Демаркація та розблокування транспортних коридорів. Про що домовилися Пашинян і Алієв у Сочі

Демаркація та розблокування транспортних коридорів. Про що домовилися Пашинян і Алієв у Сочі

Демаркація та розблокування транспортних коридорів. Про що домовилися Пашинян і Алієв у Сочі
. aa.com.tr

Президент Азербайджану Ільхам Алієв та прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян за посередництва російської сторони провели у Сочі переговори стосовно врегулювання конфлікту між Баку та Єреваном. Сторони домовилися, зокрема, про створення комісії з демілітаризації вірмено-азербайджанського кордону та розблокування транспортних коридорів у регіоні.

Про це йдеться у заяві лідерів країн, оприлюдненої за результатами тристоронньої зустрічі 26 листопада, передає JAM news.

Зазначається, що учасники переговорів оцінили зустріч як "найвищою мірою корисну та своєчасну". Зокрема, вони обговорили реалізацію заяви від 9 листопада 2020 року щодо повного припинення вогню та всіх військових дій у зоні нагірно-карабаського конфлікту, а також заяви від 11 січня 2021 року щодо розблокування економічних та транспортних зв'язків у регіоні.

"Домовилися робити кроки щодо підвищення рівня стабільності та безпеки на азербайджано-вірменському кордоні та вести справу до створення двосторонньої Комісії з делімітації державного кордону між Азербайджанською Республікою та Республікою Вірменія з подальшою її демаркацією за консультативного сприяння Російської Федерації за запитом сторін", – йдеться в заяві сторін.

Вони також високо оцінили роботу тристоронньої робочої групи щодо розблокування економічних та транспортних зв'язків у регіоні, яку створили у січні 2021 року. Крім того, учасники зустрічі наголосили на необхідності якнайшвидшого запуску проєктів з метою розкриття економічного потенціалу регіону.

Зазначається, що це була друга зустріч та віч-на-віч після закінчення другої карабаської війни за посередництва Росії. Наступного тижня запланована ще одна тристороння зустріч у тому самому складі, але вже у Москві.

Що відомо

  • 20 листопада голова Європейської Ради Шарль Мішель повідомив, що лідери Азербайджану та Вірменії Ільхам Алієв і Нікол Пашинян погодилися провести зустріч "на полях" саміту Східного партнерства, який відбудеться 15 грудня у Брюсселі.
  • 13 листопада Міноборони Азербайджану повідомило про відновлення обстрілів з боку Вірменії у напрямку Кельбаджарського району, що межує з Нагірним Карабахом. Згодом Вірменія та Азербайджан відзвітували про бойові втрати внаслідок обстрілів 16 листопада. Вірменія стверджує, що загинув один її військовий, 13 опинились у полоні, ще з 24-ма військовими відсутній зв’язок. Азербайджан зі свого боку повідомив про сімох загиблих.
  • Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році. До укладення угоди про припинення вогню Баку втратив контроль над Нагірним Карабахом і частиною прилеглих районів країни – всього до 20% міжнародно визнаної території. Режим припинення вогню був встановлений у травні 1994 року. Посередником у налагодженні переговорів про мирне врегулювання конфлікту є Мінська група ОБСЄ.
  • 27 вересня 2020 року в Нагірному Карабаху почався наступ азербайджанських військ. Азербайджан назвав відкриття вогню його військовими "контрнаступом", заявивши, що йдеться про відповідь на обстріли з боку вірменських сил. Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив Азербайджан у розв'язанні війни. Обидві країни заявили про вбитих і поранених та оголосили воєнний стан.
  • 9 листопада 2020 року лідери Росії, Вірменії та Азербайджану підписали спільну заяву про припинення вогню в Нагірному Карабаху з 10 листопада. Згідно з документом, до Азербайджану відійшло кілька районів Нагірного Карабаху. Вірменські громадяни сприйняли підписання цього договору як капітуляцію, через що в Єревані пройшли акції протесту з вимогою відставки прем'єр-міністра країни Нікола Пашиняна.

Читайте також

"Війна завжди була, але землі залишались нам". Як вірмени живуть на новому кордоні з Азербайджаном

Вірменія — Азербайджан. Як минув рік після завершення війни

Майбутнє і статус Нагірного Карабаху мають бути вирішені за столом переговорів, — посол Вірменії

Не маю жодних сумнівів, що і Україна поверне свої території, — посолка Азербайджану

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок