Вторгнення Росії в Україну, день 190. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 190. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 190. Текстовий онлайн
. Чоловік прибирає балкон квартири в житловому будинку, який постраждав після російської атаки в Краматорську, Україна, 31 серпня 2022 р. Фото: АР

1 вересня — 190 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Місія МАГАТЕ відвідала Запорізьку АЕС. Однак інспектори МАГАТЕ не мали приватних розмов зі співробітниками Запорізької АЕС і пересувались станцією у присутності російських військових та працівників "Росатому", розповів Суспільному на умовах анонімності один зі співробітників ЗАЕС. За його словами, росіяни водили інспекторів своїм маршрутом, показували "мапи прильотів" та переконували, нібито станцію обстрілюють українські військові.
  • Зеленський скасував низку указів про утворення української делегації у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.
  • ВАКС конфіскував українські активи російського олігарха Євтушенкова. Йдеться про 17 об'єктів нерухомості та його частки в кількох українських компаніях. Це перший вирок суду щодо активів російського походження.
  • Пентагон оголосив, що компанія Raytheon Missiles & Defense поставить Україні дві зенітно-ракетні системи NASAMS, навчання та матеріально-технічну підтримку українських військових і сил безпеки.
  • ЄС повністю призупинив угоду про спрощений візовий режим з Росією. Це зменшить кількість нових віз, виданих країнами-членами ЄС. У Кремлі вже обіцяли відповідь, але не знають яку.

Суспільне завершує текстовий онлайн 190-го дня повномасштабної війни РФ проти України. Хроніку 2 вересня — читайте тут.

Читайте також: Нова партизанська школа. Як готуються до навчання на тимчасово окупованих територіях

Харків'яни повідомляють про звуки вибухів у місті. Повітряна тривога не оголошена.

Зеленський скасував укази про утворення Тристоронньої контактної групи

Президент Володимир Зеленський скасував низку указів про утворення та персональний склад делегації України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях. Відповідний указ №621/2022 опублікований на сайті глави держави. Документом, зокрема, визнано таким, що втратив чинність, указ від 5 травня 2020 року № 167/2020 та укази, якими вносилися зміни до нього, яким було утворено українську делегацію в ТКГ й затверджено персональний склад.

Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на сході України діяла як платформа з реалізації рішень Нормандського формату. До неї входили уповноважені представники України, Росії та ОБСЄ.

У нас є чіткі дані про те, що Росія робила дуже багато цинічних речей, щоб обманути місію МАГАТЕ — Зеленський

Україна має дані про те, що Росія залякувала мешканців Енергодару під час візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС, заявив президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення.

"Сьогодні місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. Добре, що це відбулося. Сам факт попри всі провокації російських військових і цинічні обстріли Енергодара й території станції. Україна зробила все для того, щоб ця місія відбулася. Але погано, що окупанти намагаються перетворити цю місію МАГАТЕ – справді необхідну – на безплідну екскурсію по станції. Добре, що представники МАГАТЕ мають змогу зробити об’єктивні висновки про ризики, які виникли на Запорізькій атомній станції вперше в історії. Причому виникли саме через окупантів. Головне, щоб була воля зробити саме об’єктивні висновки. У нас є чіткі дані про те, що Росія робила дуже багато цинічних речей, щоб обманути місію. Зокрема за допомогою залякування мешканців Енергодара", — сказав Зеленський.

Окупант розповів, як армія РФ обстрілювала житлові будинки на Харківщині

Військовослужбовець російської армії Станіслав Шматов у телефонній розмові із батьком зізнався у розстрілі будинків населення в селі Піски-Радьківські Харківської області. Про це дізналися журналісти "Схем", вивчивши дані мобільного трафіку. Одну з розмов Шматова опублікувала Служба безпеки України.

За даними журналістів, Шматов служить танкістом у 15-й окремій мотострілецькій бригаді Центрального військового округу. Окупант родом з села Новотулка Хворостянського району Саратовської області РФ.

Згідно з даними трафіку, 3 березня Шматов був у Чернігівській області, до 31 березня телефон фіксували на території від села Бригинці до Ніжина. У середині квітня Шматов з’явився в Пісках-Радьківських Харківської області. Про це окупант повідомив і батькові.

"Сьогодні ми [непогано] проявили себе, Ми, вважай, село оточили з трьох сторін і [обстрілювали]. Просто будинки. Стріляли по всьому — по будинках, машинах. Двох полонених взяли, АК-47 у них віджали, гвинтівку віджали, СГДшку. Вухо одному відрізали", — розповів військовий РФ.

На запитання, навіщо, Шматов відповів: "Він не хотів говорити, йому вухо відрізали. Це ще нормально, це ще йому кулю в лоб не пустили або БТРом не четвертували, це ще нормально, це м'яко".

Військовий РФ також зізнався у тому, що окупанти відбирали продукти у населення.

"У нас танк. Хто-небудь (відмовиться - ред.) — мінус будинок, і живи потім на вулиці", — сказав окупант.

Борівський селищний голова Олександр Тертишний підтвердив, що, згідно з даними, які отримали журналісти, Шматов розповідав про Піски-Радьківські.

"Піски-Радьківські — друге за кількістю населення та величиною село в нашій громаді після Борової. Близько 2 тисяч населення. Є ліс, є річка, Оскільське водосховище. Це останній населений пункт нашої громади, який був окупований. Десь 14 квітня — 15 квітня там були бої", — розповів Тертишний.

За його словами, у селі окупанти влаштовували "допити" у одному з будинків.

"Особливо, хто учасники АТО. Списки вони збирали, надзвичайно жорстоко себе поводили. У перші дні окупації люди довго сиділи по льохах", — каже селищний голова.

У розмові з родичкою Шматов зізнався, що окупанти зайняли будинок мирного населення.

На супутникових знімках зафіксовано, що від російських обстрілів на вулиці Миру пошкоджені будинки, у центрі села обстріляли ангар для зберігання сільгосппродукції, частково зруйнована школа. Крім того, на околиці села окупанти РФ встановили блокпост, вирили окопи та траншеї.

Зеленський підписав указ про утворення військових адміністрацій на Донеччині

Президент Володимир Зеленський підписав указ про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області.

На виконання Закону України "Про правовий режим воєнного стану" він постановив утворити:

  • Добропільську міську військову адміністрацію Покровського району Донецької області;
  • Мирноградську міську військову адміністрацію Покровського району Донецької області;
  • Покровську міську військову адміністрацію Покровського району Донецької області;
  • Селидівську міську військову адміністрацію Покровського району Донецької області.

Також президент указам №620/2022 постановив Генеральному штабу Збройних сил України, Донецькій обласній державній адміністрації здійснити відповідно до закону України "Про правовий режим воєнного стану" заходи, пов'язані з утворенням військових адміністрацій, зазначених у статті 1 цього Указу.

Інспектори МАГАТЕ не мали приватних розмов з персоналом — співробітник ЗАЕС

Інспектори місії МАГАТЕ пересувались станцією та спілкувались зі співробітниками ЗАЕС у присутності російських військових та працівників "Росатому". Про це Суспільному на умовах анонімності сказав співробітник ЗАЕС.

"Вони водили Гроссі та інспекторів за своїм маршрутом, показували "мапи прильотів" та привели до них місцевих колаборантів із заявами від "небайдужих громадян" про необхідність припинення обстрілів. Це був цирк", — розповів співробітник ЗАЕС.

За його словами, росіяни переконували представників місії, що на станції війська радіологічного, хімічного та біологічного захисту, а не бойові підрозділи російської армії, а ЗАЕС обстрілює ЗСУ.

Після того, як голова місії Рафаель Гроссі та більшість членів делегації покинули станцію, частина представників МАГАТЕ залишилась в Енергодарі, вони житимуть у готелі та інспектуватимуть роботу станції впродовж кількох днів.

У Харкові лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Литва закликала ООН відправити поліцейські сили на ЗАЕС

Литва запропонувала відрядити поліцейську місію на територію Запорізької атомної електростанції, окупованої Росією. Відповідну заяву зробив представник литовської делегації на зустрічі керівників поліції Організації Об’єднаних Націй, яка відбулась 1 вересня, інформує посольство Литви у США.

"Литва виступає за створення довгострокової місії Міжнародного агентства з атомної енергії на Запорізькій АЕС, де поліція ООН могла б зробити свій внесок, забезпечивши її фізичну безпеку", — зазначив заступник генерального комісара поліції Литви Арунас Паулаускас.

Він закликав світову спільноту не ігнорувати реальність загрози ядерної катастрофи.

"Хоча деяким країнам війна в Україні може видатися далекою, ядерні інциденти ігнорують національні кордони. Російські війська контролюють та використовують у військових цілях одну з чотирьох атомних електростанцій в Україні. Аварія там загрожуватиме навіть найвіддаленішим країнам світу", — підкреслив посадовець.

За його словами, Литва буде готова взяти активну участь та направити до такої місії співробітників литовських правоохоронних органів.

Колона російської техніки з Мангуша рушила на Запорізький напрямок

В окупованому Росією Маріуполі зафіксували рух військової техніки. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"1 вересня близько 8:30 сім вантажівок з позначкою “V” з БК в'їхали в Маріуполь з донецького напрямку. Через зупинку в ТЦ Метро проїхали в бік Мангуша", — йдеться у повідомленні.

Він додав, що 17 вантажівок з російськими військовими виїхали з Мангуша в напрямку Бердянська. В місті зафіксовано приїзд Командно штабної машини Р-149БМР "Кушетка-Б".

МЗС Молдови викликало російського дипломата через заяву Лаврова

Міністерство закордонних справ і європейської інтеграції Молдови викликало тимчасово повіреного у справах Росії через заяву Лаврова про нібито утиски російськомовних з боку молдовської влади. Про це повідомляє NewsMaker.

"Міністр закордонних справ та європейської інтеграції Ніку Попеску розпорядився про виклик сьогодні у МЗСЄІ тимчасово повіреного у справах Росії до Молдови для отримання роз'яснень щодо заяв глави російської дипломатії, а також для висловлювання позиції нашої влади", — розповіли в міністерстві.

В держустанові наголосили, що у Молдові не зареєстровано випадків порушення прав нацменшин, які говорять російською чи іншими мовами.

"Права населення, що розмовляє російською, українською, гагаузькою, болгарською та мовами інших національних меншин, дотримуються відповідно до демократичних принципів. Щодо російськомовних громадян, згаданих у заяві, до компетентних органів нашої країни не надходило повідомлень про порушення їхніх прав", — підкреслили в міністерстві.

Там також додали, що Молдова, віддана дипломатичним крокам, заснованим на діалозі, як з метою реінтеграції країни, так і в діалозі з РФ щодо виведення російських військ, які незаконно перебувають на території Молдови.

"Будь-які інші спекуляції з цього приводу вважаємо необґрунтованими", — наголосили в МЗСЄІ.

Фінляндія надасть Україні додаткову військову допомогу

Фінляндія виділить Україні додаткову військову допомогу на оборону. Уряд країни ухвалив рішення про надання Україні восьмого пакету військової допомоги.

Міністерство оборони Фінляндії офіційно анонсувало новий пакет військової допомоги для України.

"Оборонна боротьба України триває, потреба в допомозі залишається високою. Ми відправимо новий пакет оборонних матеріалів", — йдеться у повідомленні міністерства.

Жодна додаткова інформація про характер та склад військової допомоги не розкривається, "щоб гарантувати безпечне доставлення допомоги", проте сказано, що в пакеті "враховано, як потреби України, так і становище з ресурсами Сил оборони", — йдеться у повідомленні міністерства.

Україна не може гарантувати безпеку місії МАГАТЕ — міністр енергетики

Україна не може забезпечити безпеку групи ядерних інспекторів ООН на Запорізькій атомній станції. Про це повідомляє CNN з посиланням на слова міністра енергетики України Германа Галущенко.

Генеральному директору Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелю Гроссі було повідомлено, що безпека - це "ваша особиста відповідальність". За словами Галущенко, Гроссі "впевнено прийняв ризик".

В четвер, 1 вересня, Герман Галущенко виступав у Новоолександрівці Запорізької області, де супроводжував делегацію МАГАТЕ перед їхньою поїздкою на тимчасово окуповану Росією територію.

"Україна виконала всі міжнародні зобов'язання і дала всі можливості для прибуття цієї місії", — сказав Галущенко журналістам, високо оцінивши мужність учасників місії у протистоянні "викликам, яких раніше не було" в історії МАГАТЕ.

У розмові з журналістами Галущенко сказав, що місія має "певні домовленості з росіянами щодо безпеки". І припустив, що кілька членів команди МАГАТЕ мають залишитися на місці "протягом кількох днів", але Рафаель Гроссі має повернутися до Новоолександрівки у четвер, 1 вересня.

Військові РФ намагаються встановити повний контроль над територією Донецької області — Генштаб

У Генштабі повідомили, що противник намагається встановити повний контроль над територією Донецької області та утримати захоплені райони Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

На Слов’янському напрямку російські підрозділи здійснили спробу наступу у напрямку населеного пункту Долина, успіху не мали й відійшли.

На Бахмутському напрямку наступальними діями противник намагався просунутися у напрямках населених пунктів Весела Долина, Соледар, Бахмутське та Зайцеве, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку наступальними та штурмовими діями окупанти намагалися покращити тактичне положення у напрямках населених пунктів Первомайське, Невельське та Опитне, успіху не мали й відійшли.

На Новопавлівському напрямку військові РФ наступальними та штурмовими діями намагалися покращити тактичне положення у напрямку населеного пункту Водяне, успіху не мали.

"Корабельне угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжує ведення розвідки, виконання завдання з підтримки дій наземного угруповання та блокування цивільного судноплавства. Зберігається загроза нанесення ракетних ударів по об’єктах та елементах інфраструктури в глибині території України", — додали в Генштабі.

Очільник МАГАТЕ залилишив Запорізьку АЕС — "Енергоатом"

В "Енергоатомі" повідомили, що станом на 18:00 1 вересня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі залишив ЗАЕС. Разом з ним зі станції поїхали більшість членів делегації.

"Наразі на ЗАЕС залишились 5 представників місії МАГАТЕ, які розвантажують привезене ними обладнання та продовжать роботу на станції. Очікується, що вони перебуватимуть на Запорізький АЕС до 3 вересня", — повідомили на держпідприємстві.

"Не лише Туреччина повинна спілкуватись з Росією". Макрон хоче продовжити діалог з Путіним

Президент Франції Емманюель Макрон виступив за продовження діалогу з президентом Росії Володимиром Путіним. Про це він заявив під час зустрічі з французькими дипломатами в Єлисейському палаці, 1 вересня. Слова президента Франції цитує видання Le Figaro.

"Хто хоче, щоб Туреччина була єдиною державою в світі, яка продовжує розмовляти з Росією?" — звернувся президент до послів.

"Ми не повинні піддаватися жодним формам помилкової моралі, які зробили б нас безпорадними", — продовжив Емманюель Макрон, повторивши, що "професія дипломата — це добре розмовляти з усіма, й особливо з людьми, з якими не згодні. І тому ми будемо продовжувати робити це відповідно до наших союзників", — додав він, нагадавши, що "поділ Європи був однією з військових цілей Росії".

Останній телефонний контакт між президентом Франції та його російським колегою відбувся 19 серпня й стосувався ситуації на Запорізькій АЕС та організації місії Міжнародного агентства з атомної енергії. До цього президенти не розмовляли понад два місяці.

У Генштабі зазначають, що Путін наказав вийти на межі Донецької області до 15 вересня

Заступник керівника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов на брифінгу заявив, що російські війська отримали наказ російського президента Володимира Путіна вийти на адміністративні межі Донецької області до 15 вересня.

"Противник продовжує утримувати окуповані райони Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, а також намагається створити сприятливі умови для відновлення наступу. Так, російські окупаційні війська вчергове коригують свої плани та дії відповідно до наказу Путіна щодо виходу на адміністративні кордони Донецької області до 15 вересня", — сказав він.

Громов також додав, що противник продовжує перегрупування з’єднань на окуповану територію, імовірно для нарощування своїх військ і створення умов для відновлення наступу в Донецькому районі.

"За отриманими даними, через значні втрати в особовому складі вищим командуванням ЗС РФ ухвалено рішення про розформування 31 окремої десантно-штурмової бригади повітряно-десантних військ та 22 окремої бригади спеціального призначення, в яких з урахуванням втрат залишилося в живих менше 20% особового складу", — сказав він.

Путін назвав нову мету війни в Україні

Президент Росії Володимир Путін, під час відкритого уроку в Калінінграді, назвав нову мету так званої "спеціальної операції" в Україні. Про це повідомляють російські ЗМІ.

За словами президента РФ, на території України нібито створюється антиросійський анклав, який загрожує Росії.

"Його ліквідація — мета "спеціальної військової операції", — сказав він.

Раніше у Росії назвали причиною війни в Україні домінування США. Весною міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що російська "військова спецоперація" в Україні покликана покінчити з курсом США на домінування у світі.

До цього прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що ще однією метою війни в Україні є нібито запобігання загрози Третьої світової війни. Ще раніше Пєсков казав про "порятунок" так званих Донецької та Луганської "народних республік".

Сам Путін у квітні казав, що мета війни — "допомога людям на Донбасі". Він назвав такі наміри Росії "благородними".

Фронтмен гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк став пілотом ударного дрона

Фронтмен гурту Бумбокс Андрій Хливнюк розповів 31 серпня, під час інтервʼю у Відні, куди вирушив із благодійним концертом, що став пілотом ударного дрона Punisher.

За його словами, у перші місяці війни він був водієм екіпажу, який доставляв ліки на деокуповані території, – "зі зброєю в руках, але ми не брали участь у бойових зіткненнях", інколи "отримували люлей, якщо долітало – але, слава Богу, сильно не долітало".

"З часом було придбано коштом моїх знайомих волонтерів, доброго друга, голови компанії, що займається комп’ютерними іграми, бойовий дрон. Я навчився керувати ним і тепер я – пілот ударного дрону, який зветься Punisher (з англ. "Каратель" ), – розповів він. – Завдання дуже прості: розвідка дає нам цілі, і ми ці цілі знешкоджуємо. От і все".

Червоний Хрест досі не отримав доступ до постраждалих українських полонених в Оленівці

Міжнародному комітету Червоного Хреста вдалося відвідати лише декілька сотень військовополонених по обидва боки. Доступу до тисяч інших полонених у МКЧХ немає. Про це у четвер, 1 вересня, заявив гендиректор МКЧХ Роберт Мардіні під час пресконференції у Києві, повідомляє Укрінформ.

Мардіні наголосив, що МКЧХ має плідні перемовини із російською стороною щодо доступу до постраждалих військовополонених в Оленівці: “На превеликий жаль, з того часу ми не отримали доступу, але намагаємось отримати доступ, це абсолютний для нас пріоритет”.

Мардіні зазначив, що не може розголошувати деталей того, у яких умов перебувають військовополонені. “Ми маємо розширити доступ на всіх військовополонених. Це частина нашої щоденної боротьби”, - сказав гендиректор МКЧХ.

Доступ до військовополонених дає можливість МКЧХ контролювати та вимагати покращення умов їхнього утримання та поводження з ними. Це дозволяє полоненим залишатися на зв'язку зі своїми родичами. Як зазначив керівник Червоного Хреста, нещодавно понад 1000 листів полонених військовослужбовців з Росії до України було передано їх сім’ям за сприяння МКЧХ.

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста наголошують, що не можуть примусити сторони війни до виконання норм гуманітарного права у цьому чи будь-якому іншому збройному конфлікті. За це відповідають сторони конфлікту:

“МКЧХ як гуманітарна організація не в змозі примусити до дії уряди чи збройні сили. Ми не маємо зброї. Ми не політики".

Під час евакуації захисників Азовсталі МКЧХ зміг зареєструвати близько 1800 людей, розраховуючи що зможе їх відвідати. Але не можуть цього зробити. МКЧХ сприяв безпечному виходу комбатантів з території Азовсталі при взаємодії зі сторонами збройного конфлікту.

"Ми зареєстрували їхні дані, вважаючи, що МКЧХ згодом отримає дозвіл на їх відвідування. Але ми не можемо гарантувати безпеку військовополонених після того, як вони потрапили до рук неприятеля, оскільки давати такі гарантії просто за межами наших можливостей", - зауважив гендиректор МКЧХ.

Збитки довкіллю, завдані Україні через війну, сягають трильйона гривень — міністр

Через військове вторгнення Росії довкілля України зазнало збитків на загальну суму близько одного трильйона гривень.

Про це під час брифінгу "Шість місяців війни — як це вплинуло на довкілля" в Медіацентрі "Україна — Укрінформ" розповів керівник Міндовкілля Руслан Стрілець.

"За пів року повномасштабної війни ми зафіксували понад дві тисячі випадків знищення живої природи та руйнування наших екосистем. Ми вже передали 304 матеріали правоохоронним органам, які проводять слідчі дії. Загальна сума збитків, яких завдала Російська федерація, складає понад 962 мільярдів гривень. Тобто практично — 1 трильйон гривень", — зазначив посадовець.

При цьому, оскільки природа не має кордонів, росіяни завдають збитків усьому світу, підкреслив Стрілець.

"За ці пів року по Україні випущено понад 3,5 тисячі ракет, а це — викиди в атмосферне повітря та забруднення землі. Під час всіх вибухів, які були на території нашої держави, у повітря вилетіло понад 46 мільйонів тонн забруднюючих речовин", — підкреслив міністр.

Він також додав, що внаслідок російських атак було знищено 40 українських нафтобаз.

"Українці повинні повернути ЗАЕС під свій контроль": Джонсон прокоментував ситуацію в Енергодарі

Росія намагається від’єднати Запорізьку атомну електростанцію від української електромережі, натомість Україна неодмінно має повернути ЗАЕС під свій контроль. Про це під час пресконференції заявив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

"Український уряд цілком законно бажає повернути ЗАЕС назад з-під російського контролю. Мета росіян чітка. Вона полягає в тому, що вони хочуть від’єднати її від української мережі та підключити до російської мережі", — зазначив він.

На переконання британського прем’єра, місія Міжнародного агентства з атомної енергії вкрай важлива, щоб запобігти можливій ядерній катастрофі.

"Я вважаю, що важливо, щоб пану Грассі та МАГАТЕ дозволили потрапити та провести інспекцію. Я вважаю, що українці повинні повернути ЗАЕС під свій контроль", — сказав Джонсон.

При цьому політик підкреслив, що українці вже досягли значних успіхів у військовій сфері.

"Не варто всім применшувати те, що вже зробили українці. Те, що вони зробили, вражає. Вони витіснили росіян із величезних масивів території, яку росіяни окупували. Що б не трапилося в Херсоні чи на Донбасі, життєво важливо, щоб ми, у Великій Британії чи в інших частинах Європи, залишалися непохитними у своїй підтримці українців", — підсумував прем’єр Великої Британії.

Підрозділи ЗСУ на півдні закріплюються на територіях – ОК "Південь"

Підрозділи Збройних сил України на півдні ведуть позиційні бої, повідомила керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталя Гуменюк під час брифінгу в Media Center Ukraine.

