МАГАТЕ має потрапити на Запорізьку АЕС якнайшвидше — Зеленський

МАГАТЕ має потрапити на Запорізьку АЕС якнайшвидше — Зеленський

МАГАТЕ має потрапити на Запорізьку АЕС якнайшвидше — Зеленський
. Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції в Києві 23 серпня 2022 року, фото: УНІАН

Українським атомникам вдалося стабілізувати ситуацію на Запорізькій атомній електростанції, яку постійно обстрілюють російські збройні формування, однак незважаючи на це місія МАГАТЕ має прибути туди якнайшвидше.

Про це під час вечірнього відеозвернення заявив президент Володимир Зеленський.

"Нашим атомникам, усім фахівцям енергетичної галузі вдається оберігати Запорізьку атомну станцію від найгіршого сценарію, який постійно провокують російські сили. Наразі станцію вдалося підімкнути до мережі. Вітаю. Вона виробляє енергію для України", — зазначив він.

Зеленський наголосив, що попри це ситуація на станції залишається дуже небезпечною.

"Будь-яке повторення вчорашніх подій, тобто будь-яке відключення станції від мережі, будь-які дії Росії, які можуть спровокувати відключення реакторів, знову поставлять станцію за крок від катастрофи", — наголосив гарант.

Відтак він закликав, щоб місія МАГАТЕ прибула на станцію якнайшвидше та допомогла тримати АЕС під українським контролем у постійному режимі. Для цього також необхідно, щоб російські війська вийшли зі станції та сусідніх районів і щоб зникла загроза обстрілів самої станції чи ліній електропередачі з неї, зауважив президент.

"Українські дипломати й наші партнери продовжують у щоденному режимі боротися за безпеку для ЗАЕС. І сьогодні я хочу подякувати і всім тим, хто мобілізує реакцію світу на російський радіаційний шантаж. Всім нашим атомникам – ви молодці, ви круті!", — сказав Зеленський.

Президент нагадав, що вже майже місяць, як працює експортна зернова ініціатива із вивезення української аграрної продукції з морських портів. За його словами, завдяки їй з Чорноморська, Одеси і Южного вдалося експортувати перший із 24 лютого мільйон тонн агропродукції.

"Це означає на практиці, що українське зерно й сам факт того, що запрацював український напрямок постачання на світовий продовольчий ринок, дають змогу не допускати хаосу на ринку, знімають гостроту продовольчої кризи і не допускають катастрофічного дефіциту. Україна була, є й буде серед гарантів світової продовольчої безпеки", — наголосив гарант.

Володимир Зеленський додав, що метою України є вийти на обсяг у 3 мільйони тонн експорту морем щомісяця, що надзвичайно важливо для Африки, Азії і Європи.

"Важливо й те, щоб і в нашому суспільстві усвідомлювали: цей експорт не лише підтримує міжнародну суб’єктність України, а й дає робочі місця для наших громадян — це сотні тисяч робочих місць, дає доходи для українських компаній, до нашого бюджету і, що дуже важливо, дає кошти для посівної в наступному році", — підсумував президент.

Що відомо

  • 4 березня російські війська захопили Енергодар Запорізької області — місто, в якому розташована АЕС, саму станцію обстріляли. 21 липня стало відомо, що російські окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока АЕС.
  • 3 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю агенції, принципи ядерної безпеки на станції порушені. 11 серпня російські військові чотири рази обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. В той же день президент України Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів чинити більший тиск на Росію на тлі ядерного шантажу з її боку.
  • У Нью-Йорку 11 серпня відбулось засідання Ради Безпеки ООН, яке Росія скликала через обстріли ЗАЕС начебто з боку українських військових. Україна стверджувала протилежне — станцію обстрілювали росіяни.
  • 18 серпня Міноборони Росії повідомило про підготовку Україною "резонансної провокації" на Запорізькій АЕС під час візиту до України Генерального секретаря Організації об'єднаних націй Антоніу Гутерреша.
  • 23 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що представники місії Міжнародної агенції з атомної енергії планують відвідати Запорізьку АЕС найближчим часом, в разі якщо буде досягнуто успіху в переговорному процесі.
  • Попри звинувачення РФ, що Україна обстрілює ЗАЕС, більш вірогідним є те, що саме російські сили відповідальні за кінетичні атаки на ЗАЕС та навколо неї. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).
  • 25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції. Власні потреби АЕС в електроживленні забезпечувались з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС.
  • 25 серпня МАГАТЕ заявило, що ЗАЕС відновила зв'язок із енергосистемою України, проте усі 6 блоків залишаються відключеними. Раніше дії російських окупантів спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі.
  • Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Росія має пропустити місію МАГАТЕ на територію Запорізької атомної електростанції, та забезпечити ремонт пошкоджених ліній електропередач, щоб запобігти можливій масштабній аварії.

Читайте також

Безпека Запорізької АЕС. Чи є загроза нової ядерної катастрофи та як на дії РФ реагує світ

Найвища за останні десятиліття: Гутерреш заявив про ядерну загрозу

Російські окупанти збільшили кількість техніки та військових на Запорізькій АЕС

"За сценарієм, це нагадує події на Фукусімі" — експерт про ситуацію на Запорізькій АЕС

На початок