Вторгнення Росії в Україну, день 193. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 193. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 193. Текстовий онлайн
. Сапери ДСНС сортують уламки, що залишилися після вибуху російською ракетою ЗРК С-300 в одному з районів Харкова. Фото: УНІАН

4 вересня — 193 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Президент Володимир Зеленський закликав європейські країни об’єднатися ще більше та завдати у відповідь санкційний удар по Росії.
  • У Чернігові під час благодійного ярмарку спрацював гранатомет, внаслідок чого травмувалися шестеро дітей. ДБР вже розпочало розслідування.
  • МАГАТЕ повідомила про чергове відключення Запорізької атомної електростанції від мережі. В "Енергоатомі" повідомили, що це сталося внаслідок "безперервних обстрілів російських окупаційних військ".
  • Російські збройні формування не полишають спроб наступу на українські позиції на Донеччині, зокрема на Бахмутському та Авдіївському напрямках. При цьому РФ намагається компенсувати нестачу військовослужбовців, закликаючи записатися у добровольці співробітників залізниці.

Суспільне завершує текстовий онлайн 193-го дня повномасштабного вторгнення. Хроніку війни 5 вересня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 193. Текстовий онлайн
Українські рятувальники оглядають наслідків атаки російської авіації в Харкові, 4 вересня 2022 року. Фото: Getty Images

Зеленський: ЗСУ звільнили населений пункт на Донеччині і ще два — на півдні

Українські війська звільнили населений пункт на Донеччині і ще два — на півдні України, а також просунулися вперед на напрямку Лисичанськ — Сіверськ, повідомив президент Зеленський у вечірньому зверненні.

РФ обстріляли північні громади Сумщини, пошкоджена лінія електропередач

Російські військові 4 вересня обстрілювали північні громади Сумської області. Зафіксовано майже 40 влучань. Про це ввечері 4 вересня повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

За його словами, Зноб-Новгородську громаду обстріляли ближче до 10:00 — ймовірно, зі 120-міліметрового міномета. Загалом зафіксовано 15 вибухів, пошкоджена лінія електропередач.

По Шалигинській громаді після 14:00 було 10 влучань з міномета. Ближче до 19.00 обстріл продовжився, загалом зафіксовано 14 вибухів.

У Середино-Будській громаді з 16:00 зафіксовані 4 вибухи (імовірно зі 120-міліметрового міномета). У Есманській громаді з 16:50 був мінометний обстріл, 6 влучань.

Жертв внаслідок обстрілів немає, зазначив Живицький.

В ОПУ закликали шукати нові шляхи розв'язання кризи на ЗАЕС

Україні та міжнародній спільноті необхідно шукати альтернативні шляхи розв’язання кризи на Запорізькій атомній електростанції на випадок, якщо місія МАГАТЕ виявиться неефективною. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"На ЗАЕС має бути не стільки миротворча місія, скільки нуклеарний аудит. Це має бути певна низка людей, які розуміються на ядерній фізиці, на інженерних технологіях. Вони можуть знаходитися, підкреслюю, поряд з нашим персоналом", — зазначив посадовець.

Подоляк нагадав, що Україна досі не отримала конкретного інженерно-ядерного звіту за результатами візиту місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію.

"Ми не розуміємо, чи там все нормально з точки зору контурів безпеки, охолодження реакторів, з персоналом. Ми всього цього не побачили у звіті. І це доводить, що міжнародні інституції — абсолютно неефективні", — зауважив він.

На думку урядовця, відтак необхідно шукати альтернативні шляхи розв’язання кризи на ЗАЕС.

Херсонська, Кіровоградська, Миколаївська області — повітряна тривога.

Українські військові підняли прапор над Високопіллям Херсонської області

Військовослужбовці ЗСУ підняли український прапор над будівлею лікарні у Високопіллі, що на Херсонщині. Відповідне фото оприлюднив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Крок за кроком", — прокоментував він фотографію.

"Росія не розуміє логіку": Подоляк прокоментував можливість перемовин з РФ

Росія не готова до мирних перемовин з Україною щодо припинення війни, оскільки розуміє лише мову сили та усвідомить своє справжнє положення лише після військової поразки. Про це в ефірі телемарафону на Суспільному повідомив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"Росія піде на будь-які пропозиції з нашого боку, як тільки почне отримувати низку фантастичних військових поразок на сході й на півдні України. Тобто Росія — це країна, яка не розуміє логіку, будь-яку мову та дипломатію. Росія розуміє тільки прямий удар в щелепу", — зазначив посадовець.

За його словами, будь-які домовленості з РФ мають укладатись за участі міжнародної спільноти.

"Тобто на полі бою буде завдано кілька ударів, після цього Росія сама запропонує: а давайте ми дозволимо комусь щось робити. Ми будемо говорити: ні, ви не дозволите, а ви будете робити по протоколу, який буде складений міжнародною спільнотою і нами", — підкреслив Подоляк.

На переконання радника керівника ОПУ, російська еліта також не здатна до конструктивних перемовин.

"Уже 193 дні ми чекаємо цього переломного моменту у свідомості нинішньої російської політичної еліти. На жаль, вона ще не до кінця усвідомила, що йде страшними темпами до свого дна", — зауважив політик.

Село під Харковом обстріляли фосфором, згоріло 16 будиників — голова громади

Російські окупанти 3 вересня обстріляли село Безруки Дергачівської громади. Крім артилерії, застосували запалювальні боєприпаси. Згоріло щонайменше 16 будинків.

Про це 4 вересня журналістам на місці обстрілів повідомив голова Дергачівської громади Вячеслав Задоренко.

"Ворог протягом трьох днів завдає інтенсивних обстрілів. Б'є і з мінометів, і з артилерії, але вчора вночі застосував фосфорні заряди, які випалюють, на жаль, будинки, знищують інфраструктуру. За інформацією відповідних служб, 16 будинків зазнали великих руйнувань", — сказав він.

Біля одного з будинків господарі склали матеріали для відбудови, показав Вячеслав Задоренко.

"Ми бачимо на одному з подвір'їв, що жили люди, готувалися відновлювати своє житло, планувати своє життя, але ворог зруйнував усі плани, цинічно обстрілявши їх фосфорними бомбами", — зазначив голова громади.

В Одесі запрацює реєстраційний центр допомоги тим, хто зазнав збитків від війни

З 5 вересня в Одесі запрацює реєстраційний центр, де надаватимуть грошову допомогу людям, які зазнали збитків внаслідок воєнних дій. Про це повідомив координатор програми грошової допомоги УВКБ ООН в Одеській області Олексій Чорний.

За його словами, одноразово людина зможе отримати близько 6 600 гривень. Допомогу надаватимуть людям, що змушені були змінити своє місце проживання після 24 лютого, жителям Одеської області, що не змінювали свого місця проживання, але зазнали збитків від війни, а також тим, хто через війну змушений був виїжджати в інші регіони України або за кордон, але наразі повернувся на Одещину.

Людям з цих трьох груп можуть нарахувати допомогу, якщо нині вони отримують на місяць менше ніж 5 400 гривень на одного члена родини.

Реєстраційний центр в Одесі розташований у Сабанському провулку, 3 та буде працювати по буднях з 10.00 до 19.00.

Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача

Президент Володимир Зеленський 4 вересня провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача. Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

Зокрема, у зустрічі взяли участь секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, міністр оборони Олексій Резніков та його заступник Ростислав Замлинський, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Шаптала, командувач Нацгвардії Юрій Лебідь, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, міністр інфраструктури Олександр Кубраков, а також заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець.

"У режимі відеозв'язку до засідання Ставки приєдналися: начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський, командувач військ Оперативного командування "Південь" Андрій Ковальчук та командувач військ Оперативного командування "Захід" Сергій Літвінов", — зазначається в дописі.

В Офісі президента розповіли, що головнокомандувач і командувачі оперативних напрямків, а також керівник розвідки доповіли про ситуацію на передовій.

"Вихідних на війні немає. Тримаємо постійний зв’язок з тими, хто на фронті. Подробиць не розповідатиму, але українські прапори повертаються туди, де мають бути по праву. А окупантам на нашій землі не місце", – зазначив Володимир Зеленський за результатами засідання.

Російські військові завдали два авіаудари по селах Харківщини — Генштаб

Армія РФ завдала авіаудари по селах Перемога та Гусарівка. Інші населені пункти російські військові обстрілювали з танків та артилерії. Про це ввечері 4 вересня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

"На Харківському напрямку обстріляв райони населених пунктів Одноробівка, Соснівка, Уди, Руські Тишки, Петрівка, Руська Лозова, Великі Проходи, Старий Салтів, Петрівка, Норцівка, Гусарівка, Чепіль, Покровське", — йдеться у повідомленні.

За інформацією Генштабу, російські військові застосовували безпілотники у районах населених пунктів Питомник, Руська Лозова, Слатине, Іванівка, Балаклія, Савинці та Руські Тишки.

Також армія РФ завдавала удари і на Слов’янському напрямку, інформує Генштаб: "Обстрілів з боку окупантів зазнали населені пункти Богородичне, Долина, Краснопілля, Нова Дмитрівка, Дмитрівка, Мазанівка, Сулигівка, Карнаухівка".

"Події розвиваються за планом": Маляр розповіла про ситуацію на фронті

Станом на 4 вересня ситуація на лінію фронту залишається контрольованою, а події там розвиваються відповідно до планів українського Генштабу. Про це на своєму Telegram-каналі повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Лінія фронту дуже широка — 2500 кілометрів. На 1300 йдуть активні бойові дії. На одних напрямках і ділянках ми відбиваємо атаки ворога, на інших рухаємось вперед, адже оборонна операція — це комплекс різних заходів і постійна динаміка", — зазначила посадовиця.

Вона закликала дослухатися лише до тієї інформації, яку публікують офіційні джерела.

"Станом на зараз події розвиваються за планом. Деталі — на сторінці Генштабу та оперативних командувань", — підкреслила заступниця міністра.

При цьому Маляр вкотре нагадала, наскільки важливо не поширювати як дезінформацію, так і дані про звільнені ЗСУ території. Вона також пояснила, що офіційна інформація надходить із свідомим запізненням.

"По-перше, тому що будь-який результат треба закріплювати, а вже потім про нього говорити. По-друге, оприлюднювати інформацію треба тоді, коли у ворога вже остаточно немає можливості нічого змінити", — підсумувала урядовиця.

Миколаїв та область — повітряна тривога.

Протягом доби РФ завдала 14 ракетних ударів — Генштаб

За добу 4 вересня російські війська завдали 14 ракетних та щонайменше 15 авіаційних ударів по українській території. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у вечірньому зведенні.

"Протягом поточної доби ворог завдав 14 ракетних та понад 15 авіаційних ударів по військових та цивільних об’єктах на території нашої Держави. Зокрема, постраждала цивільна інфраструктура в районах населених пунктів Харків, Миколаїв, Вознесенськ, Очаків, Сухий Ставок", — йдеться у повідомленні.

При цьому в ГШ зазначили, що у готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебувають носії крилатих ракет "Калібр". Також росіяни продовжують застосовувати авіацію.

"Авіаційне угруповання противника веде бойові дії з метою підтримки дій наземних угруповань, найінтенсивніше — на Південнобузькому та Донецькому напрямках", — розповіли військові.

РФ ввечері 4 вересня обстріляла два райони Харкова: є поранені

Двоє людей отримали поранення внаслідок російського обстрілу Холодногірського та Новобаварського районів Харкова ввечері 4 вересня. Про обстріл написав Харківський міський голова Ігор Терехов.

"Обстріл двох районів Харкова. Попередньо прильоти у Холодногірському та Новобаварському районах міста. Про постраждалих та руйнування інформація уточнюється", — написав він.

Згодом голова Харківської військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив стан постраждалих.

"На цю хвилину медики госпіталізували 2 осіб, стан постраждалих — середній. До уваги жителів міста Харків та області: максимально перебувайте в укриттях!", — розповів посадовець.

З портів Одещини "зерновим коридором" вийшла рекордна кількість суден

З портів Одеської області 4 вересня вийшов найбільший з початку реалізації "зернової ініціативи" караван з 13 суден. Про це повідомили в Міністерстві інфраструктури України.

З порту "Південний" відправились шість суден, з порту "Чорноморськ" — п'ять, а з Одеського порту — два. Загалом на борту 13 суден понад 282 тисячі тонн української агропродукції, яка прямує до восьми країн світу.

Загалом "зерновим коридором" з портів Одещини вирушили вже 86 суден до 19 країн світу. На їх борту — два мільйони тонн агропродукції.

Харківська, Полтавська, Дніпропетровська область — повітряна тривога.

У Харкові пролунав вибух.

Армія РФ продовжує обстріли житлових будинків Миколаївщини — ДСНС

Четвертого вересня вдень російські війська завдали ударів по селищу міського типу Первомайське Миколаївського району. В результаті потрапляння боєприпасів та уламків від них в одному із житлових будинків загорівся дах, повідомляє пресслужба надзвичайників.

Про пожежу Службу порятунку сповістили о 12:41.

"Силами рятувальників пожежу вдалося ліквідувати о 13:55 на площі 120 метрів квадратних", — йдеться в повідомленні.

За інформацією надзвичайників, загиблих немає. Господарі будинку завчасно виїхали через постійні обстріли даного населеного пункту.

Від ДСНС на місці працювали четверо рятувальників та одна спецмашина.

ЗСУ мають сили для стримування Росії на півдні — комаднування

Збройні сили України мають достатньо засобів та сил, щоб стримувати зростання російського військового потенціалу на півдні країни. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявила речниця об’єднаного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

"Ми й надалі будемо працювати за тією самою формулою, що й працюємо зараз: як тільки вони будуть намагатися, щоб їх там стало більше, ми застосуємо всі засоби і сили для того, щоб їх стало менше", — наголосила вона.

Посадовиця підкреслила, що переконана у спроможності українських військ виконати цю задачу. За її словами, нині ЗСУ зосереджені на виснаженні російських сил.

"Звільнені населені пункти, де тільки закріплюються наші війська, піддаються масованого обстрілу, оскільки у ворога ще є сили та потужності… Людям треба усвідомлювати, що навіть коли наші війська просунулись, є ще можливість бути ураженими здалеку… Я ще раз закликаю всіх дочекатись і усвідомлювати, що таке той самий контрнаступ. Вивчайте військову справу разом з нами, ми всі перебуваємо у війні, і поняття треба розуміти в їх повному форматі. Контрнаступ – це виснаження сил ворога і паралельно проведення бойової роботи, яку ми зараз виконуємо", — підкреслила посадовиця.

Прем’єрка Естонії закликала ізолювати РФ до моменту її повної поразки

Прем’єр-міністерка Естонії Кайя Каллас закликала країни Заходу ізолювати Російську Федерацію, допоки вона не зазнає поразки у війні проти України. Про це вона заявила на церемонії з нагоди вручення міжнародної премії Фонду Хайєка в Берліні, повідомляє ERR.

"Я від початку війни закликала обмежити доходи Росії від продажу енергоносіїв, оскільки завдяки цьому Кремль підтримує свою військову промисловість", — зазначила Каллас.

За її словами, російський президент Володимир Путін покладає сподівання на те, що країни Заходу втратять терпіння та першими підуть на поступки.

"Ми не дозволимо цьому статися. Поки Україна не відтіснить Росію зі своєї території, вільний світ має продовжувати ізолювати Росію та посилювати санкції", — наголосила посадовиця.

При цьому Каллас вважає, що ЄС слід швидко перейти до питання про наступний, потужніший пакет санкцій, а також скоротити потік туристів із Росії.

На Донеччини енергетики повернули світло у 13 населених пунктів

У Донецькій області ремонтні бригади відновили електромережі, які подають світло у 13 населених пунктів. Ще 89 залишається знеструмленими. Про це повідомляє ДТЕК.

"Протягом доби фахівці ДТЕК повернули світло в оселі жителів 13 населених пунктів. Понад 7,5 тисяч домогосподарств на Донеччині знову зі світлом", — йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що станом на 3 вересня без світла залишаються 89 населених пунктів. Енергетики не мають змоги працювати через військову небезпеку. Бригади приступлять до роботи коли отримують дозвіл від ЗСУ.

Кількість травмованих внаслідок вибуху на Валу у Чернігові зросла до 13 людей

Кількість постраждалих від вибуху на чернігівському Валу зросла до 13 людей. Зокрема, серед дорослих шпиталізовані мама дворічного хлопчика, який досі перебуває в реанімації обласної дитячої лікарні, та військовослужбовець. Інформацію Суспільному підтвердив радник начальника ОВА Андрій Подорван.

З його слів, протягом 4 вересня до лікарень міста звернулися ще кілька чернігівців, які під час вибуху перебували поряд із демонстраційним стендом. Наразі відомо, що серед них шестеро дітей (віком від 2 до 12 років), двоє з яких перебувають у дитячій лікарні, шестеро дорослих цивільних та один військовий, який нині у військовому шпиталі.

До травматологічного відділення міської лікарні №2 потрапила і мама дворічного хлопчика. За словами керівника медичного закладу Владислава Кухаря, стан жінки задовільний. За сприятливих умов її можуть виписати вже через 2-3 дні.

Стан хлопчика стабільно важкий і не дозволяє його транспортувати. За словами в.о. гендиректорки обласної дитячої лікарні Тетяни Лебедєвої, він досі перебуває у реанімації. Нагадаємо, хлопчик отримав осколкове поранення обличчя. Вчора, 3 вересня, його прооперували, операція тривала понад шість годин.

В Одеській області стали більше виявляти барів та клубів, які працюють в комендантську годину — ОВА

В Одеській області останнім часом стали більше виявляти розважальних закладів, які працюють під час комендантської години. Про це повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

"Останнім часом деякі люди почали забувати, що саме Збройним силам вони мають дякувати за спокійну обстановку в області. Все частіше правоохоронним органам доводиться виявляти закладів, які всупереч наказу працюють в комендантську годину. В цей час наші військові щодня ризикують життям на фронті для того, щоб в тилу не відчували війни. Тож деяким людям вже давно варто замислитися, чи достойно вони себе поводять у такий важкий час", — зазначив у своєму відеозверненні голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Днями одному з телеграм-каналів з'явилася інформація про те, що в Одесі поліція виявила бар на вулиці Катерининській, який працював під час комендантської години.

На Херсонщині ЗСУ знищили російський склад боєприпасів

2 вересня на території готельного заміського комплексу Grand Prix біля Олешок ЗСУ знищили розміщений у його ангарах склад боєприпасів російських військових. Внаслідок детонації боєприпасів знесено майже всі його будівлі. Мирні жителі не постраждали. Про це Суспільному повідомив власник готельного заміського комплексу Євген Рищук.

Він розповів, що готельний комплекс був розграбований в перші тижні після того, як туди заїхали військові РФ.

"Частину тварин, які знаходились на території комплексу, було роздано людям та відвезено в Асканію-Нову. Деяких коней було віддано фермеру, а частину росіяни забрали", — зазначив Євген Рищук.

За його словами, з тих коней, що забрали росіяни, чотири відвезені в Чорнобаївку до військової частини, а ще двох коней військові РФ передали Олешківському кінному клубу Буцефал.

Прокуратура розпочала розслідування через ракетні удари по Миколаївщині

Четвертого вересня 2022 року російські військові здійснили масований обстріл Миколаєва, Вознесенська та Очакова. Обласна прокуратура розпочала розслідування, повідомляє пресслужба відомства.

За даними слідства, внаслідок обстрілів у Миколаєві пошкоджені три лікувальних заклади, два навчальних заклади, готель та музей. Також пошкоджені житлові будинки.

У Вознесенську зруйноване приміщення зерносховищ, знищили значну кількість зерна, що перебувало на зберіганні. Пошкоджено не менше п'ятнадцяти приватних домоволодінь, декілька автомобілів, дім молитви, перукарню.

У Очакові російська ракета влучила в об'єкт цивільної інфраструктури. Також внаслідок обстрілу пошкоджені житлові будинки містян.

За процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури розпочато кримінальні провадження за фактами "Порушення законів та звичаїв війни" (частина перша статті 438 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі.

Зеленський провів розмову із президенткою Єврокомісії

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, в якій обговорив подальші антиросійські санкції та виконання Україною умов щодо вступу в ЄС. Про це він повідомив у своєму Twitter.

"Провів телефонну розмову з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Обговорили якнайшвидше виділення наступного траншу макрофіну ЄС", — зазначив гарант.

Також президент наголосив на необхідності підготовки 8-го пакета санкцій, закликавши включити до нього заборону на видачу віз громадянам РФ.

Омбудсман розповів, як відбуваються обміни полоненими з РФ

Попри всі складнощі, Україна обмінюється військовополоненими з російською стороною, однак при цьому РФ систематично порушує права українців та умови роботи міжнародних організацій. Про це в інтерв’ю Голосу Америки розповів уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Я не можу розповідати деталей, лише можу сказати, що комунікація йде важко, проте обміни відбуваються. Так, не така кількість, як ми хотіли б. Але вони йдуть", — зазначив посадовець.

За його словами, водночас у цьому питанні Росія не дотримується жодних норм.

"Ми фіксуємо не тільки порушення прав громадян України, а й порушення умов діяльності міжнародних організацій, наприклад Міжнародного комітету Червоного Хреста. Його робота регулюється Женевською конвенцією, яку підписала Російська Федерація. І Росія, як сторона конфлікту, повинна надавати доступ для моніторингу Червоного Хреста", — наголосив омбудсман.

Лубінець підкреслив, що родичі мають знати, в яких умовах перебувають полонені, чи отримують вони воду та медичне обслуговування.

"Не менше одного разу на місяць вони мають право на листування. Обов'язково, якщо розпочався судовий процес, має бути забезпечений доступ адвокатів. Також має повідомлятися, якщо військовослужбовців переводяться в інше місце. Росія не виконує жодну з цих норм. Російська Федерація взагалі не допускає Міжнародний комітет Червоного Хреста. Вони це фіксують, а зробити нічого не можуть. Реакції жодної", — зазначив уповноважений з прав людини.

ООН більше тисне на Україну, ніж на РФ — Лубінець

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Організація Об'єднаних Націй більше тисне на Україні, ніж на Росію. Про це він сказав в інтерв'ю "Голосу Америки".

За словами Лубінця, Росія не тільки порушує права громадян України, а й перешкоджає діяльності таких організацій, як Міжнародний комітет Червоного Хреста та ООН.

"Російська Федерація взагалі не допускає Міжнародний комітет Червоного Хреста (до військовополонених ред.). Вони це фіксують, а зробити нічого не можуть. Реакції жодної. Така сама ситуація і щодо Організації Об’єднаних Націй", – зазначив він.

За словами омбудсмена, така сама ситуація і щодо Організації Об’єднаних Націй.

"У нас найбільше запитань щодо її діяльності. Наразі ми бачимо, що вона практично прирівнює жертву та нападника. Яскравий приклад – це українське зерно. Замість того, щоб змусити Росію розблокувати українські порти та забезпечити безпечне проходження суден, ООН почала перемовини та змусила підписати угоду. Тобто мені здається, що вони більше тиснуть на нас, аніж на агресора. І я часто публічно у розмовах з представниками інституції говорю про це", – сказав він.

Лубінець зазначив, що інформація про створення додаткової місії ООН для допомоги українцям викликає у нього скептичну посмішку, оскільки цей механізм не діє на Росію.

На Луганщині російські окупанти позатоплювали шахти — Гайдай

У Луганській області російські окупанти позатоплювали шахти та примусово мобілізували велику кількість шахтарів. Наразі росіяни завдали такої шкоди вугільній промисловості регіону, що відновити її буде неможливо. Але область буде розвивати свій промисловий потенціал. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Такого як було, не буде. На сьогодні, ті величезні підприємства навіть енергетично настільки затратні, що їх не має доцільності відновлювати. Тим паче що російські окупанти вже багато з них порізали та металолом", — заявив посадовець.

За його словами, з іншого боку Лисичанський нафтопереробний завод працював від труби, яка йшла з Росії. Поновлювати залежність від російських енергоресурсів після перемоги влада не буде.

"Що стосується шахт, нумо говорити реально і відверто. Наші шахти, зараз їх окупанти позатоплювали, а чоловіків покидали на фронт. Багато з них вже загинуло або скалічено. Ми не відновимо цю галузь в тому вигляді яка вона була", — повідомив Сергій Гайдай

Посадовець додав, що регіон має промислову специфіку і влада буде працювати в цьому напрямку. Але повернути галузь у стан, до початку російської агресії, неможливо.

Росія депортувала понад 7 тисяч українських дітей — омбудсмен

З початку повномасштабної війни Росія депортувала з України понад 7 тисяч дітей. Повернути вдалося поки лише 51 неповнолітнього. Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" заявив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

нас є можливість отримувати інформацію, в тому числі і щодо дітей, які незаконно були депортовані на території Російської Федерації. Створена окремо онлайн платформа "Діти війни". За нашими даними, понад 7 тисяч українських дітей були незаконно вивезених на території РФ", — сказав він.

За словами омбудсмена, Росія робить все, аби українські діти не поверталися на батьківщину і навіть спростила своє законодавство щодо всиновлення.

"Це також є порушенням міжнародного права та яскравим прикладом того, що Російська Федерація чинить саме геноцид української нації. Бо примусове переміщення групи одної національності є прямим визначення геноциду", — наголосив Лубінець.

За його словами український уряд працює з такими випадками і розроблено механізм повернення цих дітей.

"Наразі нам вдалося повернути 51 дитину. Це невелика кількість, порівнюючи з тисячами вивезених, але ми практично проводимо спецоперації з їхнього порятунку. Нам дуже допомагають волонтери", — зазначив уповноважений.

На війні загинув Володимир Прохнич, який погрожував підірвати Кабмін

У боях за Україну загинув ветеран АТО Володимир Прохнич, який 4 серпня 2021 року увірвався до будівлі Кабінету міністрів з гранатою.

Про це на сторінці у Facebook повідомила його дружина Алла.

"Ти сьогодні забрав мою душу, моя безмежна любов до тебе буде жити вічно, ти найкраще, що було в моєму житті, ти моя гордість! Я не знаю як мені далі жити без тебе, це нестерпний біль який я не можу нести з собою" — написала жінка.

Із портів Одещини вийшли ще 12 суден з зерном

Вранці у неділю, 4 вересня, з чорноморських портів України вийшли ще 12 суден, завантажених зерном. Про це повідомляє Міністерство оборони Туреччини.

“Відвантаження зерна в українських портах триває під контролем Спільного координаційного центру в Стамбулі. Станом на ранок з українських портів вийшли ще 12 суден, завантажених зерном", - йдеться у повідомленні.

У Чорному морі перебувають російські кораблі з 16 "Калібрами"

У Чорному морі російська армія тримає на бойовому чергуванні два кораблі, споряджені 16 ракетами "Калібр", повідомляють Військово-Морські силі ЗСУ.

"Станом на 4 вересня в Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають два ворожі носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп — 16 ракет", — йдеться у повідомленні.

За даними ВМС, в Азовському морі росіяни продовжують контролювати морські комунікації, утримуючи на бойовому чергуванні до чотирьох кораблів та катерів; у Середземному морі перебуває п'ять носіїв крилатих ракет "Калібр".

Зазначається, що за добу в інтересах РФ прохід Керч-Єнікальською протокою здійснили: до Азовського моря – 24 судна, з них 4 рухалися з протоки Босфор; до Чорного моря – 23 судна, з них 10 продовжили рух у напрямку протоки Босфор.

У ВМС наголосили, що Росія продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р. (SOLAS), вимикаючи системи автоматичної ідентифікації (AIS) на цивільних суднах в акваторії Азовського моря.

У Львівській політехніці виготовляють гідрогелеві пов'язки для військових

У "Львівській політехніці" студенти із професорами виготовляють лікувальні пов’язки для військових. Вони пришвидшують загоєння ран. Технологію виготовлення освітяни запатентували.

Пов’язка наполовину складається з води і має охолоджувальний ефект. До руки її фіксують бинтом чи пластиром. Вони поглинають виділення з рани, пришвидшують і полегшують загоєння опіків.

"Ви можете вводити туди медикаменти, які потрібні для лікування конкретного пацієнта - лікар занурює її в розчин потрібного медикаменту і прикладає", – каже докторка медичних наук Наталія Носова.

