Україна повернула з російського полону 215 військових, зокрема, захисників Азовсталі. Що відомо

Україна повернула з російського полону 215 військових, зокрема, захисників Азовсталі. Що відомо

Важливо
Україна повернула з російського полону 215 військових, зокрема, захисників Азовсталі. Що відомо
. Заступник командира полку Азов Святослав «Калина» Паламар, 21 вересня 2022 року. Фото: МВС України

21 вересня Україна повернула з російського полону захисників Маріуполя, зокрема військових "Азову", повідомили Суспільному у полку. Обмін відбувся у Чернігівській області, повідомляють кореспонденти Суспільного. Водночас частина звільнених військових зараз в Анкарі, Туреччина.

Загалом з російського полону звільнили 215 військових. З них 108 — бійці "Азову". Також звільнили 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ, серед яких громадяни США, Британії, Марокко, Швеції, Хорватії — вони повертаються за посередництва Саудівської Аравії.

В обмін на 200 українських захисників Україна передала Віктора Медведчука.

Президент України Володимир Зеленський після обміну сказав: "Ми Медведчука могли поміняти на одного нашого героя-азовця, а те, що повернули таку кількість — то це, дійсно, є за що державі сьогодні, вибачте, випити".

В обмін на п'ятьох командирівДенис Прокопенко "Редіс", Сергій Волинський "Волина", Святослав Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко – командири з "Азовсталі"., які зараз у Туреччині, Україна передала РФ 55 людей. Українські захисники Денис Прокопенко "Редіс", Сергій Волинський "Волина", Святослав "Калина" Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко згідно домовленостей до кінця війни залишатимуться під протекторатом Ердогана.

Серед звільнених також Дмитро "Орест" Козацький — автор фото з Азовсталі, керівник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, парамедикиня Катерина Поліщук з позивним "Пташка", старший сержант 36-ї бригади Михайло Діанов.

З полону повернули і співробітника СБУ на позивний "Бурий", який боронив Азовсталь, розповів заступник голови СБУ Василь Малюк. За його словами, той до останнього "тримав на максимальному рівні контррозвідувальне забезпечення всіх процесів. А перед тим, як потрапити в полон, він передав законспіровано свої шеврони і сьогодні ми йому їх повернули".

Україна повернула з російського полону 215 українських військових, зокрема, захисників Азовсталі. Що відомо
Українські захисники Денис Прокопенко "Редіс", Сергій Волинський "Волина", Святослав Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко – командири з "Азовсталі", а також глава МВС України Денис Монастирський і глава розвідки Кирило Буданов. До кінця війни військові залишаться під протекторатом Туреччини. Фото: МВС України

За словами Єрмака, обмін п'ятьох командирів — це результат особистих домовленостей президента Зеленського з президентом Туреччини Ердоганом.

"Сьогодні нам вдалося визволити з російського полону 215 наших людей, серед яких 124 офіцери. Це найпотужніший результат з початку повномасштабного вторгнення Росії на нашу територію. Серед тих, кого ми сьогодні звільнили — 108 бійців Азову та інших формувань: Нацгвардії, сухопутних військ, військово-морські сили, прикордонники, тероборонівці, співробітники СБУ, держслужбовці транспорту, державної митної служби. Серед них герой України Денис Прокопенко — командир Азову, Сергій Волинський — 36 бригада морської піхоти, Святослав Паламар, Олег Хоменко, Денис Шлега з Нацгвардії, Євгеній Бова — командувач першого окремого батальйону морської піхоти", — розповів Єрмак.
Україна повернула з російського полону 215 українських військових, зокрема, захисників Азовсталі. Що відомо
Глава МВС Денис Монастирський (зліва), командир "Азову" Денис "Редіс" Прокопенко після обміну полонених з РФ, 21 вересня 2022 року, Анкара, Туреччина.Фото: МВС України

Відео обміну раніше опублікував Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець. Він підтвердив, що з полону також повернули вагітну медика Мар'яну Мамонову: "Сьогодні ми повернули Маряну Мамонову, це наша героїня яка практично з дня на день стане мамою".

Повернення Діанова Суспільному підтвердила його сестра Альона. Наразі вони ще не бачились: "Він подзвонив і сказав, що його обміняли. Ще не бачились. Які почуття? Безмежна радість", — сказала вона.

Україна повернула з російського полону 215 українських військових, зокрема, захисників Азовсталі. Що відомо
Михайло Діанов, 21 вересня 2022 року. Фото: СБУ

Україна повернула з полону голову патрульної поліції Маріуполя та захисників Азовсталі
Український захисник Михайло Діанов під час оборони Маріуполя на території Азовсталі. Фото: Дмитро Козацький

Звільнення і стан Вершиніна Суспільному прокоментував Олексій Білошицький, заступник начальник департаменту патрульної поліції України: "Він дуже виснажений. Дуже втратив у вазі, сильно схуд. Поки це все, що можна сказати про його стан, доки його не оглянули лікарі. Він їде у шпиталь".

Україна повернула з російського полону 215 українських військових, зокрема, захисників Азовсталі. Що відомо
Звільнені з полону українці, зокрема глава патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін (третій справа), 21 вересня 2022 року.Фото: СБУ

Сестра прес-офіцера та фотографа з "Азовсталі" Дмитра "Ореста" Козацького у коментарі Суспільному про першу розмову з братом сказала: "У нього був дуже-дуже-дуже щасливий голос. Боже, це капець. У мене навіть немає слів".

Мама розвідника, "азовця" Іллі Самойленка підтвердила, що її син повернувся з полону. Раніше нам в інтерв'ю вона казала, що мріє, щоб "Ілля повернувся, коли зацвітуть троянди". Зараз каже, що троянди "на місці".

Фото "Пташки" зокрема поширив засновник та перший командир полку "Азов" Андрій Білецький.

Серед звільнених — громадяни інших держав, зокрема Великої Британії: Шон Піннер, Ейден Еслін і Джон Гардінг на волі, повідомив Суспільному їхній друг Майкл Дженкінс. Раніше суд так званої "Донецької народної республіки" засудив до страти цих трьох іноземців, а також підданого Королівства Марокко Брагіма Саадуна. Усі вони воювали на боці ЗСУ, захищали Маріуполь.

Повний список звільнених з полону українців — тут.

У самоназваній ДНР прокоментували обмін полоненими, що відбувся: "Під час обміну російській стороні було передано військовослужбовців, які потрапили в полон в результаті відступу на Харківському напрямку, а також полонені військові льотчики ЗС РФ", — заявив заступник міністра інформації "ДНР" Данило Безсонов.

Азовсталь. Історія оборони

Глава МВС України Денис Монастирський повідомив, що "це був найтяжчий обмін, який я взагалі спостерігав у своєму житті. Але очевидно, це велика перемога України".

У полоні РФ залишаються понад 2 тисячі українців.

6 червня Володимир Зеленський заявив, що у російському полоні опинилися понад 2,5 тисячі українських бійців з "Азовсталі",  їхнім визволенням займається Головне управління розвідки Міноборони України.

Читайте також

"Місце моєї смерті і мого життя" — захисник Маріуполя опублікував фото з "Азовсталі" і закликав поширювати їх

"Ми розуміли, що можемо навіть не долетіти" — боєць "Азову" про те, як проривались у Маріуполь

"Піти на війну – це був його особистий вибір": донька захисника "Азовсталі" з Тернополя Михайла Діанова

На початок