той час, як ця трагічна війна змушує деяких людей думати про ядерну зброю, — це божевілля!" — сказав він.

Читайте також

В ISW пояснили, навіщо Путіну "псевдореферендуми" і чи він оголосить загальну мобілізацію

Псевдореферендуми, звернення Путіна, Україна в ООН. 210-й день війни. Онлайн

Шойгу: "втрати Росії в Україні становлять 5937 осіб, мобілізують 300 тисяч"

На початок