Розробляти гідрогелеві пов'язки у Львівській політехніці розпочали 15 років тому. Виготовляли їх на синтетичній основі. Кілька років тому перейшли на природні компоненти і запатентували технологію. Передусім пов'язка, підійде для опікових ран та пролежнів. Трофічних виразок та окопної стопи, яка поширена на передовій.

"Дослідження, які вже проведені не нами, а лікарями, стверджують, що застосування нашої гідрогелевої пов’язки прискорює заживлення рани в 2-3 рази. Не викликає повторного інфікування і травмування рани", – каже докторка медичних наук Наталія Носова.

Виготовлені пов'язки передають волонтерським групам, в госпіталі, у прифронтові госпіталі та парамедикам.

З 1 жовтня жінки мають стати на військовий облік: пояснення від експерта

З 1 жовтня жінки, які мають відповідні професії, повинні стати на військовий облік. У списку – 14 спеціальностей. Проте до кінця року за невиконання наказу штрафи не передбачені, розповів юрист Міноборони Володимир Смілка Суспільному.

Виданий торік наказ Міноборони №313 значно розширив список професій, з якими жінки мають ставати на військовий облік. Проте до нього внесли зміни, і нині у ньому лишилося 14 спеціальностей. Втім, взяття на військовий облік – це не мобілізація.

Юрист Міністерства оборони Володимир Смілка говорить: на військовозобов’язаних жінок розповсюджуються такі ж самі обмеження, що і на чоловіків. Зокрема, вони не можуть виїздити за кордон під час воєнного стану.

"Оскільки ми наближаємося до стандартів НАТО, ми ідемо до них не тільки у зброї, але і в обліку військовому. Цей облік однаковий як для жінок, так і для чоловіків. Вони збирають необхідні документи і звертаються до керівника свого підприємства, направляються у територіальні центри комплектування", — пояснив він.

Документи, які необхідні для взяття жінок на військовий облік, також не відрізняються. Це паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтва про шлюб та народження дітей, диплом і довідка з місця роботи із зазначенням спеціальності. Штрафувати за невиконання наказу до кінця року жінок не будуть, каже юрист.

"Кожна жінка, яка закінчує навчальний заклад за відповідною спеціальністю, здобула якийсь фах. За цим фахом, якщо він передбачений в наказі, вона зобов’язана з’явитися в територіальний центр комплектування для взяття на облік. Якщо жінка працює за таким фахом, але не має відповідної освіти, вона також може направлятися роботодавцем на військовий облік", — сказав він.

Нині, говорить Володимир Смілка, Міноборони досліджує, чи треба робити окремий облік для жінок та як організувати медкомісію. Тож варто очікувати законодавчі зміни.

В Херсонській та Миколаївській областях повітряна тривога

Шмигаль у Німеччині зустрівся зі Штайнмаєром

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль прибув до Німеччини і вже провів зустріч із президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

"Зброя, фінанси, санкції, провокації росії на ЗАЕС, наша інтеграція в ЄС, перемога та відбудова України. Все це на порядку денному обговорення з німецькими союзниками", — написав Шмигаль у Telegram.

Він зазначив, що для перемоги та вигнання окупантів Україні потрібно більше важкого озброєння від союзників.

"Реактивні системи залпового вогню MARS II та самохідні артилерійські установки "Panzerhaubitze 2000", які передала Німеччина, гарно показали себе на полі бою, і ми сподіваємося на збільшення постачання важкого озброєння. Крім того, восени очікується передача надсучасної системи ППО німецького виробництва IRIS-T", наголосив прем'єр.

Шмигаль також зазначив, що Україна очікує, що Німеччина стане одним із лідерів у процесі розбудови протиповітряної оборони.

Ще одним елементом підтримки України в цій війні, за його словами, є фінансова допомога міжнародних партнерів.

"Цього тижня "ми очікуємо черговий транш макрофінансової допомоги від ЄС в розмірі 5 млрд євро. Це допоможе забезпечити стійкість економіки, підтримку армії та проходження опалювального сезону", — зазначив голова уряду.

Шмигаль і Штайнмаєр також обговорили план відновлення України, який "необхідно починати реалізовувати вже зараз".

"Негайний ремонт критичної інфраструктури, відбудова лікарень, шкіл і житла. Все це ми почали робити. У 2023 році кошти та зусилля потрібно збільшувати в десятки разів, і ми впевнені, що Німеччина та ЄС будуть лідерами в цьому питанні", — наголосив український прем'єр.

За словами Шмигаля, Штайнмаєр запевнив, що Німеччина буде пліч-о-пліч з Україною для того, аби забезпечити її перемогу.

У Мінінфраструктури пропонують Польщі збільшити кількість митників для уникнення черг на кордоні

Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм заявив, що Польщі необхідно збільшити кількість працівників фітосанітарних та ветеринарних служб, аби врегулювати ситуацію на українсько-польському кордоні із затримкою вантажних автомобілів.

За його словами, цього тижня був побитий історичний рекорд: черга з вантажних автівок до пункту пропуску Ягодин на польському кордоні перетнула межу у 45 км.

"Це точно не ті рекорди, яких нам зараз не вистачає. Водії живуть на узбіччі біля пунктів пропуску, у жахливих умовах, по тижню, і більше, втрачаючи дохід", — зазначив Найєм.

Водночас він уточнив, що кількість працівників обох служб збільшилась майже у 1,5 раза, а середній час проходження одного авто через українські служби зменшився до 10-15 хвилин. Втім, потік із тисячі автівок усе одно упирається в затор на польському боці.

Найєм зазначив, що ситуація стає критичною. В чергах стаються бійки, перевізники погрожують блокуванням траси.

"Головна причина цих черг усім відома – це низька ефективність роботи польських служб, які проводять фітосанітарний та ветеринарний контроль. Про це знають не лише перевізники, а й представники тих самих контрольних органів обох країн. Але чомусь говорять про це пошепки, щоб нікого не образити", — зазначив Найєм.

Він наголосив, що з початку повномасштабного вторгнення Росії фітосанітарний і ветеринарний контроль на польському кордоні уповільнився в кілька разів і навів приклад пункту пропуску “Дорогуськ”.

"У докризовий період за добу польські фітосанітарні та ветеринарні служби приймали близько 80 вантажівок на добу. А ось показники того самого пункту пропуску за п’ять днів цього тижня: 28 серпня — 12 транспортних засобів; 29 серпня — 20 транспортних засобів; 30 серпня — 25 транспортних засобів; 31 серпня — 19 транспортних засобів", — повідомив заступник глави МІУ.

Він наголосив, що рішення є і українська сторона його пропонувала багато разів.

"Воно дуже просте: збільшити на польській стороні кількість працівників фітосанітарних та ветеринарних служб. Просто потрібно більше людей, що проводять контроль з польського боку", — сказав Найєм.

У Дніпрі діти продали свої іграшки та віддали гроші для ЗСУ

У Дніпрі діти продали власні іграшки аби зібрати гроші для ЗСУ. Вони облаштували блокпост на своїй вулиці, зупиняли автівки, та пропонували людям купити речі. На що збирали розповіли Суспільному.

Повну банку грошей четверо дітей зібрали за три дні. Вони продавали власні іграшки. Благодійною торгівлею займалися на блокпосту, який зробили власноруч.

"Щоб зробити блокпост нам потрібні були матеріали, і ми вирішили знайти шини. Ця велика шина послугувала нам столом для продажу", – розказав волонтер Артур.

Продати свої іграшки дітям запропонували батьки.

"Люди підходили, кидали і просто так, і купували іграшки. Діти із самого ранку і до 7, до 8 вечора сиділи, додому не заходили, з самого ранку і до вечора", – розказала мати хлопчика Юлія Стукалова.

Свої іграшки продавав і 12-річний Віталій. Хлопчик каже: діти, так само як і дорослі, не повинні бути осторонь, коли в країні йде війна.

"Це допомога ЗСУ, а ЗСУ – це наша країна, вони нас обороняють", – додав він.

Яку саме суму зібрали, кажуть діти, не знають, бо банку не розкривали. Гроші передали волонтерам.

"Вони сьогодні прийшли, і, кажуть, ми назбирали гроші, і ми хочемо, це передати комусь, хто буде збирати на тепловізор. І я тепер розумію, що треба мені привести сюди хлопців, щоб діти самі віддали хлопцям ці гроші", – розповіла волонтерка Оксана Чалова.

Діти кажуть, що продовжуватимуть збирати гроші на ЗСУ. Планують влаштовувати благодійну торгівлю на вихідних.

Вучич пояснив, чому Сербія не підтримує санкції проти РФ

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що Сербія не долучилася до антиросійських санкцій, бо Росія не порушувала територіальну цілісність Сербії.

Про це він заявив, відповідаючи на питання журналістів, пише видання novosti.rs.

"Як мені пояснити людям, що ми запроваджуємо санкції проти Росії, а не проти Словенії? Росія не порушувала територіальну цілісність Сербії, а Словенія це зробила. Тоді чому б не запровадити санкції проти Словенії? Я взяв приклад Словенії, яка є дружньою для нас країною, але це також стосується Франції, Америки...", – сказав Вучич.

ЗСУ збили крилату ракету у небі над Миколаївщиною

Про це повідомляє оперативне командування "Південь".

"4 вересня, близько 06.00 години, у небі над Миколаївщиною силами та засобами ППО повітряного командування "Південь" збито крилату ракету класу "повітря-поверхня" Х-59, випущену російським багатофункціональним винищувачем СУ-35", — зазначили військові.

В ОК "Південь" наголосили, що загроза ракетних ударів залишається високою, і закликали українців не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Окупанти не пропускають на тимчасово окуповану територію Запорізької області гуманітарні вантажі

Окупаційні війська РФ перестали пропускати гуманітарні вантажі, серед яких і життєво необхідні ліки, до тимчасово окупованої території Запорізької області.

Про це 4 вересня у національному телемарафоні повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Посадовець зазначив, що автомобілі, заповнені гуманітарною допомогою, серед якої речі найпершої потреби та життєво необхідні ліки, окупанти розвернули у зворотному напрямку на блокпості у Василівці:

"Ворог не поставив до наших лікарень жодної коробки медикаментів, жодних засобів першої необхідності. Все це покривали наші волонтери, щодня направляючи до лікарень 1-2 машини з тим, що в першу чергу необхідно для приймального покою, реанімації, діалізуі. Вчора всі автівки з гуманітарною допомогою були розвернуті та не пропущені до тимчасово окупованої території", — сказав він.

Такі дії Іван Федоров назвав геноцидом. Міський голова Мелітополя зазначив, що найбільше наразі допомога потрібна людям, у яких є серйозні хронічні захворювання та які не можуть обходитися без регулярної терапії.

"Наприклад, мова йде про 35 людей, які на постійній основі отримують послуги з діалізу. Сьогодні розв'язання цієї проблеми немає. Вчергове будемо звертатися до міжнародних організацій для того, щоб нам відкрили "зелений коридор" для доставки гуманітарних конвоїв. Але останнім часом немає допомоги і з цього боку", — сказав мер Мелітополя.

Інформацію про заборону ввезення гуманітарної допомоги підтвердив також і міський голова Енергодара Дмитро Орлов:

"Окупанти не пропустили в Енергодар організований нами гуманітарний вантаж. Він мав приїхати в місто ще вчора, але цього не сталося. Сьогоднішня повторна спроба таки довезти людям необхідні їм речі теж не мала результату", — сказав він.

Посадовець зазначив, що відмову пропускати гуманітарні вантажі окупанти аргументують тим, що "Енергодар ні в чому не потребується, а у місцевих жителів є все і навіть більше".

Російським військовим не виплачують обіцяні гроші за участь у війні в Україні — британська розвідка

Російські військові, які воюють проти України, не отримують обіцяних бойових премій і це впливає на моральний стан та дисципліну солдатів. Про це повідомляє Міноборони Британії з посиланням на дані розвідки.

"Російські війська продовжують страждати від проблем з мораллю та дисципліною в Україні. Окрім бойової втоми та великих втрат, однією з головних претензій дислокованих російських солдатів, ймовірно, залишаються проблеми із зарплатою", — йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що у російській армії дохід військовослужбовців складається зі скромної основної зарплати, доповненої різноманітними бонусами та надбавками. В Україні, у росіян, ймовірно, виникли серйозні проблеми з невиплатою значних бойових премій.

"Ймовірно, це пов’язано з неефективною військовою бюрократією, незвичайним правовим статусом "спеціальної військової операції" та принаймні відвертою корупцією серед командирів", — йдеться у звіті.

У британській розвідці зазначили, що російське командування постійно не забезпечує базові потреби військ, дислокованих в Україні, включаючи відповідну форму, зброю та пайки, а також оплату праці.

"Це майже напевно сприяло незмінному моральному стану більшої частини сил", — наголосили у відомстві.

ЗСУ збили крилату ракету в районі Кривого Рогу

Сили протиповітряної оборони знищили російську ракету в районі Кривого Рогу. Про це повідомляє повітряне командування "Схід".

"Вчергове результативно спрацювала система ППО. В районі Кривого Рогу мінус одна рашистська ракета", — ідеться в повідомленні.

Внаслідок обстрілів на Харківщині 3 вересня загинула 45-річна жінка

Протягом доби 3-4 вересня на Харківщині внаслідок обстрілів Росії загинула 45-річна жителька Чугуївського району. Про це йдеться у зведенні голови Харківської ОВА Олега Синєгубова.

Також з пораненням ушпиталили 64-річну жінку з Чугуївщини. В Ізюмському районі поранення дістав 43-річний чоловік.

Протягом доби росіяни обстріляли територію Харківського, Чугуївського, Ізюмського та Богодухівського районів.

На Львівщину за добу евакуювалися 230 людей із зон бойових дій

На Львівщину за добу евакуювалися 230 людей з зони бойових дій. Сирена не повідомляла про повітряну загрозу. Про це повідомив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

До Перемишля зі Львівщини вирушили 670 людей.

Через пункти пропуску у Львівській області з України виїхали 19 тисяч 942 людини. Повернулися – 23 тисячі 99 українців.

"З України минулої доби вибули понад 40 тисяч людей. Більше 23 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови. До України за минулу добу прослідували більше 46 тисяч людей, майже понад 42 тисячі з них – громадяни України", — повідомили у Держприкордонслужбі.

Поліція області опрацювала 1283 звернення щодо підозрілих людей та об'єктів.

