ISW: російські сили відповідальні за атаки на ЗАЕС

ISW: російські сили відповідальні за атаки на ЗАЕС

ISW: російські сили відповідальні за атаки на ЗАЕС
. ЗАЕС. Фото Андрія Бородуліна / AFP через Getty Images

Попри звинувачення РФ, що Україна обстрілює ЗАЕС, більш вірогідним є те, що саме російські сили відповідальні за кінетичні атаки на ЗАЕС та навколо неї. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW).

“Російські джерела звинуватили українські сили у вогні по ЗАЕС, але Росія не надала чітких доказів того, що українські війська завдали удару по АЕС. ГУР України заявило, що російські війська навмисно завдали мінометних ударів по зольникам ЗТЕС. ГУР також не надала чітких доказів на підтримку своїх претензій”, — зазначили в ISW.

Однак нездатність росіян надати однозначні докази широкомасштабних обстрілів, у проведенні яких вони звинувачують Україну, заслуговує більшої уваги. Оскільки Росія контролює територію і може надати більш переконливі докази набагато легше, ніж Україна, йдеться в аналітичному звіті.

20 серпня ГУР також повідомила, що російські чиновники продовжили на невизначений термін припис українським працівникам ЗАЕС залишатися вдома. Жодних повідомлень про скасування цього припису не надходило, що означає, що частина працівників ЗАЕС, очевидно, все ще залишаються відсутніми за наказом Росії, незважаючи на надзвичайну ситуацію, зазначили аналітики.

Російські війська також сильно мілітаризували ЗАЕС з моменту її захоплення, незважаючи на те, що об’єкт перебуває далеко від лінії фронту та не має ризику неминучої наземної атаки з боку України.

Відповідно до цієї моделі діяльності, набагато більш вірогідним є те, що саме російські сили відповідальні за кінетичні атаки на ЗАЕС та навколо неї, зазначили в ISW.

Що сталося на ЗАЕС

25 серпня Запорізька АЕС вперше повністю відключилася від енергомережі. Як повідомили в Державній інспекції ядерного регулювання України, в результаті бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Таким чином, дії окупантів РФ спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції. Наразі власні потреби АЕС в електроживленні забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

МАГАТЕ заявило, що ЗАЕС відновила зв'язок із енергосистемою України, проте усі 6 блоків залишаються відключеними. Раніше дії російських окупантів спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Раніше регулятори попереджали, що втрата усіх джерел електроживлення може призвести "фукусімського сценарію".

Раніше в Державній інспекції ядерного регулювання України попереджали, що зупинка усіх енергоблоків ЗАЕС та втрата усіх джерел електроживлення може призвести до виходу з ладу систем охолодження та пошкодження активної зони реакторної установки й виходу радіоактивних речовин у навколишнє середовище. Саме за таким сценарієм відбулася аварія на японській станції "Фукусіма-1" у 2011 році.

Що відомо

  • 4 березня російські війська захопили Енергодар Запорізької області — місто, в якому розташована АЕС, саму станцію обстріляли. 21 липня стало відомо, що російські окупанти розмістили військову техніку, вибухівку та зброю вже в машинній залі енергоблока АЕС.
  • 3 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Запорізька атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю агенції, принципи ядерної безпеки на станції порушені. 11 серпня російські військові чотири рази обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. В той же день президент України Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів чинити більший тиск на Росію на тлі ядерного шантажу з її боку.
  • У Нью-Йорку 11 серпня відбулось засідання Ради Безпеки ООН, яке Росія скликала через обстріли ЗАЕС начебто з боку українських військових. Україна стверджувала протилежне — станцію обстрілювали росіяни.
  • 18 серпня Міноборони Росії повідомило про підготовку Україною "резонансної провокації" на Запорізькій АЕС під час візиту до України Генерального секретаря Організації об'єднаних націй Антоніу Гутерреша.
  • 23 серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що представники місії Міжнародної агенції з атомної енергії планують відвідати Запорізьку АЕС найближчим часом, в разі якщо буде досягнуто успіху в переговорному процесі.

Читайте також

Безпека Запорізької АЕС. Чи є загроза нової ядерної катастрофи та як на дії РФ реагує світ

Найвища за останні десятиліття: Гутерреш заявив про ядерну загрозу

Російські окупанти збільшили кількість техніки та військових на Запорізькій АЕС

На початок