Азербайджан утримує щонайменше 38 полонених вірмен — посол

Азербайджан утримує щонайменше 38 полонених вірмен — посол

Азербайджан утримує щонайменше 38 полонених вірмен — посол
. Фото: Арменпресс

Азербайджан підтверджує, що утримує в полоні 38 військовослужбовців Вірменії, при цьому вірменська сторона вважає, що серед полонених має бути ще 26 їхніх військових.

Про це в інтерв'ю Суспільному розповів посол Вірменії в Україні Володимир Карапетян.

"Була домовленість на найвищому рівні про те, що буде обмін полоненими всіх на всіх. Вірменська сторона передала всіх полонених. Навіть злочинців, які засуджені по зовсім інших статтях, у тому числі за вбивство людей", — зазначив дипломат.

За його словами, вірменська сторона має докази на користь своєї позиції.

"У нас є відповідні документальні свідчення, відеозаписи, а також свідчення наших колишніх полонених, які вже повернулися у Вірменію", — розповів Карапетян.

Читайте також: Загострення у Нагірному Карабаху: обидві сторони чекають на продовження конфлікту

Посол додав, що азербайджанська сторона відпустила частину військових Вірменії в обмін на карти мінувань.

"В якості доброї волі вірменське керівництво передало карти, які були в нашому розпорядженні про мінні поля ще з 90-х років під час першої карабаської війни", — пояснив він.

Дипломат наголосив, що передані карти дозволили суттєво зменшити кількість смертельних випадків, пов’язаних із мінами.

"Незважаючи на те, що Азербайджан жалівся публічно і неодноразово на деяку неточність цих карт, після того, як ми їх передали, кількість підривів в рази зменшилась, а смертельних випадків було лише один чи два. Наші карти досить точні, але треба враховувати часовий проміжок, який уже пройшов", — підсумував Володимир Карапетян.

Що відомо

  • Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році.
  • 27 вересня 2020 року в цьому регіоні почався наступ азербайджанських військ. Азербайджан назвав відкриття вогню його військовими "контрнаступом", заявивши, що йдеться про відповідь на обстріли з боку вірменських сил. Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив Азербайджан у розв'язанні війни. Обидві країни заявили про вбитих і поранених та оголосили воєнний стан.
  • 10 листопада 2020-го Азербайджан та Вірменія підписали мирну угоду між двома країнами після останньої війни за Нагірний Карабах, яка тривала 44 дні. Договір підписали за посередництва Росії, 26 листопада 2021-го, президенти Азербайджану, РФ та прем'єр-міністр Вірменії. Вони домовилися завершити демаркацію та делімітацію азербайджано-вірменського кордону, розблокувати транспортні коридори та продовжити розмінування територій.
  • У листопаді 2021 року Пашинян і президент Азербайджану Ільхам Алієв під час переговорів у Сочі домовилися про створення комісії з демілітаризації вірмено-азербайджанського кордону та розблокування транспортних коридорів у регіоні.
  • У травні 2022 року у вірменському Єревані знову відбулися акції протесту на тлі квітневої заяви прем’єр-міністра Нікол Пашиняна про можливість підписання з Азербайджаном мирної угоди щодо статусу Нагірного Карабаху.
  • 2 серпня Азербайджан виступив з вимогою звільнити Лачинський коридор, що з'єднує Республіку Вірменію з невизнаною Нагірно-Карабаською Республікою. У Вірменії відповіли відмовою. На цьому тлі розпочалася ескалація конфлікту на лінії зіткнення. Міністерства оборони країн повідомляють про втрати з обох сторін.

Читайте також

"Це партії, що виконують замовлення із Москви": експерт розповів про протести у Вірменії

"Під міною знаходимо ще одну": як розміновують Нагірний Карабах. ФОТОРЕПОРТАЖ

У Нагірному Карабаху загострюється конфлікт. Що відомо

Нагірний Карабах: США та ЄС вимагають припинити бої, Вірменія вимагає російських "миротворців"

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок