Звільнення захисників Азовсталі, мобілізація в Росії. 211-й день війни. Онлайн

Звільнення захисників Азовсталі, мобілізація в Росії. 211-й день війни. Онлайн

Оновлюється
Звільнення захисників Азовсталі, мобілізація в Росії. 211-й день війни. Онлайн
. Глава МВС Денис Монастирський (зліва), командир "Азову" Денис "Редіс" Прокопенко після обміну полонених з РФ, 21 вересня 2022 року, Анкара, Туреччина.Фото: МВС України

22 вересня — 211-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Усі звільнені з полону українці перебувають у різному стані. До деяких з них застосовували тортури, розповів голова розвідки Кирило Буданов. Також очільник МВС Монастирський зазначив, що українські командири були в одиночних камерах, а під час обміну вони не знали куди їх везуть.
  • Усього за час війни Україна повернула через обмін 802 громадян. 21 вересня було проведено 20-й обмін під час якого повернули 215 українців, 200 з них було обміняно безпосередньо на кума Путіна, екслідера ОПЗЖ Віктора Медведчука. За даними розвідки, він найбільше був потрібен ФСБ, бо через нього відбувалось фінансування певних посадовців та агентурних мереж.
  • В Україні обмежили виїзд за кордон студентам-чоловікам іноземних ВНЗ. Раніше студентам, які навчались за кордоном до 24 лютого, дозволяли виїжджати за межі України для продовження навчання. Проте через масові підробки документів цю норму скасували.
  • Російські війська обстріляли цивільну інфраструктуру Запоріжжя. Зокрема влучили у готель, який знаходиться у центральному парку, під завалами перебувають люди. Крім того, 9 ракет було випущено по Миколаєву — росіяни обстріляли територію морського торговельного порту, пошкодили газогін та об'єкти живлення та театр російської драми.
  • Міністри закордонних справ Європейського союзу домовилися підготувати нові санкції проти Росії (восьмий пакет - ред.) та збільшити постачання зброї до Києва після того, як президент Володимир Путін наказав провести мобілізацію.
  • 215 українських військових звільнили з російського полону. З них 108 — бійці "Азову". У межах обміну Україна передала Росії Віктора Медведчука.
  • З російського полону звільнили командира полку "Азов" Дениса Прокопенка та його заступника Святослава Паламара, а також командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського. Згідно з домовленостями, п’ятеро українських командирів перебувають у Туреччині під гарантіями захисту та безпеки.
  • На мітингах проти мобілізації в РФ затримали понад 1200 людей. Раніше президент РФ Путін оголосив про проведення часткової мобілізації в Росії. Він повідомив, що указ вже підписаний і мобілізація починається з 21 вересня. Крім цього він заявив про підтримку "референдумів" на тимчасово окупованих територіях України. На тимчасово окупованих територіях у Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях незаконна влада оголосила, що проведе "референдуми" про приєднання до РФ вже цього тижня — 23-27 вересня.

П'ятеро захисників Азовсталі лишатимуться до кінця війни під протекторатом Туреччини

Про це повідомив президент Зеленський після звільнення українських військових з полону. За його словами, вони перебуватимуть у "повній безпеці, у комфортних умовах і під особистою протекцією президента Туреччини": "На час до кінця війни. Але ми забезпечимо їхнім родинам можливість з ними бачитися. Сергій Волинський, Святослав Паламар, Денис Прокопенко, Олег Хоменко, Денис Шлега. Ще раз дякую Президенту Ердогану".

Читайте також: Україна повернула з російського полону 215 українських військових, зокрема, захисників Азовсталі. Що відомо

У Запоріжжі лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. У місті та області оголошена повітряна тривога.

США готуються відправити нову партію боєприпасів для України

Міноборони США готується до відправки ще однієї партії боєприпасів для українських військових, повідомили у пресслужбі Пентагона.

"Пілоти, які прибули на базу військово-повітряних сил Дувр у Делавері, завантажують пакети боєприпасів, що прямують до України", — йдеться у повідомленні.

За інформацією Пентагону, снаряди перевезуть на C -17 Globemaster III в рамках місії допомоги в безпеці.

Звільнені з полону іноземці хочуть знов воювати за Україну ― представник ГУР

Іноземці, яких звільнили з російського полону, після відновлення та лікування знову хочуть стати на захист України, а один з добровольців збирається повернутись і жити тут, бо закохався, розповів член координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов.

Про стан іноземців, яких звільнили в рамках обміну полоненими з РФ, він розповів в ефірі "Українського радіо". За його словами, добровольці проходитимуть реабілітацію в Саудівській Аравії.

"10 іноземних громадян. І кожен другий із них, щойно зійшовши з борту в не найкращій фізичній формі, сказав, що хоче продовжити захищати Україну", — зазначив Юсов.

Юсов додав, що звільненим треба дати час відновитись і повернутись до нормального стану, емоційного і фізичного.

"В одного з них є кохання в Україні, тому він точно збирається повертатись і жити в Україні після перемоги", — сказав він.

Представника Головного управлення розвідки зазначив, що іноземці, як і українські бійці, достеменно не знали, що відбудеться обмін. Полонені ніколи не знають, але завжди сподіваються, сказав Юсов.

"Іноземці, яких учора вивезли і посадили в літак, зрозуміли, що швидше за все це рух до хороших новин. Але до моменту літака ніхто нічого не знав. Такі процеси можуть бути по кілька разів перенесені, людей можуть посадити в автобус, а потім розвернути цей автобус назад. Тобто це дуже складний і стресовий для полонених процес, тому що він не залежить лише від української сторони. У багатьох випадках щось може зірватись", — пояснив представник розвідки.

10 іноземних громадян 21 серпня прилетіли до Саудівської Аравії в рамках масштабного обміну, який провела Україна з Росією. Серед звільнених з полону 215 бійців, що боронили "Азовсталь". Серед десятьох іноземців-захисників ― п’ятеро громадян Великої Британії, двоє громадян Сполучених Штатів, громадянин Марокко, громадянин Швеції та громадянин Хорватії.

Юсов сказав, що у цій операції звільнення з полону були задіяні уряди багатьох держав: "Україна використала всі механізми, для того щоб повернути своїх. Про це колись напишуть книги і знімуть фільми".

На окупованих територіях Луганщини мобілізують всіх чоловіків

На окупованих територіях Луганщини окупанти мобілізують всіх чоловіків. Росіяни окопуються та підтягують резерви з боку Сватового та Троїцького. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Російські окупанти в поганому настрої через провалену "мобілізацію" її майже немає. Вони чекають на поповнення після оголошеної Путіним "часткової мобілізації у РФ", — розповів Гайдай.

Він додав, що знищена Білогорівка досі знаходиться під постійними обстрілами.

Одеські військові збили чотири іранські дрони-камікадзе на Миколаївщині

22 вересня приблизно о 20 годині одеські військові із зенітної бригади збили чотири дрони-камікадзе "Shahed-136" іранського виробництва. Про це повідомили в пресслужбі повітряного командування "Південь".

Дрони збили двома зенітними керованими ракетами середньої дальності.

"22 вересня, близько 20.00 години, на Миколаївщині, воїнами зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування "Південь" двома зенітними керованими ракетами середньої дальності збито одразу чотири російських дрона-камікадзе "Shahed-136" іранського виробництва", — ідеться у повідомленні.

Читайте також: "Шахіди" з маркуванням "Герань-2". Що відомо про іранські дрони, які з'явилися на озброєнні Росії

Зеленський закликав росіян здаватися в полон

"55 тисяч російських солдатів загинули на цій війні за пів року. Десятки тисяч поранені, скалічені. Бажаєте більше? Ні? Тоді протестуйте. Боріться. Тікайте. Або здавайтесь в український полон. Це варіанти для вас, щоб вижити", — сказав президент України у вечірньому зверненні.

Він наголосив, що російське рішення про мобілізацію – "це відверте визнання того, що їхня кадрова армія не витримала й посипалась".

"Саме на факт української сили реагує керівництво Росії, яке змінює тактику та намагається втягнути у війну ще більше російських громадян і ресурсів", — додав він.

Омбудсмен заявив, що Червоний Хрест не слідкував за умовами утримання українських військовополонених

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець збирається порушити перед керівництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) питання щодо відсутності моніторингу умов тримання українських військовополонених в полоні РФ.

Про це Лубінець заявив в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

"У мене попередньо запланована зустріч із керівництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста в Женеві, я туди їду саме щодо цієї ситуації. Якщо ми не побачимо від них якихось дієвих алгоритмів дій щодо РФ, ми повинні про це публічно казати", — зазначив він.

Омбудсмен пояснив, що мандат МКЧХ має змушувати країну-агресора виконувати Женевські конвенції, і оскільки представники організації були присутні під час виходу з "Азовсталі" українських бійців, то відповідно були зобов'язані моніторити ситуацію.

"Ми побачили, що цього взагалі не відбувалося... Жоден із військовополонених, яких ми вчора звільнили, не бачив представника МКЧХ. Це порушення. На мій погляд, це невиконання мандата МКЧХ і ми маємо про це публічно говорити", – зауважив Лубінець.

Місія ООН зі встановлення фактів трагедії в Оленівці готова до розгортання, але потрібні гарантії безпеки — генсек ООН

Місія, яку було створено після трагічного інциденту в слідчому ізоляторі в Оленівці 29 липня, готова до розгортання, щойно будуть отримані всі необхідні гарантії. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

"Місія повинна мати безпечний, надійний і безперешкодний доступ до всіх відповідних місць і людей, а також до всіх відповідних доказів без будь-яких обмежень, перешкод або втручання", — додав він.

Генсек ООН брав участь в обміні полонених захисників Азовсталі — Єрмак

"Я також хотів би оцінити роль генсека ООН Антоніу Гутерреша, який теж брав у цьому участь (у переговорах щодо звільнення українських полонених - ред.). Також ми з ним практично кожного дня були на зв’язку, він теж дуже допомагав", — повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Звільнені з полону РФ українці у різному стані, до багатьох застосовували тортури — Буданов

Усі звільнені з полону українці перебувають у різному стані. До деяких з них застосовували тортури. Крім цього полонених військових утримували в багатьох різних закладах.

"Є особи, які знаходяться фізично більш менш нормальному станові, за винятком хронічного недоїдання, пов’язаного з поганими умовами тримання. Є особи до яких застосував дуже жорстокі тортури і на жаль відсоток таких осіб серед яких ми повернули є досить великим. Абсолютно різний стан у них", — розповів під час брифінгу голова розвідки Кирило Буданов.

Він додав, що їх утримували в різних місцях, але до багатьох полонених застосовувались "жорстокі види тортур".

"Їх тримали не так як планувалося спочатку в одному місці в Оленівці, а в багатьох різних закладах на території як тимчасово окупованої України, так і на території РФ", зазначив Буданов.

Медведчук найбільше був потрібен ФСБ, бо через нього відмивали кошти — Буданов

Голова ГУР Кирило Буданов повідомив, що Віктор Медведчук на даному етапі найбільше потрібен саме ФСБ.

"Тому що це особа, через яку йшло фінансування багатьох агентурних мереж тут, через цю особу ішло фінансування певних посадовців та взагалі наповнення негласного бюджету ФСБ. Тому він їм конче потрібен. Це засіб і впливу, і заробляння та відмивання коштів. Це і є головна причина, чому вони так за нього боролись", — зазначив він.

Норвегія офіційно скасувала спрощений візовий режим з РФ

Про це повідомляє Директорат імміграції Норвегії. Зміни набули чинності 22 вересня.

"Це означає, що на громадян Росії також поширюються стандартні правила щодо документації, багаторазових віз, зборів та термінів розгляду справ. Спрощені правила, викладені в угоді про спрощення візового режиму, не будуть застосовуватися доти, доки дія угоди залишається зупиненою", — йдеться й повідомленні.

Після припинення дії спрощеного візового режиму візовий збір для росіян зросте з 35 євро до 80 євро.

Термін розгляду заявок на отримання візи буде збільшено з 10 до 15 днів, а в окремих випадках — до 45 днів. Заявники також повинні будуть надати більше документів до консульства чи візових центрів.

Спецоперація щодо обміну полонених з Азовсталі готувалася в 4 країнах

Про це голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив під час пресконференції щодо обміну військовополонених. За його словами до спецоперації, крім України, були долучені Польща, Саудівська Аравія, Туреччина.

"Цей результат був би неможливий без злагодженої роботи всієї команди СБУ, ГУР, Офісу президента і МВС. Усі працювали 24/7. Дуже важливо, що (допомогли - ред.) наші міжнародні контакти. Я не можу не сказати про велику участь у цьому турецької сторони. Ми практично з офісом президента Ердогана постійно спілкувалися. Безпосередньо в Анкарі відбулася остаточна вже частина обміну", — наголосив Єрмак.

"Взагалі все це відбувалось у 4 країнах. 4 точках. В Ер-Ріяді знаходився пан Умеров, де ми змогли забрати 10 захисників України, які представляли наших партнерів. Це було надзвичайно складне завдання тому, що треба було, окрім достатньо складних переговорів з російськими представниками, добитися синхронізації для того, щоб не було зриву в жодній цих точок", — додав начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

Усього за час війни Україна повернула через обмін 802 громадян

Про це заявив тимчасовий виконувач обов'язків голови СБУ Василь Малюк.

"Учора у нас успішно відбувся вже 20 обмін, в цілому ми поміняли вже 802 громадяни України. 200 осіб, які ми вчора поміняли безпосередньо на території Чернігівської області — цих ми поміняли безпосередньо на пана Медведчука. Медведчук — це не просто одіозний персонаж і кум Путіна. Це — задокументований державний зрадник, який підозрюється за трьома статтями КК: це державна зрада, сприяння терористичній організації й пограбування національних запасів. Відповідні справи слухаються в суді", — розповів Малюк.

Він додав, що суд дозволив обмін Віктора Медведчука, на основі його заяви та дозволу Координаційного центру, що займається обміном полонених.

Зеленський про мобілізацію в РФ: Путін хоче перехопити ініціативу

Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю виданню Bild.

"Путін не говорив про це офіційно, але, як повідомляла нам наша розвідка, та розвідка міжнародних партнерів, останніми місяцями він проводив приховану мобілізацію та провосковував ці штучні референдуми. Він постійно про це говорив погрожував тощо. Він зараз спробує мобілізувати свою аудиторію, після програшу на харківському напрямку. Він хоче забрати ініціативу..Ви пам'ятаєте, вони були ініціативними на самому початку вторгнення, після цього ми забрали ініціативу в Києві і перейшли в деокупацію, потім війна застрягла, процес уповільнився, це було болото, а не війна. Ніхто не міг нікуди штовхати..ворога штовхати було складно та й у нас зі зброєю було складно. Потім ми спланували операції і почалася окупація іншого регіону, Харківської області. Тому, йому треба мобілізувати свою аудиторію", — зазначив Володимир Зеленський.

Він додав, що оголошення мобілізації в РФ також свідчить про проблеми з кадровими офіцерами: "Ми знаємо, як вони набирали вже і курсантів і юнаків які не вміють воювати. І ті курсанти вони гинули, вони не давали їм навіть закінчити військові навчальні заклади".

"Він бачить що його війська біжать, тікають, тому він хоче брати Україну мільйонною армією, кількістю трупів. Він може привести навіть більше людей (ніж було заявлено, 300 тис. резервістів - ред.), але це не російські військові. Якщо на людину вдягнути форму — вона не стане військовим. Він може взяти пугало, яке стоїть в полі й надягнути на нього військову форму, але воно буде тільки від ворон відволікати. Йому все одно скільки росіян загине. Він хоче втопити Україну в крові...але в крові своїх військових", — сказав президент.

Авіація ЗСУ уразила 10 районів зосередження військ та техніки РФ

Як повідомляється у зведенні Генерального штабу ЗСУ, за поточну добу підрозділи Сил оборони відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Куп’янськ, Зайцеве та Новомихайлівка.

"Протягом доби авіація Сил оборони уразила десять районів зосередження живої сили і військової техніки противника та дві позиції зенітних ракетних комплексів. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили два БпЛА окупантів", — йдеться у повідомленні.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу завдали вогневого ураження, зокрема, по чотирьох пунктах управління РФ, двох районах зосередження особового складу та військової техніки, трьох позиціях ППО, позиції артилерії, а також трьох складах боєприпасів.

Армія РФ за добу завдала по Україні 4 ракетні та 17 авіаційних ударів

За добу росіяни завдали 4 ракетні та 17 авіаційних ударів, здійснив понад 24 обстріли з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, повідомляє Генштаб.

Постраждала інфраструктура більш як 30 населених пунктів, Це, зокрема, Пришиб, Спірне, Веселе, Мар’їнка, Бахмут, Костянтинівка, Нескучне, Полтавка, Єгорівка, Безіменне, Білогірка, Запоріжжя, Кривий Ріг, Первомайськ, Миколаїв, Очаків, Високопілля, Сухий Ставок та Миролюбівка.

Армія РФ продовжує обстріли з танків, мінометів та артилерії:

  • на Сіверському напрямку – в районі населених пунктів Шалигине, Волфине, Їздецьке та Миропільське Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Глибоке, Стрілеча, Мороховець, Веселе, Сотницький Козачок, Вовчанськ, Гатище, Дворічна, Гусинка, Кам’янка, Куп’янськ, Артільне, Осинове та Міхуватка;
  • на Краматорському напрямку – Богородичне, Яцьківка, Ярова, Тетянівка, Святогірськ, Пришиб, Словʼянськ, Платонівка, Донецьке, Сидорове, Закітне, Озерне, Щурове та Райгородок;
  • на Бахмутському напрямку – Сіверськ, Спірне, Званівка, Миколаївка, Роздолівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка, Веселе, Білогорівка, Розівка, Зайцеве, Яковлівка, Майорськ;
  • на Авдіївському напрямку – Красногорівка, Авдіївка, Кам’янка, Опитне, Мар’їнка, Водяне і Новомихайлівка;
  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних дій не проводив, разом з тим здійснив артилерійські обстріли по населених пунктах Микільське, Вугледар, Володимирівка, Пречистівка, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне, Времівка, Павлівка, Мала Токмачка, Гуляйпільське, Залізничне, Полтавка, Новопіль та Новосілка.
  • на Південнобузькому напрямку вогневого впливу зазнали понад 37 населених пунктів.

Росіяни активізували роботу щодо підготовки "референдуму" на тимчасово захоплених територіях

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні. Так, у Херсоні посилюється адміністративно-поліцейський режим, здійснюється перевірка осель та психологічний тиск на місцевих жителів. Представники російської окупаційної влади, під приводом якісного розподілу гуманітарної допомоги, намагаються отримати від місцевих жителів їх особисті дані. Триває формування так званих "виборчих комісій".

У місті Старобільськ Луганської області окупаційна влада заборонила місцевому населенню залишати місто у період з 23 по 27 вересня. За наявною інформацією, окупанти створюють озброєні групи для обходу помешкань та примусу людей брати участь у так званому "референдумі". Проводиться підготовка до зйомок пропагандистськими ЗМІ сюжетів про "активну участь місцевих мешканців у голосуванні".

На тимчасово захопленій території Запорізької області місцевим жителям за надання паспортних даних та отримання громадянства російської федерації обіцяють грошову винагороду і побутові прилади.

Зеленський створив робочу групу щодо питань спеціального міжнародного трибуналу

Текст указу опублікований на сайті Офісу президента.

Робоча група має напрацювати та внести пропозиції стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

До складу робочої групи увійшли: Андрій Єрмак (керівник ОП, керівник робочої групи), Андрій Смирнов (заступник керівника ОП, заступник керівника — координатор робочої групи), Олег Гавриш (головний консультант відділу організаційної роботи Кабінету керівника ОП), Оксана Золотарьова (директор Департаменту міжнародного права МЗС), Олександр Карасевич (генеральний директор Директорату з питань зовнішньої політики та стратегічного партнерства ОП), Олена Ковальства (керівник Кабінету керівника ОП), Антон Кориневич (посол з особливих доручень МЗС), Андрій Сибіга (заступник керівника ОП), Дмитро Кулеба (міністр закордонних справ), Денис Малюська (міністр юстиції).

Кулеба заявив, що буде дотримуватися дистанції з Лавровим

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба буде дотримуватися дистанції з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, який також буде присутнім на засіданні Радбезу ООН. Про це голова МЗС України заявив журналістам перед засіданням Радбезу ООН, повідомляє кореспондент Суспільного.

Він також закликав партнерів надати Україні більше озброєнь для протистояння агресії РФ і створити міжнародний трибунал проти російських злочинів. "Найкращий спосіб уникнути більших злочинів від Росії — надати нам більше озброєнь, щоб дати нам можливість захищатись та звільняти людей від вбивства та тортур", — сказав Кулеба.

За його словами, найкращий спосіб проти непокараності — впроваджувати прокурорське кримінальне впровадження проти людей, які скоювали воєнні злочини та встановити міжнародний трибунал проти російських злочинів.

В "ДНР" планують залучити дітей до участі у "референдумі"

Правоохоронці перехопили документи "ДНР", які регламентують залучення дітей від 13 до 17 років до участі у фейковому референдумі Росії на тимчасово окупованій території Донеччини, інформує пресслужба СБУ.

"Таким чином, російські окупанти сподіваються розширити "електоральну базу" підтримки кремлівського проєкту з приєднання частини східної України до складу РФ", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що дітей окупанти залучають для того, аби штучно збільшити нестачу "голосів". Дітей мають супроводжувати до "виборчих дільниць" їх батьки, опікуни або представники так званих "дитячих будинків" на тимчасово окупованій території регіону.

Українці у Варшаві можуть обміняти водійські посвідчення

Як пояснив начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик, щоб змінити українське посвідчення водія громадянину України потрібно фізично звернутися до підрозділу ДП "Документ", який функціонує у Варшаві, і подати весь пакет документів.

"Наприклад, жінка змінила анкетні дані – потрібна заміна посвідчення, можливо закінчився термін дійсності посвідчення або було пошкоджено", – сказав Рудик.

Після прийому документи будуть проходити перевірку в Україні. І якщо немає ніяких заборон, українець у Варшаві отримує своє оновлене посвідчення, зазначив начальник Головного сервісного центру МВС. Вся процедура займає один день.

Казахстан не надаватиме прихисток росіянам-ухилянтам

Влада Казахстану без дозволу Росії не видаватиме дозволів на постійне проживання російським громадянам, які хочуть виїхати з РФ після оголошення часткової мобілізації. Про це заявив спікер парламенту Казахстану Маулен Ашимбаєв, повідомляє RFE/RL.

За його словами, правоохоронні та міграційні органи Казахстану працюють відповідно до закону, розглядаючи заявки іноземних громадян, у тому числі росіян, на отримання постійного місця проживання в країні.

"Наші офіційні установи не видаватимуть посвідки на проживання особам, які не нададуть документів, що підтверджують, що країна їхнього громадянства не заперечує проти їх переїзду до Казахстану", — сказав Ашимбаєв.

Він зазначив, що влада Казахстану знає про ситуацію щодо різкого збільшення кількості росіян, які хочуть виїхати до Казахстану.

"Вчора я народилась вдруге" — мати наймолодшого військового "Азовсталі" звільненого з російського полону

Назарій Гринцевич — наймолодший військовий-парамедик, який в середині травня вийшов з "Азовсталі". 10 березня йому виповнилося 19 років. 21 вересня, його разом з 215 українськими військовополоненими визволили з російського полону, в рамках великого обміну.

Кореспондент Суспільного поспілкувалась з матір'ю хлопця Маріанною Колос .

"Про обмін ми не знали, але відчували, вчора ввечері (21 вересня, — ред.) стався цей дзвінок, коли я народилась вдруге. Ввечері він подзвонив "мам, це я Назар. Я в Україні". Це вже моя мантра по житті. Ми плакали, кричали, раділи. Йому надали вже повний пакет, телефон, сім-карту, речі. Ми самі щасливі і він, пекло вже позаду", — розповіла жінка.

У полон 19-річний захисник потрапив після евакуації з металургійного заводу "Азовсталь" у Маріуполі. Понад 4 місяці його тримали в колонії так званої "ДНР". Востаннє Маріанна розмовляла з сином 17 травня, коли українські військові виходили з "Азовсталі".

"Він написав, мама чекай мене вдома! Мене довго не буде на зв'язку, але чекай і все буде добре. Весь цей час, ми тільки знали приблизно де він, що він живий. Після теракту в Оленівці російська сторона жодної інформації не надала, ми не жили після 29 липня, ми виживали, вірили і молились. Перші місяці я не витримувала, я була в жахливому стані, я плакала, але потім побачила, що це не вихід, я почала займатись. Ми всією родинною сідали в коло, я багатодітна мати і ми молились", — додає жінка.

На "Азовсталі" Назарій отримав псевдо "Грінка". Він тримав оборону три місяці, був парамедиком — рятував поранених. Там його контузило, а ще він отримав осколкове поранення обличчя. 16 травня президент України Володимир Зеленський дав наказ військовим, які перебували в Маріуполі скласти зброю і вийти з оточення, аби зберегти їм життя.

Жінка розповіла, що Назарій з дитинства хотів бути військовим. Коли йому виповнилося 18, він підписав контракт із ЗСУ, служив в полку "Азов". За порятунок поранених побратимів його нагородили орденом "За мужність" третього ступеня.

"Він мені казав мама я буду військовим, ти просто мужайся. Я себе так налаштувала. В 2014 йому було 10, він вже тоді кричав "Слава Україні!", — розповіла мати військового.

На повернення Назарія чекали батько, молодші брат, сестра та дівчина.

У Києві та низці областей оголошена повітряна тривога.

Фотограф з "Азовсталі" Дмитро Козацький

Прессофіцер та фотограф з "Азовсталі" Дмитро Козацький зустрівся з родиною після звільнення з російського полону.

Фотографії опублікувала його сестра у соцмережах. Також вона показала фото з парамедикинею Катериною Поліщук з позивним "Пташка".

22 вересня на Харківщині 8 людей підірвалися на російських мінах: двоє з них — трактористи

У Чугуївському районі 22 вересня зафіксували 8 випадків, коли люди підірвалися на російських мінах.

Про це повідомила пресслужба поліції Харківщини.

"Серед поранених — 67-річна жителька села Гракове та 52-річний житель селища Чкаловське, які отримали вибухові травми. Також поліцейський офіцер громади виявив у полі двох підірваних на міні трактористів. Їх доставили до Чугуївської районної лікарні", — сказано у повідомленні.

Звільнені під час обміну 5 британських військових прибули до Лондона

П'ятеро британських військових, які перебували у полоні в "ДНР" і були звільнені під час обміну військовополонених 21 вересня, прибули до лондонського аеропорту Хітроу і вже зустрілися зі своїми родинами. Про це повідомляє The Guardian.

З російського полону вдалося звільнити п'ятьох громадян Британії, а саме Ейдена Есліна, Шона Піннера, Джона Хардінга, Ділана Хілі та Ендрю Хілла.

Прем'єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс повідомила, що п'ятьох британців звільнили після втручання Саудівської Аравії.

Британців, звільнили з російського полону разом із двома американцями, марокканцем, хорватом і шведом, і українськими захисниками Маріуполя.

В Ізюмі може бути понад три місця масових поховань — міська рада

Ізюмська міська рада заявляє, що у місті може бути понад три місця масових поховань, кількість жертв серед місцевого населення росте.

"Сьогодні триває ексгумація. Масові захоронення не в одному місці, а мінімум у трьох. Необхідно, щоб спеціалісти дослідили місця таких заховань. Якщо на початку ми оцінювали, що в Ізюмі близько тисячі жертв серед мирних жителів, то тепер ми бачимо, що ця цифра буде лише рости", — сказав заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

За словами Мацокіна, зараз містяни перестали боятися і більше почали розповідати про звірства росіян.

"Всі ізюмці у важкому психологічному стані, позбавитись від наслідків шестимісячної окупації дуже важко", — додав він.

Росія має мережу шпигунів у секторі оборони України — представник президента у Раді

Російська розвідка багато агентів в Україні, зокрема й у секторі безпеки та оборони.Про це на брифінгу сказав представник президента України у Верховній Раді, нардеп Федір Веніславський.

Він зазначив, що Україна не може "недооцінювати ворога".

"Їхнє розвідуправління достатньо має, на превеликий жаль, в тому числі і в наших рядах українського сектору безпеки та оборони багато агентів. Я думаю, що вони розуміють подальші кроки, частково, наших збройних сил, які ми будемо спостерігати найближчим часом", — розповів нардеп.

Веніславський також прокоментував оголошену президентом РФ Володимиром Путіним часткову мобілізацію.

"Об’єктивно мобілізація не є короткостроковою дією, яка одразу приведе до якогось ефекту. Провести мобілізацію — це не дні, а тижні. Потім цих військових треба розподілити по бойових частинах, провести бойове злагодження і кинути їх в бій", — зазначив він.

Мінкульт працює над розширенням телерадіомовлення на окуповані території

Після відновлення постачання світла на звільнених територіях Харківщини наступним кроком є повернення українського телерадіомовлення. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону.

За його словами, у Балаклії українське телерадіомовлення відновлять "ледь не цього тижня", трохи пізніше в Ізюмі. В Ізюм привезли перший друк газети "Обрії Ізюмщини", друкується газета "Слобожанський край".

"Це перше, що ми можемо зробити для них: надрукувати газети, які розкажуть їм про те, що відбувалося в Україні протягом пів року", – сказав Ткаченко.

Міністр культури розповів, що спільно з британськими колегами ведеться робота, щоб "надати можливість, розширення телерадіомовлення і на окупованих територіях". "Інформація для людей надзвичайно важлива", - зазначив Ткаченко.

Операція з обміну полоненими ппланувалася з моменту визнання того, що військові ЗСУ виконали наказ — Веніславський

Головне управління розвідки та інші органи державної влади розпочали роботу по обміну військовополоненими з того моменту, як було визнано, що захисники України виконали бойовий наказ.

Як розповів представник президента України у Верховній Раді Федір Веніславський - на брифінгу в Media Center Ukraine, "не завжди перемовники дотримувалися власного слова у зв’язку з політичною ситуацією", але врешті решт, 215 військовослужбовців повернулися додому.

"Обмінний фонд, який ми віддали, не вартий уваги в порівнянні з тим, кого нам вдалося повернути", — сказав він.

Окупанти заявили про обстріл Донецька, де загинули щонайменше шестеро людей

Окупований Донецьк 22 вересня потрапив під обстріл. Про це повідомили в окупаційній адміністрації Донецька.

Окупанти заявили, що під обстріл потрапили Ворошиловський, Київський, Калінінський, Кіровський та Куйбишевський райони, де обстріляні ринок, міська адміністрація й маршрутка у центрі Донецька.

За попередніми даними окупантів, внаслідок обстрілу загинули щонайменше шестеро людей, поранення отримали шість жителів.

Окупаційна адміністрація Донецька звинувачує українських військових в обстрілі, а також заявила, що з населеного пункту Орлівка у сторону Ворошилівського району було випущено п'ять снарядів. Українська сторона поки не коментує цю ситуацію.

Україна передала Росії Медведчука під час обміну — Пушилін

Ватажок так званої "ДНР" Денис Пушилін підтвердив, що під час обміну полоненими Україна передала Росії Віктора Медведчука.

"Внаслідок обміну полоненими з Україною звільнено 56 осіб, серед них 55 військовослужбовців. Це 5 осіб із Донбасу, решта 50 — військовослужбовці з Росії", — цитує Пушиліна "РИА Новости".

Він розповів, що внаслідок обміну Україні було передано 215 осіб, частина з них – захисники Азовсталі.

У Мелітополі окупанти влаштували вибух, загинули військові РФ

Сьогодні, 22 вересня, на Центральному ринку Мелітополя, окупанти вчинили вибух, внаслідок якого загинули шестеро російських військових. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Сьогодні на Центральному ринку Мелітополя, де завжди велике скупчення людей, рашисти вчинили вибух та ліквідували трьох військових", – повідомив Іван Федоров.

Згодом стало відомо що кількість загиблих військовослужбовців РФ зросла до шести. Інформація щодо того, чи є поранені серед цивільних, уточнюється.

У Нідерландах відбулося фінальне засідання суду щодо MH17

Остаточний вирок у справі щодо збиття пасажирського літака Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines у небі над окупованою Донеччиною у 2014 році буде винесений 17 листопада. Відповідне рішення суд, який розглядає справу, ухвалив під час технічного засідання 22 вересня.

"У Нідерландах у судовому комплексі "Схіпхол", що біля Амстердама, головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс оголосив, що винесення рішення у справі MH17 буде оголошено 17 листопада 2022 року о 13:30, за місцевим часом, щодо всіх чотирьох осіб", — йдеться у повідомленні.

Зеленський опублікував фото повернення військовополонених

"Працюємо далі, аби повернути всіх українців з російського полону", — написав президент у Telegram.

СБУ затримала київського блогера, який знімав для росЗМІ провокативні стріми

Як повідомляє СБУ, блогер поширював російську пропаганду та знімав провокативні відео під час руху військових колон або автотранспорту українських захисників на території столичного регіону. У своїх стрімах він ображав українських захисників, а також намагався фіксувати їх обличчя та номерні знаки автомобілів.

Відзняті "сюжети" викладав на власній інтернет-платформі та у соцмережах.

Окупанти влаштували теракт на Центральному ринку Мелітополя

Про це повідомив мер міста Іван Федоров.

"Окупанти влаштували теракт у людному місці, щоб напередодні псевдореферендуму звинуватити в терорі українську владу. Сьогодні на Центральному ринку Мелітополя, де завжди велике скупчення людей, рашисти вчинили вибух та ліквідували трьох військових. Інформацію щодо мирних громадян уточнюємо", — написав Федоров у Telegram.

Він також додав, що від рук окупантів "постраждали, у тому числі ліквідовані, 6 російських військових".

Голова Запорізької ОВА: росіяни атакували осінній парк та телевежу ракетами, загинув чоловік

"Центр міста, осінній парк, улюблений для багатьох поколінь запоріжців. В центрі парку - готель і ресторан, звичайні цивільні об’єкти. Сьогодні зранку саме сюди ворог завдав два удари ракетами С300. Об’єкт зазнав значних руйнувань. На жаль, загинув 65-річний чоловік. Ще один приліт — у телевізійну вежу. Вороги готуються до своєї пропагандистської інформаційної кампанії", — розповів голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Масштабна повітряна тривога лунає по всій території України, окрім тимчасово окупованого Криму.

Орбан закликає до скасування санкцій ЄС щодо Росії

Про це заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на закритій зустрічі із законодавцями, 21 вересня ввечері, повідомляє угорська газета Magyar Nemzet.

За оцінкою Віктора Орбана, війна, яку Росія розв'язала в Україні, хвилює людей у Європі, вони стежать за її подіями, але те, що безпосередньо впливає на родини, — це інфляція.

Прем'єр Угорщини підкреслив: якби санкції проти Росії були зняті, то ціни відразу б впали вдвічі, а також знизилася б інфляція. Без санкцій європейська економіка відновила б силу та уникнула "загрозливої ​​рецесії". За словами Орбана, коли на початку літа в Брюсселі наклали ці санкції, то обіцяли, що вони зашкодять Росії, а не європейським людям. Відтоді стало зрозуміло, що запроваджені санкції завдають більше шкоди Європі, ніж Росії.

Ця заява Орбана прозвучала на тлі того, що ЄС продовжує блокувати доступ Угорщини до критично важливого фінансування через проблеми з хабарництвом, повідомляє Bloomberg.

В Росії на акціях протесту проти мобілізації затримали понад 1300 людей

21 вересня по усій Росії пройшли акції протесту проти мобілізації, яку раніше оголосив Президент РФ Володимир Путін. Станом на 9.20 ранку 22 вересня у Росії затримано 1320 людей з 39 міст. Такі дані публікує російське видання "ОВД-Инфо".

Читайте також: У Росії після оголошення мобілізації спалахнули акції протесту

В окупованому Маріуполі місцеві жителі розгорнули прапор України

Про це повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

"Маріуполь. Спротив на честь звільнення Гарнізону Маріуполя розгорнув Український прапор", — додав Андрющенко.

За словами Андрющенка, так Маріуполь радіє поверненню українських військових на українську землю.

Billboard стверджує, що компанія Believe продовжує працювати в Росії

Паризька музична компанія Believe продовжує працювати в Росії навіть після своїх заяв про "призупинення діяльності" після початку повномасштабного вторгнення, повідомляє видання Billboard.

Прессекретар Believe підтвердив Billboard, що паризька музична дистриб’юторська компанія "зберігає всі свої операції в Росії, щоб підтримувати своїх артистів, лейбли та захищати своїх людей, а також забезпечити доступ до виробництва та розповсюдження музики".

За останні пів року російські пісні майже зникли з українського YouTube

Представник повторив, що з березня компанія припинила "нові інвестиції та розширення в Росії", а також призупинила "розробку та будь-яке подальше розширення". Але джерела Billboard в регіоні стверджують, що це не так — ще з квітня Believe активно зверталися до багатьох місцевих виконавців і лейблів, багато з яких уже мають угоди про звукозапис або розповсюдження з іншими великими компаніями.

У російському Тольятті підпалили будівлю адміністрації міста, а у Нижньому Новгороді — призовний пункт

“Наразі на місці працює поліція, а також кінологи, які оглядають, у тому числі прилеглу територію. Водночас у ГУ МНС Росії по Самарській області повідомили, що виклик за фактом пожежі надійшов о 3:44 годині. Площа пожежі становила 10 квадратних метрів. Ліквідували пожежу о 4:05 годині”, — інформує про пожежу в Тольятті nesluhi.

У Нижньому Новгороді, за інформацією порталу nn.ru, у будівлі військового комісаріату загорівся стоматологічний кабінет. На місці пожежі знайшли розбите вікно та уламки скляної пляшки.

Під ракетний удар потрапив готель у центральному парку Запоріжжя, під завалами перебувають люди

22 вересня, війська РФ вчергове обстріляли цивільну інфраструктуру Запоріжжя. Зокрема влучили у готель, який знаходиться у центральному парку, повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Готель зазнав значних руйнувань. Під завалами продовжують знаходитися люди. Наразі на місці працюють рятувальники.

Звільнення захисників Азовсталі, мобілізація в Росії. 211-й день війни. Онлайн
Військові РФ завдали 9 ракетних ударів по Запоріжжю та передмістю. Фото: Telegram/Кирило Тимошенко

У Миколаєві росіяни обстріляли ракетами територію морського торговельного порту

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Ракети С-300 прилетіли на територію морського торговельного порту, є пошкодження. Намагалися влучити в адмінбудівлю, нафтобазу. Дрони-камікадзе та ракети направляли на об'єкти критичної інфраструктури. Пошкодили газогін та об'єкти живлення. Ведуться роботи з ліквідації наслідків ракетних ударів. Також від російських ракет постраждав і театр російської драми", — написав Тимошенко у Telegram.

СБУ показала відео повернення захисника з позивним "Бурий"

"Ми повернули співробітника Служби безпеки України, який до останньої хвилини пліч-о-пліч з "Редісом" боронив "Азовсталь". Перед тим як потрапити до ворожого полону, він встиг з дотриманням вимог конспірації передати нам свої шеврони. Для мене велика честь: особисто повернути ці шеврони, як символ вашого повернення до команди Служби безпеки", – привітав бійця т.в.о. Голови СБУ Василь Малюк.

На окупованій Луганщині голосуватимуть на референдумі люди, які загубили паспорт

До голосування на референдумі на окупованій Луганщині допускатимуться виборці не тільки по пред’явленню паспорта так званої "ЛНР", паспорта громадянина України, а й тимчасового посвідчення, виданого у зв’язку зі втратою документів, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"А от щоб віддати голос та продати душу на псевдореферендумі, ніякого паспорта не потрібно", — зауважив очільник Луганщини.

За словами Гайдая, скільки таких посвідчень видадуть на Луганщині за ці дні — незрозуміло та й кому. "Лише місцевим жителям чи якимось бурятам також — теж", — наголосив він.

Голова ОВА додав, що якщо людина голосує не за місцем реєстрації, то відкріпного талона не потрібно, адже охочих віддати свій голос безпосередньо на місці внесуть до додаткових списків. "Кількість учасників цієї "каруселі" необмежена. Результат підрахують", — зазначив він.

У Миколаєві судитимуть чоловіка, якого підозрюють у поширенні інформації щодо позицій ЗСУ

Про це повідомляє Миколаївська обласна прокуратура.

За даними слідства, чоловік був підписником спеціально створеного представником держави-агресора Telegram-каналу, у якому здійснюється поширення та обмін інформації щодо направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україні.

"У липні 2022 року чоловік передав інформацію, яка не розміщувалася у відкритому доступі, про розташування на території міста та області підрозділів Збройних Сил України та техніки", — йдеться у повідомленні.

Прокуратура скерувала акт до суду за частиною третьої статі 114-2, частинами 1,3 статті 436-2 ККУ. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Кремль намагався мобілізацією перебити тему обміну — Маляр

Про це заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила у Telegram.

"Спочатку вони хотіли оголосити мобілізацію вчора, але усвідомили, що технологічно доцільніше про це повідомляти в день обміну. Втім, спрацювало це навпаки - подвоївся інформаційний ефект. Ніякого поглинання чи перебивання теми не вийшло", — написала Маляр.

Звільнені з російського полону захисники отримають медичну й психологічну допомогу

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"Мінреінтеграції та НІБ забезпечили всіх речами першої необхідності та мобільними телефонами, щоб хлопці й дівчата змогли почути голоси рідних після звільнення. Також кожен отримає кваліфіковану медичну та психологічну допомогу", — йдеться в повідомленні.

У відомстві також нагадали, що серед звільнених – військовослужбовці ЗСУ, ВМС, Нацгвардії, ДПСУ, ТрО, Нацполіції, СБУ, Держмитслужби, Державної спеціальної служби транспорту, а також двоє цивільних. 124 звільнені захисники належать до офіцерського складу, 89 – до рядового й сержантського.

У семи областях України — Черкаській, Кіровоградській, Полтавській, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській, Луганській — повітряна тривога.

Мати "Пташки" з Тернопільщини прокоментувала звільнення доньки

Мати парамедикині Каті, відомої як "Пташка" з "Азовсталі", прокоментувала повернення дівчини з російського полону.

"Дякую, що всі підтримували, що молилися, чекали зі мною разом. Добре, що вона потрапила до важливих під час обміну. Нам довелося трішки менше чекати, бо ще там багато залишилося. Я вже говорила з донькою. Вона так, як після полону, вона весела, бадьора, вона духом не падає. Ще не має інформації про зустріч", – каже Світлана.

Звільнення захисників Азовсталі, мобілізація в Росії. 211-й день війни. Онлайн
Фото: Верховна Рада України

Дівчина з травня перебувала в російському полоні.

21-річна Катерина Поліщук вчилась у Тернопільському мистецькому фаховому коледжі. Випустилась з відділення співу у 2020 році. У коледжі її впізнали, коли на початку травня захисник Маріуполя виклав у соцмережі відео, на якому дівчина зі зброєю, у підземеллі "Азовсталі", співає патріотичну пісню.

Після закінчення коледжу дівчина працювала в Києві у мотошколі. Тоді почала волонтерити й пройшла медичні курси. Катерина працювала у військовому госпіталі на Луганщині. З листопада 2021 року вона в складі "Госпітальєрів" була на Донеччині. Надавала медичну допомогу як парамедик військовим і цивільному населенню.

Рідні російських військовослужбовців нажахані успіхами ЗСУ — ГУР

Про це свідчать дані перехоплень розмов російських солдатів, що зараз воюють в Україні. Одне з таких перехоплень оприлюднило Головне управління розвідки Міноборони України.

Так дружина одного з військових РФ, який зараз перебуває на Херсонщині, просить чоловіка будь-яким способом повернутись додому.

"У вас там жопа? Про вас там взагалі нічого не пишуть… Переміщуйся в тил, це вже ненормально", — каже жінка.

Вона розповідає чоловікові про успіхи ЗСУ, не стримуючись у висловах.

“Ти розумієш, що ми п…ць позиції здаємо? Зараз в Ізюмі Зеленський на повну вже там танцює”, — каже дружина.

391 дитина загинула внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Станом на ранок 22 вересня 2022 року більше ніж 1158 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. 391 дитина загинула та понад 767 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 399, Харківській - 226, Київській - 116, Миколаївській - 72, Чернігівській - 68, Луганській - 61, Херсонській - 57, Запорізькій - 47, Дніпропетровській - 26. 21 вересня внаслідок обстрілу РФ м. Курахове Донецької області отримав поранення 8-річний хлопчик. 20 вересня внаслідок обстрілу окупантами м. Куп'янськ Харківської області поранено 16-річного хлопця.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2500 закладів освіти, 289 зруйновано повністю.

Посол США Брінк подякувала Зеленського за звільнення військовополонених

"Мої думки сьогодні вранці зі звільненими військовополоненими та їхніми близькими. Дякую президенту Зеленському та його команді за включення до переговорів щодо обміну усіх військовополонених, у тому числі двох громадян США, які возз’єднаються зі своїми родинами", — написала посол США Бріджит Брінк у Twitter.

Росія вичерпала свій запас добровольців, які бажають воювати в Україні

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

У звіті вказується, що часткова мобілізація, ймовірно, буде вкрай непопулярна серед частини російського населення.

"Путін йде на значний політичний ризик в надії створити таку необхідну бойову міць. Цей крок фактично є визнанням того, що Росія вичерпала свій запас добровольців, які бажають воювати в Україні", — йдеться у повідомленні.

МАГАТЕ розпочала переговори щодо параметрів зони безпеки навколо ЗАЕС

Про це генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив у Twitter.

"Ми розпочали конструктивні та активні консультації з українським міністром закордонних справ Дмитром Кулебою щодо створення безпекової зони навколо Запорізької АЕС", — написав Гроссі.

З полону повернули колишню випускницю Тернопільського медичного університету

З російського полону повернули вагітну медикиню з Рівненщини Мар’яну Мамонову. Жінка – випускниця Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського. Це Суспільному розповіла прессекретарка університету Яніна Чайківська.

Медикиня Мар'яна Мамонова перебувала у полоні РФ з 4 квітня. З початку повномасштабного російського вторгнення вона служила в Маріуполі, до рук окупантів потрапила, коли рятувала військових та цивільних в оточеному місті.

Жінка була вагітною. Як розповідали її батьки, народити Мар’яна має наприкінці вересня. 17 вересня в Рівному та ряді інших міст відбулись акції на підтримку полоненої. Мешкає родина у Млинівській громаді.

Міністри закордонних справ ЄС погодилися підготувати нові санкції проти Росії

Сталося це після того, як Володимир Путін оголосив про першу з часів Другої Світової Війни мобілізацію, передає Reuters.

Як повідомив верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель, міністри погодилися доручити своїм командам напрацювати восьмий пакет санкцій проти РФ, який буде націлений на "більш релевантні сектори російської економіки та продовжить націлюватися на осіб, відповідальних за агресивну війну в Україні".

"На сьогодні очевидно, що ми продовжимо надавати і будемо розвивати військову підтримку, поставляючи зброю Україні. Також ми вивчимо і затвердимо нові обмеження, як персональні, так і секторальні", - сказав Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками неформальної зустрічі глав МЗС країн Євросоюзу що відбулася в Нью-Йорку.

Боррель також зазначив, що заява Путіна про подальші кроки з анексії частини української території і загрозу застосування ядерної зброї, свідчить про "паніку і розпач".

За останню добу Росія втратила близько 400 військових

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, найбільших втрат армія РФ зазнала на Краматорському та Донецькому напрямках

Загальні бойові втрати росіян від початку вторгнення орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 55510 (+400) осіб,
  • танків ‒ 2236 (+9) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4776 (+28) од,
  • артилерійських систем – 1341 (+1) од,
  • РСЗВ – 318 од,
  • засоби ППО ‒ 169 (+1) од,
  • літаків – 253 од,
  • гелікоптерів – 218 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 941 (+9),
  • крилаті ракети ‒ 240 (+1),
  • кораблі /катери ‒ 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3630 (+20) од,
  • спеціальна техніка ‒ 125.

Щоранку о 9:00 вшановуємо хвилиною мовчання пам’ять загиблих на війні українців.

Внаслідок обстрілу Запоріжжя є загиблий і 5 поранених — Старух

Внаслідок ранкового обстрілу Запоріжжя є загиблий і 5 поранених. Про це повідомив очільник Запорізької ОВА Олександр Старух.

Росіяни з мінометів обстріляли дві громади на Чернігівщині

Дві громади Чернігівщини обстріляли росіяни 21 вересня. Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

З її слів, близько сьомої ранку обстріляли Городнянську територіальну громаду з території російського села Чорноземний городок мінометами 120 мм калібру. Прикордонники зафіксували п'ять 5 вибухів.

Після десятої ранку росіяни продовжили обстрілювати прикордоння — на територію Сновської громади прилетіли вісім мін з боку російської Кирилівки.

Внаслідок обстрілів люди не постраждали.

Обстріл Харкова 21 вересня: у Київському районі горіли гаражі та авто, поцілили невідомими ракетами

Росіяни завдали удар по Київському району Харкова ракетами, які до цього не використовували. Окупанти влучили в автівку, яка стояла у гаражі.

Російські окупанти вдарили по гаражному кооперативу у Харкові ввечері 21 вересня, повідомили в облуправлінні ДСНС.

"Горіли 7 гаражів на площі 200 кв.м. Для ліквідації пожежі та наслідків обстрілів було залучено 4 одиниці пожежно-рятувальної техніки та 25 чоловік особового складу ДСНС. В результаті обстрілу за попередніми даними постраждалих немає", — повідомили рятувальники.

Російські військові обстріляли Київський район невідомими ракетами, написав начальник Слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов.

"Пряме влучання в ГАЗ 2131, яке стояло в гаражі, — зруйновано авто та 4 пустих гаражі навколо. Постраждалих немає. На місці знайдено уламки ракети з іноземним маркуванням, фахівці раніше з таким не стикалися", — йдеться у повідомленні.

На Донеччині від обстрілів окупантів загинули п'ятеро людей

Упродовж 21 вересня від обстрілів російських окупантів на Донеччині загинули п'ятеро людей, ще 12 людей отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від обстрілів окупантів загинули двоє людей у Кураховому, один у Бахмуті, один в Авдіївці та один у Карлівці.

Очільник Донеччини додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Вночі російські війська обстріляли Миколаїв — мер міста

Миколаїв в ніч проти 22 вересня зазнав потужних обстрілів з боку російських військ. Під удар потрапили різні райони міста.

Про це повідомив Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич в Телеграм-каналі.

"Постраждали житлові будинки та заклади цивільної інфраструктури", — повідомив Сєнкевич.

За словами містян, звуки вибухів пролунали орієнтовно о 00:20.

Станом на 08:30 триває обстеження місця обстрілів.

Внаслідок ракетних ударів по Запоріжжю руйнувань зазнала цивільна інфраструктура, є поранені

Внаслідок ракетних ударів по Запоріжжю руйнувань зазнала цивільна інфраструктура, є поранені, повідомив в.о. міського голови Анатолій Куртєв.

На Дніпропетровщині росіяни знову ударили по Нікопольському та Криворізькому районах

На Дніпропетровщині росіяни знову ударили по Нікопольському та Криворізькому районах. Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Є загиблий.

"Часткова мобілізація" Путіна суттєво не вплине на хід війни в найближчі місяці — ISW

Оголошена президентом Росії Володимиром Путіним “часткова мобілізація” суттєво не вплине на хід війни в найближчі місяці. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

“Оголошення російського президента Володимира Путіна про “часткову мобілізацію” 21 вересня відобразило багато проблем, з якими Росія стикається під час невдалого вторгнення в Україну, які Москва навряд чи зможе вирішити в найближчі місяці”, —йдеться у звіті.

Наказ Путіна мобілізувати частину “підготовленого” резерву Росії, тобто громадян, які пройшли строкову службу, не створюватиме значної бойової сили Росії протягом місяців, зазначили аналітики.

Цього може бути достатньо, щоб у 2023 році підтримувати нинішній рівень російської військової сили за рахунок компенсації втрат росіян, хоча навіть це ще не ясно, йдеться у звіті.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив в інтерв’ю 21 вересня, що це відбуватиметься поетапно, що, ймовірно, запобігатиме будь-якому раптовому притоку російських військ, який може різко змінити хід війни, відзначили в ISW.

Таким чином, часткова мобілізація Росії не позбавить Україну можливості звільнити більшу частину окупованої території до зими, наголосили аналітики.

Коментарі Путіна і Шойгу, що будуть мобілізовані лише резервісти, які пройшли первинну військову службу, явно мали на меті розвіяти побоювання російського населення щодо того, що “часткова мобілізація” є ознакою загального призову.

За даними ISW, незрозуміло, скільки російського резерву вже залучено воювати в Україні. Російські військові, ймовірно, викликали найбільш боєздатні резерви під час передвоєнної мобілізації. Це свідчить про те, що нинішня часткова мобілізація розпочнеться із залучення менш боєздатного персоналу.

“Російські резерви погано навчені і не проходять підвищення кваліфікації після завершення терміну призову. Російська обов'язкова військова служба триває всього один рік, що дає призовникам мало часу, щоб навчитися бути солдатами. Відсутність перепідготовки після цього початкового періоду прискорює деградацію набутих солдатських навичок”, — йдеться у звіті. з часом.

Шойгу говорив про намір призвати резервістів із “бойовим досвідом”, але дуже мало російських резервістів, крім тих, які зараз служать в Україні, мають бойовий досвід, зазначили аналітики.

На Миколаївщині армія РФ атакувала район заповідника "Ольвія"

На Миколаївщині протягом 21 вересня армія Російської Федерації продовжувала обстріли населених пунктів в тилових і прифронтових громадах. Тричі під ударом перебував район Національного історико-археологічного заповідника "Ольвія".

Про це повідомляє речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

За інформацією ОК "Південь", російські військові реактивними снарядами тричі атакували район заповідника "Ольвія" в напрямку села Парутине. Внаслідок обстрілів травмованих та загиблих немає.

Також 21 вересня російські військові зі ствольної артилерії обстріляли портову інфраструктуру Очакова. Травмованих немає.

Надвечір 21 вересня два реактивних снаряди РФ випустила по Березнегуватській громаді.

Зранку армія РФ ударила по Запоріжжю — ОВА

Зранку армія РФ ударила по Запоріжжю. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Авіація Сил оборони за добу завдала 41 удар по позиціях росіян — Генштаб

Авіація Сил оборони за добу завдала 41 удар по позиціях російського війська. Підтверджено ураження 21 району зосередження живої сили і військової техніки росіян, 4 опорних пунктів, 15 позицій зенітних ракетних комплексів. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 22 вересня.

Ракетні війська і артилерія за добу уразили 24 об’єкти російського війська. Зокрема, ударили по 4 пунктах управління різного рівня, 4 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 7 складах боєприпасів та ПММ. В зону ураження потрапили склади, 4 об’єкти ППО та артилерії.

Загальні втрати армії РФ уточнюються.

На окупованих територіях окупанти насильно виселяють людей і відбирають майно — Генштаб

Порушення норм Міжнародного гуманітарного права та звичаїв ведення війни залишається нормою поведінки російських військовослужбовців на тимчасово зайнятих територіях. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 22 вересня.

Так, у Сватівському районі, щоб приховати інженерне обладнання територій, окупанти насильно виселили жителів населених пунктів Гончарівка та Кузьменівка з помешкань та вивезли вглиб тимчасово окупованої території Луганської області.

У Миколаївській області окупанти захопили у територіальних громад машини-молоковози та задіяли їх для прихованого підвезення пального в зону бойових дій.

Росіяни продовжують обстріли по лінії фронту — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без змін.

На інших напрямках армія РФ здійснювала обстріли з танків, мінометів та артилерії різних калібрів. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 22 вересня.

На Сіверському напрямку — в районах населених пунктів Сеньківка та Гута-Студенецька Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку — в районах населених пунктів Стрілеча, Глибоке, Мороховець, Гатище, Вовчанськ, Кам’янка, Куп’янськ та Осикове.

На Краматорському напрямку — Слов’янськ, Коровій Яр, Богородичне, Олександрівка, Ярова, Пришиб, Діброва, Донецьке та Райгородок.

На Бахмутському напрямку — Миколаївка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Роздолівка, Опитне, Яковлівка, Білогорівка та Майорськ.

На Авдіївському напрямку — Красногорівка, Авдіївка, Кам’янка, Опитне, Мар’їнка та Водяне.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках вогневого впливу зазнали близько 16 населених пунктів. Серед них — Вугледар, Пречистівка, Гуляйпільське, Нескучне, Времівка та Новопіль.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Для розвідки, коригування вогню та ударів по об’єктах цивільної інфраструктури росіяни здійснили понад 30 вильотів БпЛА.

За добу військові РФ завдали 8 ракетних та 16 авіаційних ударів — Генштаб

Російське військо продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також намагається зірвати активні дії Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює українські позиції вздовж лінії зіткнення, перегруповує свої війська, постійно веде повітряну розвідку. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 22 вересня.

Підрозділи українських військ відбили атаки армії РФ в районах населених пунктів Зайцеве, Одрадівка та Новомихайлівка.

За добу військові РФ завдали 8 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснили 115 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Внаслідок ударів російських військ постраждала інфраструктура більш як 40 населених пунктів. Це, зокрема, Сіверськ, Мар’їнка, Веселе, Нескучне, Єгорівка, Безіменне, Білогірка, Миролюбівка та Високопілля.

Зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

Блінкен привітав обмін військовополоненими, серед яких двоє громадян США

Держсекретар США Ентоні Блінкен від імені Сполучених Штатів привітав домовлений обмін полоненими між Україною та Росією, який включає двох громадян США, захоплених під час служби в українському війську. Про це йдеться у заяві Блінкена, оприлюденій на сайті Держдепу.

“Сполучені Штати вдячні Україні за залучення до переговорів усіх військовополонених, незалежно від національності, і ми з нетерпінням чекаємо, що ці громадяни США возз’єднаються зі своїми сім’ями”, — йдеться у заяві.

Блінкен також подякував партнерам із Саудівської Аравії за допомогу в реалізації цієї гуманітарної ініціативи та сприяння поверненню десяти іноземних громадян.

“У тому числі двох громадян США, яких раніше сьогодні зустріла команда нашого посольства в Ер-Ріяді. Сьогодні вранці я подякував міністру закордонних справ Саудівської Аравії Фейсалу бін Фархану”, — зазначив Блінкен.

У Держдепі ще раз наголосили, що “громадяни США не повинні їздити в Україну через активний збройний конфлікт та виділення громадян США в Україні представниками російських державних органів безпеки”.

“Громадяни США, які перебувають в Україні, повинні негайно виїхати, якщо це безпечно, використовуючи будь-який комерційний або інший приватний наземний транспорт”, — зазначив Блінкен у своїй заяві.

За його словами, американці, які їдуть в Україну для участі в бойових діях, стикаються зі значними ризиками, і Сполучені Штати не можуть гарантувати їхню безпеку.

“Ми закликаємо громадян США присвятити свою енергію багатьом іншим можливостям, які існують, щоб допомогти Україні та її народу”, — заявив Блінкен.

Поцілував землю після обміну. Емоції військових після повернення з російського полону — відео

Обійми та подяки за повернення з полону – координаційний штаб з обміну опублікував відео, на якому військові повертаються на територію України.

Захисники Маріуполя обіймають одне одного, допомагають пораненим, а один із військових поцілував землю.

"Реально, найкраща земля у світі", — сказав він.

Читайте також: Україна повернула з російського полону 215 українських військових, зокрема, захисників Азовсталі. Що відомо

На півдні знищили гелікоптер росіян і не дали їм проїхати Каховською дамбою — ОК "Південь"

На південному фронті українська авіація завдала 21 удар по російському війську з неба, а морські піхотинці знищили російський гелікоптер Мі-24 з землі в районі Костромки. При спробі росіян проводити повітряну розвідку, українські підрозділи виявили і знищили 2 шпигуни типу “Орлан-10”. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

“Результати виконання майже 280 вогневих завдань нашими ракетно-артилерійськими підрозділами, свідчить про ураження двох командних пунктів безпосередньо в Херсоні, двох пунктів управління в Нововоскресенському й Дудчанах, складів боєприпасів в П’ятихатках та Херсоні, трьох районів скупчення озброєння, техніки і живої сили в Дудчанах і Новій Каховці, а також радіолокаційної станції «Зоопарк» в Крутому Яру”, — йдеться у повідомленні.

Була невдала спроба окупантів переміститися одного берега Дніпра на інший — українські військові не дали окупантам проїхати Каховською дамбою та відпливсти баржою з Херсону.

В результаті підтверджені втрати війська РФ складають 4️1️ військовий, 4️ танки, 1️2️ одиниць іншої авто-бронетехніки та зенітно-ракетний комплекс “Бук-М2/3”.

Президент Словенії засудив слова Путіна щодо ймовірного застосування ядерної зброї

Президент Словенії Борут Пахор засудив слова Путіна щодо ймовірності застосування ядерної зброї, а також висловив переконання, що референдуми на території України – це продовження агресії Про це Пахор сказав з трибуни 77-ї сесії Генасамблеї ООН.

"Російська агресія поставила міжнародну безпеку в умови ризику. Заява Путіна щодо проведення референдумів на території України – це продовження агресії та порушення міжнародного права. Особливо я засуджую його слова щодо ймовірного застосування ядерної зброї", — заявив він.

Президент Словенії підкреслив, що ця війна загрожує і так нестійкій стабільності на західних Балканах.

"Війна також загрожує міжнародній продовольчій енергетичній безпеці", — підсумував він.

Президент РФ Путін вранці 21 вересня виступив із заявою про підтримку "референдумів" про приєднання до Росії на тимчасово захоплених територіях України та оголосив указ про часткову мобілізацію в Росії. Ця заява супроводжувалася ядерним шантажем та погрозами застосувати ядерну зброю для "захисту територій Росії", якими Кремль хоче оголосити регіони України, захоплені російськими військами.

Читайте також: Чи вплине "часткова мобілізація" в Росії на війну в Україні

П'ятеро захисників Азовсталі лишатимуться до кінця війни під протекторатом Туреччини

Про це повідомив президент Зеленський після звільнення українських військових з полону. За його словами, вони перебуватимуть у "повній безпеці, у комфортних умовах і під особистою протекцією президента Туреччини": "На час до кінця війни. Але ми забезпечимо їхнім родинам можливість з ними бачитися. Сергій Волинський, Святослав Паламар, Денис Прокопенко, Олег Хоменко, Денис Шлега. Ще раз дякую Президенту Ердогану".

Читайте також: Україна повернула з російського полону 215 українських військових, зокрема, захисників Азовсталі. Що відомо

На початок