"Ми продовжуємо нищити запаси ворога, командні пункти, скупчення особового складу і техніки, тримати під контролем транспортні шляхи. Наразі сил противника достатньо для того, щоб бої тривали", — сказала вона.

За словами Гуменюк, наразі не оголошуються звільнені населені пункти, щоб убезпечити їх від авіа ударів противника.

"Лише після повного звільнення населених пунктів, повної зачистки від окупантів, і після того, як наші війська просунуться достатньо, щоб гарантувати безпеку мирним мешканцям, ми будемо говорити назви звільнених пунктів", — додала вона.

ВАКС конфіскував українські активи російського олігарха Євтушенкова

ВАКС конфіскував українські активи російського олігарха Євтушенкова, повідомляє кореспондентка Суспільного. Йдеться про 17 об'єктів нерухомості та його частки в кількох українських компаніях. Засідання суду відбувалося у закритому режимі.

Мова йшла про майно Володимира Євтушенкова, засновника холдингу АФК "Система". Нещодавно Мін’юст подав позов до ВАКС про стягнення в дохід України компанії Євтушенкова. Зокрема ідеться про акціонерне товариство "Український науково-дослідний проєктно-конструкторський і технологічний інститут трансформаторобудування", ТОВ Науково-інженерний центр "ЗТЗ-Сервіс", ТОВ "Електрозавод-ВІТ" та інше майно.

"Задовольнити вимоги позивача у повному обсязі. Застосувати до Євтушенко ВП санкції і стягнути в дохід держави нерухоме майно", — йдеться в рішенні суду.

Правоохороці за час війни затримали на блокпостах понад 29 тисяч осіб — генерал-майор

Нацгвардія спільно з Нацполіцією затримала за тиждень за скоєння кримінальних та адміністративних правопорушень 1617 осіб. Всього від початку повномасштабного вторгнення на блокпостах затримано понад 29 тисяч, з них 407 за підозру у причетності до ДРГ, повідомив начальник оперативного управління головного управління НГУ, генерал-майор Олексій Надточий.

Імовірність вторгнення з Білорусі лишається низькою — Генштаб

Заступник начальника головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов повідомив під час брифінгу, що наразі проведення наступу білоруських військ в Україну лишається низькою.

"В той же час у період з 8 по 14 вересня в ЗС Білорусі заплановане проведення навчання, основна увага якого, ймовірно, приділятиметься веденню маневрової оборони з подальшим переходом у контрнаступ із звільнення території, що тимчасово захоплена противником", — додав Громов.

Він розповів, що білоруські війська вперше відпрацюють питання звільнення тимчасово окупованих територій, проведення контрнаступу та вихід на держкордон. Навчання пройдуть за участі військових РФ та Організації договору про колективну безпеку, до якої входять Вірменія, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан.

Не виключається, що під так званою "втраченою територією" мається на увазі прикордонні райони Волинської, Рівненської та Житомирської областей", — сказав Громов і наголосив, що ЗСУ готові до такого розвитку подій.

Місія МАГАТЕ прибуда на Запорізьку АЕС

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії прибула на Запорізьку АЕС в окупованому росіянами Енергодарі, повідомляє Енергоатом.

Смілянський розповів, куди ідуть кошти від продажу марок

Перша благодійна марка “Пес Патрон” має за мету зібрати понад 60 млн грн на машину для розмінування дороги. Про це повідомив Суспільному в ефірі єдиного телемарафону гендиректор “Укрпошти” Ігор Смілянський. За його словами, це буде найбільша благодійна подія, яку робить “Укрпошта”.

“Рано-вранці в одній зі шкіл України разом з Патроном запустили марку, він лапкою запустив. А о 13.00 на Майдані він разом з рятувальниками, ДСНС, ми офіційно запустимо цю марку (вже запустили — ред). Це буде перша велика благодійна марка і воєнного часу. Ми збираємо на машину для розмінування. Це потужна машина, яка допоможе Патрону швидше розміновувати ті міни, які є. Частину коштів використаємо на допомогу притулкам тварин по всій країні”, — сказав Смілянський.

За його словами, акцент буде на тих притулках, які розміщені в прифронтових зонах.

Гендиректор “Укрпошти” також розповів про те, куди пішли виручені від попереднього продажу марок кошти.

“Частина з виручених 5 млн грн від продажу марок — це дохід “Укрпошти”. Оскільки марка — це засіб оплати, то, по суті, це наше зобов’язання надіслати ці листи, якщо хтось приклеїть таку марку. Зрозуміло, що не так багато клеять. Значну частину ми використали на благодійність”, — сказав Смілянський.

За його словами, придбали значну кількість дронів, два комп”ютерні класи: один в Бородянці, один в Іванкові в Чернігівській області для дітей. Спільний Фонд з Київською школою економіки має сім напрямків, зокрема, це допомога ЗСУ, на освітні цілі та інше.

Місія МАГАТЕ проїхала блокпост на окупованій росіянами території Запорізької області — ЗМІ РФ

Російські ЗМІ повідомляють, що місія МАГАТЕ проїхала блокпост на окупованій росіянами території Запорізької області.

Місія МАГАТЕ проїхала в "сіру зону" в напрямку до Енергодара — ЗМІ

Місія МАГАТЕ проїхала в "сіру зону" в напрямку до Енергодара, повідомляє кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".

За його словами, під час проїзду місії було чути постріли зі стрілецької зброї з боку окупантів. Раніше протягом декількох годин місія перебувала на блокпосту, очікуючи дозволу служби безпеки.

Коригувальника ракетного удару по аеродрому Краматорська засудили до дев'яти років ув'язнення

Суд покарав агента ФСБ, який скоригував ракетний удар по аеродрому "Краматорськ". До дев'яти років ув’язнення засудили російського агента, який збирав інформацію про місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ на східному напрямку. Про це повідомили у Службі безпеки України.

СБУ затримала зловмисника у Донецькій області наприкінці травня.

В пресслужбі додали, що під час досудового розслідування встановили особу російського "куратора", ним є співробітник 9 управління 5 служби ФСБ Олексій Шингірьов.

За його завданням, агент розвідував позиції командних пунктів та логістичних складів українських військ, здійснюючи приховане спостереження за об’єктами, водночас отримані відомості окупанти використали для здійснення ракетних ударів по інфраструктурних об’єктах аеродрому Краматорська.

"За даними слідства, для передачі розвідінформації зловмисник використовував один із месенджерів. Зібрані відомості розміщував у спеціально створених представниками ФСБ закритих групах, а також у приватних чатах", — йдеться у повідомленні.

Кошти від продажу марки "Пес Патрон" підуть на закупівлю машини для розмінування — Зеленський

Усі зібрані від продажу марки "Пес Патрон" кошти будуть спрямовані через фандрейзингову платформу @U24_gov_ua на закупівлю машини для розмінування Armtrac 400, повідомив президент Володимир Зеленський.

Місію МАГАТЕ затримували на "три години" — журналіст The Washington Post

"Цікавий розвиток подій: Ядерних інспекторів, які намагалися потрапити на станцію, українські військові затримували "три години", — каже речник МАГАТЕ. Гроссі особисто вів переговори з українським військовим керівництвом, щоб мати можливість продовжити", — написав журналіст The Washington Post Джон Хадсон.

"Укрпошта" почала продавати благодійні марки "Пес Патрон"

Перші благодійні марки від початку повномасштабного вторгнення можна отримати з 1 вересня у відділеннях Укрпошти та онлайн. На них пес Патрон — усього вісім штук на одному аркуші. Коштують 248 гривень. За марками від ранку біля Головного поштамту у Києві зібрались у чергу охочі їх придбати, повідомляє кореспондентка Суспільного.

Усі хто, купить марки, стануть учасниками благодійного проєкту зі збору понад одного мільйона євро на машину для розмінування. Також виручені гроші передадуть притулкам для тварин.

Вторгнення Росії в Україну, день 190. Текстовий онлайн
Фото: Каріна Бугайченко, Суспільне

"Примітивний сюжет" та імена загиблих замість титрів фільму — Звернення Зеленського під час Венеціанського кінофестивалю

Президент України Володимир Зеленський, звертаючись до учасників і гостей Венеціанського кінофестивалю, наголосив, що Росія намагається розіграти "примітивний сюжет у трьох актах" і змусити світ зробити три "драматичні помилки": звикнути до війни, змиритися з війною, забути про війну в Україні.

"Цей задум ніколи не має втілитися. Діячі культури, режисери, продюсери, актори, драматурги, оператори, композитори, художники, дизайнери, кінокритики й тисячі інших людей із різних країн світу й однієї кінематографічної родини! Ваша позиція важлива, ваш голос впливовий, ваше слово гучне", — заявив Зеленський.

За його словами, зараз кожна людина у світі і кожен народ має чути про війну зрозумілою мовою, і для учасників та гостей Венеціанського кінофестивалю такою мовою є мова кіно.

"Важливі імена, які йдуть у забуття і невідомість, бо в мить, коли вони з'являються на екрані, більшість глядачів встають і йдуть. Перше сьогодні важливо, друге неможливо", — сказав Зеленський перед тим, як на великому екрані показали список загиблих за час війни в Україні дітей.

"Кожен раз, коли хтось каже про втому від України, слід згадати ці титри", — додав президент наприкінці виступу.

Удари по Одещині, "самоліквідовані" ракети на Харківщині. Як минула ніч у регіонах

Вночі військо РФ атакувало Одещину двома ракетами типу "Онікс". На Дніпропетровщині під обстрілами знову опинилися Нікопольський та Криворізький райони. На Харківщині вночі зафіксовано виліт 5 ракет із російського Бєлгорода. Також росіяни вночі знову обстріляли Миколаївщину. Протягом доби на Херсонщині тривали гучні вибухи. Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Одещину вночі військо РФ атакувало двома ракетами типу "Онікс", випущеними з берегового ракетного комплексу "Бастіон" із території тимчасово окупованого Криму.

Одну ракету знищили силами протиповітряної оборони, друга влучила по відкритій місцевості. Руйнувань та постраждалих немає.

Дніпропетровщина: під обстрілами знову Нікопольський та Криворізький райони. У Нікопольському районі під удар потрапили чотири громади. Сам Нікополь та Червоногригорівську громаду обстріляли з “Градів”. У Нікополі без постраждалих, руйнувань не зафіксовано. У Червоногригорівській громаді пошкоджені будинки, ліцей, адмінбудівля, виведена з ладу лінія електропередач. Одна людина поранена. У Мирівській та Марганецькій громадах є руйнування. Люди не постраждали. У Марганецькій пошкоджена електромережа. У Криворізькому районі росіяни обстріляли Зеленодольську громаду. Є руйнування господарських будівель.

Харківщина: вночі зафіксовано виліт 5 ракет із російського Бєлгорода. Частина “самоліквідувалася” не на території України. Місця влучань інших ракет встановлюють. Попередньо, постраждалих немає. За добу по області окупанти завдавали ударів по Чугуївському, Ізюмському, Харківському, Богодухівському районах. Внаслідок обстрілів за добу госпіталізували одну людину, одна – загинула.

Луганщина: на Бахмутському напрямку без змін. За ніч окупанти здійснили 5 артилерийських та 8 мінометних обстрілів. Чотири рази росіяни використовували танки. Наступальні дії не мали успіху. Усі атаки відбиті.

Донеччина: 5 загиблих, 12 поранених цивільних за добу. З артилерії, мінометів, РСЗВ “Ураган” та “Градів” обстріляли Бахмут, Орлівку, Авдіївку, Максимільянівку, Північне, Георгіївку, Торецьк, Південне, Роздольне, Мар’їнку, с. Первомайське. Вночі обстріляли Часовий Яр, постраждала колишня школа-інтернат. Область залишається без газу і частково без води й електрики. Евакуація населення триває.

Миколаївщина: у Миколаївському районі 31 серпня протягом дня відбувалися постійні російські обстріли Первомайської громади. У с. Новомиколаївка попадання зафіксовані переважно по відкритих територіях. Постраждалих немає. У смт Первомайське внаслідок обстрілів частково зруйновані житлові будинки та господарські споруди. Постраждалих немає.

Також 31 серпня під російськими обстрілами перебувала Шевченківська громада. У с-щі Любомирівка частково зруйновані адміністративна будівля, школа, складські приміщення, біля 40 житлових будівель. У с. Вавилове пошкоджені господарські споруди, житлові будинки. Інформація про постраждалих не надходила.

У Баштанському районі армія РФ завдала авіаційного удару парою гелікоптерів Ка-52 по Березнегуватській громаді. Без жертв. Також протягом доби були обстріли прилеглих територій смт Березнегувате, сіл Висунськ та Кавказ. Інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється.

Також були обстріли за межами с. Широке Широківської громади. Пошкоджені сільгоспбудівлі та житловий будинок. Вночі близько 02:30 обстрілів зазнало с. Червона Долина. Влучання було по відкритих територіях. Постраждалих немає.

Херсонщина: протягом доби на Херсонщині тривали гучні вибухи. Зокрема, є влучання у базування російських військових, також завдано ударів по складу боєприпасів війська РФ.

З кожним днем ближче до проведення так званого “референдуму” окупаційна влада демонструє свою невпевненість — серед місцевого населення немає підтримки. У свою чергу, жителі міста всіляко підтверджують свою проукраїнську позицію. Тривають викрадення серед місцевого населення, перевірки помешкань та людей.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Запоріжжі, Полтавщині, Сумщині, Чернігівщині, Київщині та Житомирщині.

"Батальйон Монако": ДБР направило документи на екстрадицію одного з фігурантів

Працівники Державного бюро розслідувань підтвердили місце знаходження одного з фігурантів справи щодо так званого "Батальйону Монако" та наразі вживають заходів щодо його затримання та екстрадиції до України.

Про це йдеться в офіційному пресрелізі ДБР.

Зазначається, що дана особа є підозрюваною у кримінальному провадженні Бюро щодо незаконної розтрати коштів. Документи, необхідні для екстрадиції, вже направлені у відповідні країни ЄС.

Крім того, відомство розслідує кримінальне провадження щодо ухилення від сплати податків групою компаній, що належить ще одному фігуранту справи "Батальйону Монако".

"Під прикриттям податківців група компаній маніпулювала з фінансовою звітністю, проводила фіктивні господарські операції для зменшення сум, які необхідно було сплачувати до бюджету", — повідомляють у ДБР.

При цьому встановлено, що ці компанії після анексії АР Крим продовжували здійснювати господарську діяльність на півострові.

Зранку над Енергодаром "працювала" група російських ударних вертольотів К-52 — ГУР

Зранку над Енергодаром "працювала" група російських ударних вертольотів К-52. Про це повідомили в ГУР.

В МЗС України закликали росіян дозволити МАГАТЕ безпечний прохід на ЗАЕС

"Порушуючи взяті на себе зобов’язання, російська армія посилено обстрілює коридор, яким із Запоріжжя до АЕС має проїхати місія МАГАТЕ. Росія має негайно припинити ці небезпечні провокації та дозволити МАГАТЕ безпечний прохід", — написав речник МЗС Олег Ніколенко у Twitter.

Використання Україною протирадіолокаційних ракет HARMs стане проблемою для РФ — британська розвідка

Використання Україною високошвидкісних протирадіолокаційних ракет (HARMs) для погіршення роботи російських радарів могло би бути серйозною перешкодою для і без того проблемної обізнаності Росії про ситуацію на фронті. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

Міністерство оборони України оприлюднило відео, на якому українські літаки керують високошвидкісними протирадіолокаційними ракетами (HARMs), зазначили британські розвідники. За даними розвідки, Росія раніше стверджувала, що виявила фрагменти цих типів зброї, які призначені для визначення місцезнаходження та знищення радарів.

У розвідці відзначили, що Росія надає пріоритет сильній наземній протиповітряній обороні. Радіолокаційне покриття, яке забезпечує це, є критично важливою можливістю для її операції в Україні.

Також 1 вересня британська розвідка повідомила, що протягом 30-31 серпня Збройні Сили України продовжували наступальні дії на півдні України. Вони підкріплювались інтенсивними дальніми ударами по російських командних і матеріально-технічних об’єктах на території окупованої зони.

Росіяни з мінометів та ствольної артилерії обстріляли три громади на Чернігівщині

31 серпня росіяни обстріляли три громади на Чернігівщині. Інформацію Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

По Семенівській та Городнянській громадах російські війська вели вогонь з мінометів калібру 120 мм, нарахували дев’ять та шість вибухів відповідно.

Новгород-Сіверську громаду обстріляли зі ствольної артилерії, нарахували вісім вибухів. Внаслідок обстрілу сталася пожежа в приватному житловому будинку.

За попередньою інформацією, обійшлося без жертв.

Російські війська обстріляли Дніпропетровщину: поранений 70-річний чоловік

На Дніпропетровщині у селі Червоногригорівка Нікопольського району після обстрілу російськими військами поранений 70-річний чоловік, він у лікарні у важкому стані. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, по Червоногригорівській громаді били з "Градів". Пошкоджені 12 будинків, ліцей, селищна рада. Снаряди зачепили і лінію електропередач.

Армія РФ продовжує гатити по Миколаївщині: пошкоджені житлові будинки, частково зруйновані адмінбудівля та школа

Армія Російської Федерації продовжує обстрілювати територію Миколаївської області. Протягом доби 31 серпня під вогонь російських військ потрапили населені пункти Миколаївського та Баштанського районів області. У результаті обстрілів пошкоджені житлові будинки, частково зруйновані адмінбудівля та школа.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

В Маріуполі окупанти не відкрили школи 1 вересня

Перше вересня в Маріуполі не відбулося. Окупанти не відкрили школи. Лише першокласники та одинадцятикласники прийшли до шкіл на класну годину. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Ніяких "перших" чи "останніх" дзвоників. Всі діти по домах. Лише перші та одинадцяті класи змушені прийти на класну годину, аби вислухати "как надо родину любить", — розповів Андрющенко.

Також він повідомив, як виглядає початок навчального процесу у школі № 41. За словами Андрющенка, будівлю та вхід оточили військові, які перевіряють навіть дитячі рюкзаки. "Людей майже немає. Як і ремонту — розбиті вікна затягнути плівкою. Ось вона, правда про ремонт та готовність шкіл при окупантах", — зазначив радник мера.

Частина ракет, які РФ випустила по Харкову, "самоліквідувалася" — Синєгубов

Не всі російські ракети, які окупаційна армія випустила з території Бєлгородської області по Харкову вночі, долетіли до міста.

Частина ракет "самоліквідувалася", повідомив голова ОВА Олег Синєгубов 1 вересня.

"Цієї ночі Штаб оборони Харкова після 22 години зафіксував виліт 5 ракет із російського Бєлгорода. Частина — "самоліквідувалася" не на території України. Місця влучань інших ракет встановлюють правоохоронці", — сказано у повідомленні.

За попередніми даними, люди не зазнали поранень.

На Харківщині внаслідок обстрілів поранень зазнав 13-річний хлопець — Синєгубов

У тимчасово окупованій Балаклії протягом доби поранень зазнали четверо людей, 50-річний чоловік загинув.

Серед поранених — 13-річний хлопець, йдеться у добовому зведенні голови ОВА Олега Синєгубова.

Хлопець має вибухову травму та поранення плеча, перебуває у стані середньої тяжкості, уточнила речниця голови Олена Шаповал. Серед поранених у Балаклії — 35-, 45- та 76-річні жінки.

Також у зведенні зазначається, що через інтенсивні обстріли на Ізюмщині протягом доби пошкоджень зазнали житлові будинки.

Внаслідок обстрілів селища Печеніги вночі 1 вересня поранення дістав 30-річний чоловік: він має опіки, вибухову травму, поранення ноги та спини. Перебуває у стані середньої тяжкості, сказала Олена Шаповал. За даними Печенізького селищного голови Олександра Гусарова, селище обстріляли з "Градів".

Внаслідок нічних обстрілів Харкова поранених, за попередньою інформацією, немає.

Місія МАГАТЕ вирушила із Запоріжжя до Енергодару — "Енергоатом"

Місія МАГАТЕ вирушила із Запоріжжя до Енергодару, незважаючи на повідомлення про інтенсивний обстріл. Про це повідомили в "Енергоатомі".

Ювенальні прокурори: 380 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Станом на ранок 1 вересня більше ніж 1116 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 380 дітей загинули та щонайменше 736 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 388, Харківській — 203, Київській — 116, Чернігівській — 68, Миколаївській — 67, Луганській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 46.

Напередодні візиту місії МАГАТЕ росіяни вдалися до нових провокацій на ЗАЕС — Енергоатом

1 вересня о 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок. Про це повідомили в "Енергоатомі".

Крім того, пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів.

Це вже вдруге протягом останніх 10 днів дії окупантів призвели до відключення блока та знеструмлення станції.

Енергоблок №6 продовжує працювати в енергосистемі України й одночасно заживлює власні потреби ЗАЕС, повідомили в "Енергоатомі".

Український персонал станції робить все можливе для ліквідації пошкоджень її інфраструктури.

За добу Росія втратила у війні з Україною близько 450 військових і 23 танки — Генштаб

Станом на ранок 1 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 48 350 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 450 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1997 (+23) од,
  • бойових броньованих машин — 4345 (+33) од,
  • артилерійських систем — 1115 (+24) од,
  • систем ракетно-залпового вогню — 287 (+2) од,
  • засоби ППО — 153 (+1) од,
  • літаків — 234 (+0) од,
  • гелікоптерів — 205 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 851 (+2),
  • крилаті ракети — 196 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3239 (+3) од,
  • спеціальна техніка — 104 (+1).

Найбільших втрат армія РФ зазнала на Донецькому та Курахівському напрямках. Дані уточнюються.

Одеську область атакували двома ракетами

Вночі 1 вересня Одещину атакували двома ракетами типу "Онікс". Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь", передають кореспонденти Суспільного.

Ракети було випущено з берегового ракетного комплексу "Бастіон" з території тимчасово окупованого Криму. Одну з них збило ППО, інша влучила по відкритій місцевості. Руйнувань та поранених немає.

Армія РФ здійснює артобстріл заздалегідь погодженого маршруту місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС

Армія РФ здійснює артобстріл заздалегідь погодженого маршруту місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС. Група не може продовжити рух "з міркувань безпеки", повідомив керівник Запорізької ОВА ОлександрСтарух. Україна вимагає від РФ "припинити провокації".

"Ви йдете до можливості побачити, почути, пізнати Україну" — Зеленський привітав школярів з 1 вересня

Президент Володимир Зеленський зранку 1 вересня привітав дошкільнят, школярів і студентів із початком нового навчального року.

“Сьогодні ви йдете до школи, повертаєтесь до навчання, продовжуєте здобувати освіту. Сьогодні ви йдете до можливості побачити, почути, пізнати Україну. Знання про неї, слова про неї, мрії про неї – які всі були про вас. Про ваше життя. Вільне, чисте, сміливе й розумне. Я не можу не привітати сьогодні наш народ із тим, що в України є такі діти. Є такі ви. Слава Україні!” — сказав президент.

Цей навчальний рік, за словами президента, усі починають по-різному.

"Хтось далеко від дому – в інших регіонах України. Хтось далеко від дому – в інших країнах. Хтось дистанційно, в онлайн-форматі. Хтось у рідній школі чи у своєму університеті, але все ж не у спокої", — сказав Зеленський.

Однак важливо, що навчальний рік починається. Важливо, що навчання триває. І що знання про Україну не переривається, додав президент.

За 31 серпня росіяни вбили 5 мирних жителів Донеччини — ОВА

За 31 серпня росіяни вбили 5 мирних жителів Донеччини: у Роздольному, Північному, Георгіївці, Бахмуті та Слов'янську. Ще 12 людей отримали поранення. Про це повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

В РФ почали інформаційну кампанію з визнання провалом контрнаступу України — ISW

Міністерство оборони Росії та російські блогери почали інформаційну кампанію, щоб визнати український контрнаступ провалом майже одразу після його початку. Однак ще занадто рано оцінювати хід контрнаступальної операції, яку, ймовірно, буде важко оцінити в короткостроковій перспективі. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

Міністерство оборони Росії почало проводити інформаційну кампанію з представлення контрнаступу України як рішучого провалу практично відразу після оголошення про це 29 серпня. Кілька відомих військових блогерів — навіть блогерів, які зазвичай критикували Кремль — просувають це повідомлення, зазначають аналітики. Інші блогери додатково поширюють наратив про те, що західні керівники підштовхнули Україну до початку контрнаступу передчасно або надто пізно з “політичних” причин і тому, що Захід очікував контрнаступу.

Також в ISW відзначили, що кремлівські ЗМІ також посилили звинувачення у цивільно-військовому конфлікті між президентом України Володимиром Зеленським і головнокомандувачем України Валерієм Залужним. Роспропаганда намагається підкріпити наратив про те, що Зеленський начебто намагався провести контрнаступ з невідповідних політичних причин, тоді як Залужний нібито оцінив, що українські сили не були готові це зробити.

Військові дії масштабу цього контрнаступу не вдаються і не провалюються ані за день, ані за тиждень, наголошують в ISW.

Час початку контрнаступу узгоджується з деградацією російських можливостей на заході Херсонщини, яка збалансована з необхідністю якомога швидше почати звільнення окупованих українських земель і населення, йдеться в аналітичному звіті. Немає підстав підозрювати, що на час суттєво вплинули невідповідні міркування чи напруженість.

Контрнаступальні операції, які зараз тривають, дуже ймовірно, розгорнуться протягом наступних тижнів і, можливо, місяців, зазначили аналітики. Оскільки українські війська скористаються умовами, які вони встановили, щоб перемогти в окремих секторах, які вони визначили як вразливі, і відвоювати міста та селища без руйнувань.

В Енергодарі з п’ятої години ранку не припиняються мінометні обстріли — мер міста

В Енергодарі з п’ятої години ранку не припиняються постійні мінометні обстріли міста. Також чути автоматні черги. Про це повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов. Відомо про влучання в декілька цивільних об’єктів, є постраждалі.

Ідуть бої на Бахмутському та Авдіївському напрямках — Генштаб

Російське військо намагається встановити повний контроль над територією Донецької області, а також утримати захоплені райони Луганської, Донецької, Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 1 вересня.

Армія РФ продовжує завдавати авіаційні та ракетні удари по військових та цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без змін. Підрозділи збройних сил Республіки Білорусь продовжують посилено охороняти білорусько-український кордон у Брестській та Гомельській областях.

Зберігається загроза ракетних і авіаційних ударів з території і повітряного простору Білорусі.

На Сіверському напрямку РФ продовжує утримувати окремі підрозділи збройних сил у прикордонних районах Брянської і Курської областей. Військо РФ зі ствольної артилерії обстріляло цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Кам’янська Слобода та Залізний Міст Чернігівської області.

На Харківському напрямку із застосуванням танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії росіяни обстріляли позиції українських військ та цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Кленове, Дементіївка, Руські Тишки, Великі Проходи, Петрівка, Перемога, Байрак, Шевелівка. Продовжують вести повітряну розвідку із застосуванням безпілотних літальних апаратів.

На Слов’янському напрямку армія РФ обстріляла з застосуванням танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Краснопілля, Вірнопілля, Грушуваха. Вела повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.

На Донецькому напрямку військо РФ продовжує вести активні бойові дії, зосереджуючи основні зусилля на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Криє вогнем і намагається покращити тактичне положення, активно веде повітряну розвідку.

На Краматорському напрямку росіяни обстріляли зі ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Райгородок, Берестове, Роздолівка, Тетянівка, Мала Піскунівка, Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївка, Сіверськ.

На Бахмутському напрямку армія РФ обстріляла військову та цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Бахмутське, Соледар, Яковлівка, Майорськ, Диліївка. Підрозділи російського війська намагалися вести наступальні бої у районах населених пунктів Весела Долина, Зайцеве.

На Авдіївському напрямку росіяни обстріляли зі ствольної, реактивної артилерії, танків райони населених пунктів Опитне, Первомайське, Нью-Йорк. Завдали авіаційні удари по районах населених пунктів Времівка, Нескучне, Олександропіль.

На Новопавлівському напрямку армія РФ обстріляла позиції українських військ із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районі населеного пункту Золота Нива. Завдала авіаційного удару в районі населеного пункту Мар’їнка. Вела наступальний бій у районі населеного пункту Водяне, успіху не мала.

На Запорізькому напрямку військо РФ обстріляло позиції захисників України зі ствольної та реактивної артилерії, танків в районах населених пунктів Новопіль, Ольгівське, Гуляйполе, Новоданилівка, Новояковлівка, Дорожнянка, Зелене Поле, Чарівне, Білогір’я.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля військо РФ зосереджує на утриманні займаних позицій. Поповнює втрати. Здійснювало обстріли із застосуванням танків, ствольної, та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Обстріляло об’єкти цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Степова Долина, Новомиколаївка, Степове, Партизанське, Андріївка, Мирне, Прибузьке, Миколаївка, Зоря, Луч, Іванівка, Князівка. Для повітряної розвідки активно застосовувало БпЛА. Армія РФ намагається відновити логістичне забезпечення своїх військ.

Корабельне угруповання РФ продовжує вести розвідку та блокувати цивільне судноплавство в північно-західній частині Чорного моря.

Розвідка США: РФ вербуватиме засуджених злочинців — ЗМІ

США вважають, що Росія зіткнулася з серйозною нестачею військового персоналу в Україні, і шукає нові способи посилити кількість своїх військ. Про це пише CNN з посиланням на дані американської розвідки та двох чиновників США. Зокрема, чиновники заявили, що США мають достовірну інформацію про те, що Міноборони Росії, імовірно, почне вербувати засуджених злочинців в обмін на помилування та фінансову компенсацію, пише АР.

“Російські військові відчувають серйозну нестачу особового складу в Україні. Ми вважаємо, що Міністерство оборони Росії прагне залучити військовослужбовців за контрактом, щоб компенсувати цю нестачу особового складу, у тому числі шляхом примусу поранених солдатів повертатися до бою, залучення персоналу від приватних охоронних компаній і виплата бонусів призовникам", — сказав американський чиновник CNN.

Минулого тижня президент Росії Володимир Путін наказав збільшити чисельність військових на 137 000 осіб, хоча незрозуміло, як російське міністерство оборони збирається досягти цієї мети, пише CNN.

Раніше Пентагон підрахував, що під час війни в Україні було вбито або поранено близько 80 000 російських військових.

США отримали ордер на арешт літака російської енергетичної компанії ПАТ “Лукойл” вартістю 45 мільйонів доларів

Сполучені Штати отримали ордер на арешт літака Boeing 737-7EM, що належить ПАТ “Лукойл” — російській транснаціональній нафтогазовій корпорації зі штаб-квартирою в Москві. Про це повідомляє Міністерство юстиції США. Окружний суд Південного округу Техасу санкціонував арешт, оскільки літак Boeing підлягав арешту через порушення федерального закону.

На початку року Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти Росії у відповідь на вторгнення Росії в Україну, нагадали у відомстві. Йдеться про експортний контроль і ліцензійні вимоги для захисту інтересів національної безпеки та зовнішньої політики США. Санкції розширили заборону на експорт, реекспорт або внутрішню передачу, серед іншого, літаків, вироблених у США, до або всередині Росії без дійсної ліцензії чи винятку з ліцензії.

Відповідно до судових документів, літак Boeing здійснював рейси в Росію та з неї в порушення санкцій Міністерства торгівлі проти Росії.

Востаннє Boeing літав у США в березні 2019 року. Тоді на його борту перебували посадові особи “Лукойлу”, включно з російським олігархом – тодішнім президентом і генеральним директором корпорації.

Вважається, що Boeing перебуває в Росії і коштує приблизно 45 мільйонів доларів.

З вересня 2014 року “Лукойл” перебуває під секторальними санкціями Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США.

В Чорному морі корабельне угруповання РФ залишається без змін складу, задач та загроз, повідомляє ОК "Південь".

На півдні за добу ЗСУ знищили 201 військового армії РФ і 12 танків — ОК "Південь"

На південному фроноті українська авіація завдала 2️4️ удари по місцях зосередження російського війська, його сил та засобів, командних та опорних пунктах, логістичних центрах, транспортних шляхах та бойових позиціях. Про це повідомляє оперативне командування “Південь”.

Також ракетно-артилерійські підрозділи ударили по пунктах управління безпілотними літальними апаратами, станціях радіоелектронної боротьби і радіолокаційних, реактивних системах залпового вогню та засобах протиповітряної оборони РФ.

Утримування Каховського і Дар’ївського мостів під щільним вогневим контролем виключило їх використання військом РФ для підтягування техніки та боєприпасів. Влучання результативні, пошкодження суттєві. Налагоджену окупантами понтонну переправу в районі Дар’ївки знищено.

За добу на південному фронті росіяни втратили 2️0️1️ військового, 1️2️ танків Т-72 та 1️8️ одиниць автобронетехніки.

Влучно знищені важка вогнеметна система “Сонцепьок”, зенітно-ракетний комплекс “Бук-М3”, 5️ гаубиць “Мста-Б”, самохідна гаубиця “Акація”, 2️ самохідні артустановки, 3️ мобільних міномети.

Ліквідовано 6️ складів боєприпасів окупантів у Бериславському, Генічеському та Херсонському районах, а також командні пункти 331-го парашутно-десантного і 56-го десантно-штурмового полків.

Остаточні втрати війська РФ дорозвідуються.

Зеленський подякував кримчанам за інформацію для розвідки

Президент Володимир Зеленський подякував мешканцям тимчасово окупованого Криму та інших південних регіонів за інформацію, яку вони передають для української розвідки. Про це він заявив під час відеозвернення 31 серпня.

"Хочу подякувати від імені нашої розвідки усім тим нашим людям, які дуже міцно нас підтримують, на півдні нашої держави, а особливо в Криму. Розвідники вдячні за надану інформацію, відпрацюють її по максимуму", — зазначив гарант.

Він нагадав, що Крим обов’язково буде звільнений Україною.

"Хай вороги не забувають, на чиєму півострові вони знаходяться — тимчасово знаходяться", — підкреслив Зеленський.

Африка та Близький Схід отримують тисячі тонн українського зерна — президент

Країни Африки та Близького Сходу, де спостерігається проблема з нестачею харчів, отримують тисячі тонн українського збіжжя. Про це під час відеозвернення 31 серпня повідомив президент Володимир Зеленський.

"23 тисячі тонн української пшениці за Продовольчою програмою ООН вже прибули в порт Джибуті. І будуть доправлені мешканцям Ефіопії, де зараз найгірша посуха за останні 40 років і мільйони людей — на межі голоду", — зазначив гарант.

Він додав, що також майже 40 тисяч тонн пшениці прямують у Ємен.

"А загалом уже понад 1,5 мільйона тонн нашого продовольства експортовано морським шляхом з трьох портів, які запрацювали завдяки експортній зерновій ініціативі. Робимо все, щоб світ відчував значення України і був вдячний нашим людям", — підкреслив президент.

Українці, які прихистять внутрішньо переміщених осіб, отримуватимуть близько 900 грн на місяць

З 1 жовтня українці, які прихистять у своїх домівках внутрішньо переміщених осіб, отримуватимуть близько 900 грн на місяць на кожну людину. Про це віцепрем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону: "Сьогодні відбулася завершальна нарада щодо цього. Дійсно з 1 жовтня тим людям, які будуть надавати прихисток нашим внутрішньо переміщеним особам, за кожну людину буде виплачуватися 900 гривень. Зараз це 450 грн. На опалювальний сезон за кожну людину буде додатково 900 грн", — сказала Верещук.

За її словами, уряд вже вніс зміни до порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення ВПО. Зокрема, у програму "Прихисток", яка діє відповідно до цього порядку. Товариство Червоного Хреста України за домовленістю з КМУ планує фінансувати повний обсяг витрат на компенсацію за розміщення ВПО

"Ми досягли згоди. 6 вересня буде підписано меморандум. До 1 жовтня усі необхідні постанови будуть прийняті", — запевнила Верещук.

Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача. Про що говорили

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якій обговорювалась ситуація на фронтах, зокрема на півдні України. Про це він розповів у відеозверненні 31 серпня.

За словами президента, участь у засідання брали Головнокомандувач Збройними силами Валерій Залужний, керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов, тимчасовий керівник СБУ Василь Малюк, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов та інші посадовці.

"Думаю, що очевидно, які питання ми розглядали. Військові доповідали про ситуацію на передовій, про розвиток ситуації. Озвучувати деталі не буду. Одне лише скажу — хочу подякувати від імені нашої розвідки усім тим нашим людям, які дуже міцно нас підтримують, на півдні нашої держави, а особливо в Криму. Розвідники вдячні за надану інформацію, відпрацюють її по максимуму. Хай вороги не забувають, на чиєму півострові вони знаходяться — тимчасово знаходяться", — підкреслив Зеленський.

Він додав, що ситуація на сході України лишається складною.

"Дуже важкими залишаються бої на Донбасі — гарячі точки регіону не змінилися. Наші хлопці міцно тримають позиції. Дякую кожному воїну за стійкість", — зауважив гарант.

Окрім того, Зеленський повідомив, що провів нараду із представниками парламенту та уряду України щодо поточних планів державної роботи, а також узяв участь у роботі конференції Forum 2000 у Празі.

"Звернувся до учасників форуму і закликав їх посилювати підтримку нашої держави в цій війні та захист усієї Європи від російського тиску. Зокрема, має бути нарешті врегульоване питання щодо обмеження європейських віз для громадян Росії", — підкреслив президент.

Політик зауважив що вважає принизливим для Європи, коли її сприймають як великий бутик чи ресторан.

"Європа – це територія передусім цінностей, а не примітивного споживання. І коли громадяни держави, яка хоче знищити європейські цінності, використовують Європу для своїх розваг чи шопінгу, для відпочинку коханок, поки самі працюють на війну або для того, щоб просто мовчки перечекати аморальне падіння Росії, яке відбувається саме зараз, то це абсолютно суперечить тому, заради чого Європа взагалі обʼєднувалася", — наголосив Володимир Зеленський.

Він нагадав, що Європа об’єднувалась заради підтримки миру на континенті, а також спокійного і демократичного розвитку європейських країн.

"Європа не може ставати морально глухою. І ніхто з європейських лідерів не спише на наслідки ковіду те, що гроші їм нібито не пахнуть. Бо якщо буде така глухота, якщо буде така втрата здатності розрізняти запах крові на купюрах, то не буде Європи, не буде мирної Європи", — зазначив президент.

В Одесі чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Наразі тривоги в місті та області немає.

На початок