Росія хоче відправити на війну цивільних залізничників — Генштаб

Росія хоче відправити на війну цивільних залізничників — Генштаб

Росія хоче відправити на війну цивільних залізничників — Генштаб
. Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Російські збройні формування не полишають спроб наступу на українські позиції на Донеччині, зокрема на Бахмутському та Авдіївському напрямках. При цьому РФ намагається компенсувати нестачу військовослужбовців, закликаючи записатися у добровольці співробітників залізниці.

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у вечірньому зведенні.

"Тривають наступальні та штурмові дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Противник активно застосовує засоби протиповітряної оборони для прикриття своїх військ", — йдеться у повідомленні.

При цьому на Краматорському та Новопавлівському напрямках росіяни не проводили активних бойових дій.

Водночас протягом доби РФ завдала 8 ракетних та понад 10 авіаційних ударів по військових та цивільних об’єктах на території України.

"Зокрема, постраждала інфраструктура населених пунктів Перемога, Гусарівка, Білогір’я, Пришиб, Времівка, Полтавка, Зайцеве, Білогорівка, Яковлівка, Водяне. Ворог активно веде розвідку із застосуванням БПЛА", — розповіли в ГШ.

Також російські окупанти посилили адміністративно-поліцейський режим в населених пунктах, що розташовані на берегах Дніпра, а також посилили охорону берегової лінії в тимчасово захоплених районах Запорізької та Херсонської областей.

Паралельно російський режим намагається вербувати додаткові сили для участі у війні проти України.

"Крім того, державним компаніям Російської Федерації доведено нові норми підбору "добровольців" на війну. Так, компанія "Российские железные дороги" отримала рознарядку на пошук серед цивільних працівників до 10 тисяч нових кандидатів на короткостроковий контракт", — зазначили військові.

Яка ситуація на фронтах

За даними Генштабу, на Волинському та Поліському напрямках ситуація залишається без суттєвих змін.

"Збройні сили Республіки Білорусь в рамках підготовки до командно-штабних навчань проводять перевірку готовності польових систем зв’язку", — розповіли військові.

На інших напрямках РФ обстріляла військову та цивільну інфраструктуру із застосуванням танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії. Зокрема, обстрілів зазнали населені пункти на Сіверському, Харківському, Слов’янському, Краматорському, Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському, Запорізькому та Південнобузькому напрямках. На останньому росіяни гатили вздовж всієї лінії зіткнення, а також вели розвідку з активним застосуванням БПЛА, загалом здійснивши понад 30 вильотів.

"Підрозділи Сил оборони утримують займані позиції та не дають ворогу просуватися вглиб території нашої Держави. Силам оборони вдалося успішно відбити атаки ворога в районах населених пунктів Долина, Соледар, Новобахмутівка, Кодема, Зайцеве, Авдіївка, Мар’їнка", — повідомили в Генштабі.

Протягом доби для підтримки дій наземних угруповань, українська авіація завдала понад 5 ударів, знищивши бойову техніку, засоби РЕБ, ППО та значну кількість російських військових на Донецькому та Південнобузькому напрямках. При цьому підрозділам протиповітряної оборони на різних напрямках вдалося знищити один гелікоптер, три БПЛА та п’ять крилатих ракет "Калібр".

Ракетні війська та артилерія Сил оборони також продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, порушення системи управління та логістичного забезпечення противника. Зокрема, вони завдали удари по трьох пунктах управління, знищивши один об’єкт розміщення особового складу російських військ.

"Так, в зону ураження потрапив підрозділ російських спецпризначенців. Інформація щодо втрат уточняється. Також знищено техніку радіоелектронної боротьби та склад боєприпасів, чим значно знижено можливості противника щодо ведення наступальних дій", — додали в Генштабі.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 192. Текстовий онлайн

На початок