Обстріл Миколаєва та Харкова, потужні вибухи на Херсонщині. Як минула ніч в регіонах

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Одеській, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Запоріжжя, Полтавщині, Київщині та Житомирщині.

Сумщина: вночі все прикордоння Сумського та Шосткинського районів було під обстрілами. 3 вересня надвечір росіяни тричі відкривали вогонь по різних територіях Краснопільської громади. Усього майже 50 прильотів із САУ та мінометів.

Постраждалих немає, щодо руйнувань — дані уточнюються.

Чернігівщина: вночі — обстріл Семенівської громади. Без жертв та руйнувань.

За добу — обстріли із мінометів, артилерії, реактивних систем Новгород-Сіверського та Чернігівського районів. Без жертв.

Дніпропетровщина: росіяни тричі за ніч обстріляли Нікопольський район. Минулося без постраждалих. У Нікополі пошкоджені житлові будинки, господарські споруди та лінія електропередач.

У Марганці пошкоджений приватний будинок, склади, прохідна та автівки місцевого заводу.

Харківщина: після півночі війська РФ обстріляли інфраструктуру Харкова в Київському районі. Горіло приміщення ресторану. Попередньо — постраждалих немає.

По області протягом доби обстрілювали Чугуївський, Харківський та Ізюмський райони. Одна людина в Чугуївському районі загинула, двоє — госпіталізовані.

Луганщина: Росіяни активно застосовують засоби протиповітряної оборони для прикриття своїх військ. За ніч завдали два ракетні удари та здійснили вісім артобстрілів. Також війська РФ обстрілювали позиції ЗСУ зі стрілецької зброї.

Донеччина: вночі — обстріл Слов'янська, селища Хромове Бахмутського району.

Інтенсивні обстріли околиць території Торецької громади (Шуми, Нью-Йорк, Північне, Південне, Щербинівка).

За добу з артилерії, РСЗВ "Град" обстріляні Бахмут, Красногорівка, Сіверськ, Авдіївка, с. Шевченко, селища Велика Новосілка, Донецьке, Очеретине.

За добу по області 4 людини загинуло, двоє поранених цивільних.

Миколаївщина: вночі, близько 02:30, Миколаїв зазнав масованого ракетного обстрілу, попередньо з С-300. Суттєво пошкоджено три лікувальні заклади, два навчальні заклади, готель та музей. Також пошкоджено житлові будинки. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація уточнюється.

Зранку росіяни завдали ударів по м. Очаків. Влучання в об'єкт цивільної інфраструктури. Також внаслідок обстрілу пошкоджено житлові будинки. Постраждалих немає.

Близько п’ятої ранку 4 вересня в м. Вознесенськ на території підприємства пролунав вибух, відбулося займання приміщень. Без жертв. Є пошкодження житлових будинків. Детальна інформація уточнюється.

У другій половині дня 3 вересня під обстрілами було смт Первомайське. Російські снаряди влучили по житлових будинках. Постраждалих немає. Також вчора у другій половині дня — обстріли околиць с. Новоолександрівка Інгульської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Херсонщина: у Херсоні та на території всієї області лунали потужні вибухи. Критична ситуація у Калинівській, Великоолександрівській, Високопільській ТГ, також військові РФ практично знищили Нововоронцовську громаду.

В ефірі своїх пропагандистських ЗМІ та на сторінках газет окупанти продовжують брехати і звинувачувати ЗСУ у підривах шкіл, лікарень, дитячих садків та будинків цивільного населення. Також закликають отримувати російський паспорт.

Генштаб ЗСУ назвав втрати РФ за добу

За добу росіяни втратили близько 450 військовослужбовців та багато техніки, зокрема понад 50 танків, бронемашин та артилерійських систем, літак, гелікоптер та 11 безпілотників. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

Загалом станом на ранок 4 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 49500 військовослужбовців.

Росіяни за добу втратили:

  • танків — 2049 (+15) од,
  • бойових броньованих машин — 4430 (+27) од,
  • артилерійських систем — 1147 (+13) од,
  • РСЗВ — 294 (+1) од,
  • засоби ППО — 156 (+3) од,
  • літаків — 236 (+1) од,
  • гелікоптерів — 206 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 864 (+0),
  • крилаті ракети — 203 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3276 (+8) од,
  • спеціальна техніка — 106 (+1).

Найбільших втрат військо РФ зазнало на Донецькому та Криворізькому напрямках. Дані уточнюються.

В Україні зросла кількість дітей-жертв війни — ОГПУ

Станом на ранок 4 вересня щонайменше 1120 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 382 дитини загинули та щонайменше 740 отримали поранення різного ступеню тяжкості..

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 388, Харківській — 204, Київській — 116, Чернігівській — 68, Миколаївській — 67, Луганській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 46.

За інформацією ОГП, 3 вересня внаслідок обстрілу ворогом Зеленодольська на Дніпропетровщині загинув 9-річний хлопчик.

"3 вересня російські військові здійснили артилерійський обстріл з реактивних систем залпового вогню із застосуванням заборонених касетних боєприпасів с. Висунськ Миколаївської області. Загинув 8-річний хлопчик, а ще троє дітей 9, 7 та 11 років отримали поранення", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2328 закладів освіти. З них 289 зруйновано повністю.

В ISW назвали мету контрнаступу ЗСУ на півдні України

Метою контрнаступу Збройних Сил на півдні першочергово є не повернення захоплених територій, а деградація російської армії. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

В ISW зазначили, що їхня думка збігається зі словами радника Офісу Президента Олексія Арестовича в інтерв'ю The Wall Street Journal. За словами Арестовича, першочерговою метою ЗСУ на півдні є "системне перемелювання" російських військ і вони поступово знищують оперативну систему матеріально-технічного постачання РФ за допомогою ударів артилерії та високоточної зброї.

Заява Арестовича перегукується з оцінкою ISW про те, що контрнаступ, що триває, швидше за все, не призведе до негайних успіхів і що українські сили прагнуть вивести з ладу ключові логістичні вузли, що підтримують російські операції на півдні, і підірвати російський військовий потенціал", — йдеться у звіті.

Німеччина виділить $199 млн на допомогу українським переселенцям

Німеччина надасть Україні додаткові 199 млн доларів для фінансування програм допомоги внутрішнім переселенцям. Про це заявив міністр розвитку ФРН Свенья Шульце, передає Reuters.

"Гроші призначені для того, щоб допомогти переміщеним особам в Україні продовжувати забезпечувати себе всім необхідним", — заявив він.

Шульце також зазначив, що обговорить з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем під час його візиту до Берліна, як Німеччина може "підтримувати український уряд в турботі про переміщених осіб".

За даними Міжнародної організації з міграції ООН, на 23 серпня близько 7 мільйонів людей стали внутрішньо переміщеними особами в Україні після вторгнення Росії 24 лютого.

Росіяни обстріляли лікарні та житлові будинки у Миколаєві

Про це повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

"Російські окупанти не зраджують собі і продовжують тероризувати мирних жителів. Сьогодні вночі під їхні обстріли потрапили лікувальні заклади та житлові будинки у Миколаєві", — йдеться у повідомленні.

Наразі на місцях працюють комунальники та аварійні бригади. Є пошкодження електромережі та водопроводу.

"Збираємо детальну інформацію про наслідки обстрілів. Подробиці повідомлю вам згодом", — повідомив Сєнкевич.

Війська РФ тричі вдарили по Нікопольському району

Російські війська вночі тричі вдарили по Нікопольському району в з "Градів" та важкої артилерії. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"У Нікополі сталася пожежа. Вогонь уже приборкали. У місті понівечені 5 житлових будинків та кілька господарських споруд. Виведена з ладу лінія електропередач", — повідомив він.

У Марганецькій громаді пошкоджений приватний будинок та склади й прохідна місцевого заводу. У інших районах ніч була без обстрілів і на цю хвилину спокійно, зазначив Резніченко.

У США не бачать готовності Путіна закінчити війну проти України

Президент Росії Володимир Путін міг би закінчити війну вже зараз, якби вивів свої війська з території України, однак Путін демонструє неготовність закінчити війну. Про це в інтерв'ю телеканалу "Дождь" заявив речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

"Путін міг би закінчити війну сьогодні, якби погодився вивести свої війська і добровільно сісти з Зеленським за стіл переговорів, щоб обговорити завершення цього конфлікту", — сказав він.

Водночас Кірбі наголосив, що Зеленський повинен сам вирішувати, чи готовий він до переговорів.

"Ми повинні поважати його як верховного Головнокомандувача. Очевидно, що в останні дні і Путін демонструє, що не зацікавлений в цьому. Але Путін міг би завтра закінчити цю війну навіть без переговорів, якби просто вивів війська з України й визнав її суверенітет", — сказав він.

Речник РНБ США також прокоментував заяви представників російської влади про те, що постачання Заходом зброї в Україну нібито тільки затягує війну: "Цей конфлікт затягує тільки бажання Путіна продовжувати його".

"Це не війна зі США, це не війна з НАТО. Путін вибрав почати війну з Україною і українцями. І, на жаль, нічого з того, що ми спостерігаємо сьогодні, не дозволяє нам плекати будь-які надії на те, що він готовий покласти край цій війні, вбивств мирних українців", — заявив Кірбі.

Війська РФ ведуть наступ на Донеччині, ЗСУ відбили 8 атак росіян — Генштаб

Війська РФ зосереджують зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області та намагаються утримати захоплені райони Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. ЗСУ відбили атаки росіян поблизу вісьмох населених пунктів та завдали авіа, ракетних та артилерійських ударів по позиціях росіян.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

За інформацією військових, тривають наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Росіяни продовжують активно застосовувати засоби ППО для прикриття своїх військ. З високою інтенсивністю ведуть повітряну розвідку із застосуванням БпЛА та намагаються покращити логістичне забезпечення своїх військ.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін.

На інших напрямках російські війська здійснили обстріли військової та цивільної інфраструктури із застосуванням танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії, а саме:

  • на Сіверському напрямку — населених пунктів Михальчина Слобода у Чернігівській та Стукалівка в Сумській областях;
  • на Харківському напрямку — Козачої Лопані, Харкова, Слатиного, Соснівки, Удів, Петрівки, Великих Проходів, Старого Салтова, Андріївки;
  • на Слов’янському напрямку — Богородичного, Долини, Краснопілля;
  • на Краматорському напрямку — Слов’янська, Сіверська, Райгородка, Донецького, Івано-Дар’ївки, Веселого;
  • на Бахмутському напрямку — населених пунктів Зайцеве, Бахмутське, Соледар, Бахмут, Білогорівка, Виїмка, Роздолівка;
  • на Авдіївському напрямку — Авдіївки, Новокалинового, Бердичів, Водяного, Первомайського;

На Новопавлівському напрямку росіяни активних наступальних дій не проводили, обстрілювали райони населених пунктів Красногорівка, Орлівка;

На Запорізькому напрямку війська РФ обстріляли райони населених пунктів Білогір’я, Ольгівське, Зелене Поле, Новопіль, Новосілка, Времівка;

На Південнобузькому напрямку російські військові здійснювали обстріли вздовж всієї лінії зіткнення. Намагаються здійснювати логістичне забезпечення військ.

У Генштабі наголосили, що підрозділи Сил оборони утримують займані позиції та не дають росіянам просуватися вглиб території України. Українським військам вдалося успішно відбити атаки армії РФ в районах населених пунктів Богородичне, Пасіка, Долина, Бахмут, Покровське, Бахмутське, Піски, Первомайське.

"Протягом доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони нанесла 6 ударів, спрямованих на ураження живої сили, бойової та спеціальної техніки, засобів радіоелектронної боротьби, протиповітряної оборони та об’єктів логістичного забезпечення противника. Інформація щодо втрат уточнюється", — йдеться у повідомленні.

Ракетні війська та артилерія наземних угруповань ЗСУ продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, порушення системи управління та логістичного забезпечення росіян, зазначили у Генштабі.

"В результаті вогневого впливу за минулу добу нанесено ураження по ворожому пункту управління, районах зосередження бойової техніки та особового складу танкового батальйону. Знищено радіолокаційну станцію контрбатарейної боротьби “Зоопарк ”, станцію радіоелектронної боротьби “Житель” та велику кількість живої сили окупантів", — йдеться у повідомленні.

Війська РФ за добу завдали понад 10 ракетних та 24 авіаудари по території України

Били по військових та цивільних об’єктах, йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Зокрема, постраждала цивільна інфраструктура в районах населених пунктів Перемога, Гусарівка, Новомихайлівка, Білогір’я.

У Генштабі зазначили, що продовжує зберігатися загроза систематичних масованих авіаційних та ракетних ударів по об’єктах військової та критичної інфраструктури на всій території України.

Росіяни все частіше обстрілюють Україну з ЗРК С-300

Через брак високоточної зброї росіяни стали частіше став використовувати застарілі зенітні керовані ракети комплексів С-300.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ

По території України випущено понад 500 таких ракет, частина яких не долетіла до цілі. На озброєнні військ РФ перебуває декілька тисяч подібних ракет, але більшість з них – непридатні до застосування.

На багатьох ділянках фронту тривають жорсткі бойові дії — Зеленський

Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні повідомив, що жорсткі бойові дії тривають на багатьох ділянках фронту – Харківщині, Донбасі, і на півдні України.

"Російські війська знову били по Миколаївщині, по районах Запорізької, Дніпропетровської областей, по Харкову. На жаль, є жертви, серед них є діти", — зазначив він.

Водночас президент наголосив, що українська артилерія робить усе, щоб знищити ударний потенціал росіян на тимчасово захоплених територіях.

Окупанти другу добу поспіль обстрілюють село Безруки на Харківщині — ДСНС

Пожежа, яка виникла внаслідок обстрілу окупантів вдень 3 вересня, охопила 12 будівель. Це шоста пожежа у селі Безруки Дергачівської громади, спричинена обстрілами, за два дні, повідомили в управлінні ДСНС Харківщини.

"Остання з пожеж виникла о 13:50 3 вересня. Вона охопила відразу 12 приватних маєтків, зокрема чотири житлові будинки, сім господарчих споруд, два гаражі, літню кухню, мотоцикл, паркан. Загальна площа горіння склала понад 700 кв. м. А також сухостій на площі понад один гектар", — йдеться у повідомленні.

На початок