З лютого Україна уклала 4 "безвізи" з ЄС і за 2 роки буде готова до членства — Шмигаль

З лютого Україна уклала 4 "безвізи" з ЄС і за 2 роки буде готова до членства — Шмигаль

Важливо
З лютого Україна уклала 4 "безвізи" з ЄС і за 2 роки буде готова до членства — Шмигаль
. Денис Шмигаль, пресконференція 14 вересня 2022 року. Фото: пресслужба уряду

Україна має амбітну мету за два роки бути готовою до членства в Європейському Союзі. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів під час прес-конференції з українськими журналістами у Києві 14 вересня. За словами Шмигаля, те, що Україна до війни планувала зробити у сфері євроінтеграції за два роки, вдалося зробити за останні 6 місяців.

Зокрема, Україна отримала 4 “безвізи” з ЄС і ще 4 — отримає в найближчій перспективі.

“Наша енергосистема тепер є частиною європейської, і Україна вже заробляє мільярди гривень на експорті електроенергії в країни ЄС — це енергетичний “безвіз”. Ми здобули економічний “безвіз”, або звільнення продукції українського бізнесу від усіх тарифів та квот. Транспортний “безвіз”, або лібералізація автомобільних перевезень вже теж працює, що економить бізнесу час та гроші на логістиці”, — пояснив прем'єр.

З 1 жовтня також запрацює митний “безвіз”, що дозволить ще більше інтегрувати українську митницю з європейською, додав Шмигаль.

Крім того, за словами Шмигаля, Україна в найближчі пів року отримає промисловий “безвіз”. Це дозволить експортувати промислову продукцію в Європу за українськими сертифікатами.

Крім того, уряд працює над приєднанням України до Єдиного роумінгового простору ЄС, єдиного платіжного простору SEPA та інтеграції в європейський цифровий ринок.

Україна сформувала чітку дорожню карту для пришвидшення євроінтеграції, додав очільник уряду.

“Це дозволить нам на початку наступного року перейти до конкретної процедури перемовин щодо членства. Темпи змін, які ми зараз демонструємо, дозволяють формувати очікування, що за два роки ми будемо повністю готові до членства в Європейському Союзі”, — сказав Шмигаль.

Що цьому передувало

На початку квітня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого було необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС. На його заповнення пішло менш як місяць.

За даними соціологічного дослідження, проведеного на замовлення Центру "Нова Європа", більшість французів, нідерландців та німців схвалили надання Україні статусу кандидата. Крім людей, цю ініціативу підтримали і європейські лідери.

17 червня Європейська комісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в ЄС за умови, що надалі в країні проведуть низку важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами, корупцією та основоположними правами. Водночас президент Франції наголосив, що якби не війна, Україна б не отримала цей статус.

23 червня ЄС остаточно надав Україні статус кандидата.

Що відомо

  • Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що у середу, 14 вересня, вирушить до Києва для зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. Зокрема, мають обговорити введення України до зони безкоштовного європейського роумінгу.

Читайте також

Єврокомісія пропонує Україні €5 мільярдів макрофінансової допомоги. Уряд очікує швидкого ухвалення рішення

Вже у 2023 можуть розпочатися переговори про вступ України в ЄС — Шмигаль

Україна і ЄС підписали 5 угод, які наближають Україну до вступу в Євросоюз — Шмигаль

Гроші, зброя, вступ в ЄС: Шмигаль розповів про результати візиту до Європи

На початок