Окупанти пошкодили понад дві тисячі споруд у Бучі

Окупанти пошкодили понад дві тисячі споруд у Бучі

Окупанти пошкодили понад дві тисячі споруд у Бучі
. Презентація аналітичного звіту про руйнування проєкту “RebuildUA”. Фото: Анастасія Муратова / Суспільне

Понад 2 з половиною тисяч споруд пошкодили російські окупанти у Бучі, що на Київщині. Загалом збитки міста складають понад 5 мільярдів гривень.

Про це говорили 19 липня на презентації аналітичного звіту про руйнування проєкту "RebuildUA", повідомляє кореспондентка Суспільного.

Як зазначила його керівниця Оксана Сімонова руйнації зазнали 15% будівель від усієї забудови Бучі.

“Ми визначили, що в межах міста Буча пошкоджено 2514 будівель з 20 тисяч 254.Відповідно класифікації за ступенем руйнування: повного руйнування в нас зазнали 185 споруд, сильного — 120, слабкого - 490”, — повідомила Сімонова.

Очільник Бучі Анатолій Федорук, зазначив, що впродовж 2 місяців, паралельно з фахівцями проєкту “RebuildUA”, експертна група міської ради оцінювали ступінь руйнувань вручну.

“В деяких позиціях, що важливо відзначити, маючи уже осучаснений, оцифрований механізм, особливо фіксації, фотофіксації з дронів, з різних ракурсів, з різною подачею - ми маємо підтверджуючий документ, який фіксує руйнацію того чи іншого будинку”, — додав мер Бучі.

Що відомо

  • Російські військові на важкій техніці потрапили до Бучі зранку 27 лютого. Того ж дня ракета потрапила у житловий будинок, а міський голова Анатолій Федорук повідомив про перших загиблих.
  • Буча була в окупації 33 дні. Російські війська залишили місто 31 березня. Увечері 2 квітня у Міністерстві оборони офіційно повідомили, що усі населені пункти Київської області звільнили від російських військових.
  • Коли після звільнення Бучі журналісти та українські військові потрапили в місто — там виявили факти масових убивств, деякі тіла були просто на вулиці, деякі — зі зв'язаними за спиною руками. Міський голова Бучі розповів, що вбивства мирних жителів у Бучі були цілеспрямованими і російські військові склали списки людей, яких хотіли знищити. Правоохоронці навіть виявили катівню в дитячому санаторії. Крім цього, міжнародні судмедексперти встановили, що окупанти застосовували невеликі металеві дротики, які використовували ще за часів Першої світової війни для ураження піхоти. Саме вони стали причиною смерті десятків цивільних.
  • Попри усі докази, в Міноборони РФ стверджували, що на територіях під контролем російських ЗС не постраждав жоден місцевий житель, а фото та відео з Бучі — "постановка київського режиму для західних ЗМІ". Після цих заяв, зокрема The New York Times вивчила супутникові знімки міста і виявила, що тіла вбитих мешканців лежали на вулицях Бучі ще з середини березня, а братська могила в місті з'явилася ще 10 березня.
  • Українська влада офіційно закликала світ доєднатись до розслідування вбивств мирних людей в Бучі. Після цього місто стало одним з тих, яке під час своїх візитів в Україну почали відвідувати світові лідери, а гуманітарні організації виділяти кошти на відбудову.

Читайте також

33 дні окупації Бучі: що відбувається у місті після звільнення

Розстріляні коні у Бучі. Як шукали та рятували тварин під час та після російської окупації

"Я встиг озирнутись, діти лежали вбитими" — історія чоловіка, чию сім'ю розстріляли в Бучі

"Просто ходили по дворах і вбивали". Історії тих, хто вижив у Бучі

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок