У Нагірному Карабасі загострюється конфлікт. Що відомо

У Нагірному Карабасі загострюється конфлікт. Що відомо

У Нагірному Карабасі загострюється конфлікт. Що відомо
. Карабах, фото: Associated Press

У вівторок, 2 серпня, Азербайджан виступив з вимогою звільнити Лачинський коридорГірський коридор, що з'єднує Республіку Вірменію з невизнаною Нагірно-Карабаською Республікою., що з'єднує Республіку Вірменію з невизнаною Нагірно-Карабаською Республікою. У Вірменії відповіли відмовою. На цьому тлі розпочалася ескалація конфлікту на лінії зіткнення. Міністерства оборони країн повідомляють про втрати з обох сторін.

Що відбувається в регіоні

У Нагірному Карабасі, згідно з указом президента Араіка Арутюняна, відбувається часткова мобілізація. У невизнаній республіці повідомляють про напруженість по всій лінії зіткнення. Там заявляють також, що вживаються заходи щодо стабілізації ситуації спільно з російськими миротворчими силами.

Прессекретар МЗС Вірменії Ваган Унанян у коментарі Суспільному повідомив, що внаслідок обстрілів Азербайджаном вірменських позицій загинуло двоє військових, ще 14 отримали поранення. Унанян заявив, що "азербайджанські підрозділи грубо порушили режим припинення вогню". Водночас за його словами, оперативно-тактична ситуація станом на 18:00 відносно стабільна.

У Міноборони Азербайджану повідомили про одного загиблого.

У відомстві заявили, що "члени незаконних вірменських формувань на території Азербайджану, де тимчасово дислокується миротворчий контингент РФ, грубо порушили заяви від 10 грудня 2020 року і здійснили диверсійно-терористичний акт проти частин Азербайджанської армії". Зазначається, що у відповідь Азербайджан провів операцію "Помста" і взяв під контроль "низку важливих стратегічних висот".

Відомо, що прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян провів екстрену нараду у зв'язку з ситуацією в Нагірному Карабасі. Очікується заява Міноборони Азербайджану.

Чому важливий Лачинський коридор

Лачинський коридор наразі є єдиним сполученням між Вірменією та Нагірним Карабахом. Лише автодорога Єреван-Горіс-Ханкенді, що проходить через Лачин обладнана митницею для іноземних громадян, і лише через неї дозволяється в'їзд туристів.

За юрисдикцією Азербайджану, коридор розташований у Лачинському районі Азербайджану, за юрисдикцією Нагірно-Карабаської Республіки та фактично з травня 1992 року контролюється Нагірно-Карабаською Республікою.

У 2020 році президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що менш ніж за три роки буде побудовано новий коридор, що з'єднає Вірменію та Нагірний Карабах. У квітні 2022 року в Азербайджані повідомили, що будівництво завершиться до кінця року.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян також у квітні під час пресконференції заявив, що після появи нової дороги, Лачин перейде під контроль Азербайджану, проте наразі у Вірменії заявляють, що вимоги Азербайджану порушують умови тристоронньої угоди від 10 листопада 2020 року, адже на погодження альтернативного коридору було надано 3 роки, а цей термін ще не минув.

Що відомо

  • Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році.
  • 27 вересня 2020 року в цьому регіоні почався наступ азербайджанських військ. Азербайджан назвав відкриття вогню його військовими "контрнаступом", заявивши, що йдеться про відповідь на обстріли з боку вірменських сил. Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив Азербайджан у розв'язанні війни. Обидві країни заявили про вбитих і поранених та оголосили воєнний стан.
  • 10 листопада 2020-го Азербайджан та Вірменія підписали мирну угоду між двома країнами після останньої війни за Нагірний Карабах, яка тривала 44 дні. Договір підписали за посередництва Росії, 26 листопада 2021-го, президенти Азербайджану, РФ та прем'єр-міністр Вірменії. Вони домовилися завершити демаркацію та делімітацію азербайджано-вірменського кордону, розблокувати транспортні коридори та продовжити розмінування територій.
  • Вірменські громадяни сприйняли підписання цього договору як капітуляцію, через що в Єревані відбулися акції протесту з вимогою відставки прем'єр-міністра країни Нікола Пашиняна.
  • У листопаді 2021 року Пашинян і президент Азербайджану Ільхам Алієв під час переговорів у Сочі домовилися про створення комісії з демілітаризації вірмено-азербайджанського кордону та розблокування транспортних коридорів у регіоні.
  • У травні 2022 року у вірменському Єревані знову відбулися акції протесту на тлі квітневої заяви прем’єр-міністра Нікол Пашиняна про можливість підписання з Азербайджаном мирної угоди щодо статусу Нагірного Карабаху.

Читайте також

"Це партії, що виконують замовлення із Москви": експерт розповів про протести у Вірменії

"Під міною знаходимо ще одну": як розміновують Нагірний Карабах. ФОТОРЕПОРТАЖ

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок