Верещук: Україна пропонує обміняти поранених бійців з "Азовсталі" на військовополонених РФ

Верещук: Україна пропонує обміняти поранених бійців з "Азовсталі" на військовополонених РФ

Верещук: Україна пропонує обміняти поранених бійців з "Азовсталі" на військовополонених РФ
. Глава МінТОТ Ірина Верещук. Фото: ОПУ

Українська сторона запропонувала Росії обміняти поранених військових, що перебувають на обложеному комбінаті "Азовсталь", на російських військовополонених. Москва поки не відреагувала на пропозицію.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук.

Вона наголосила, що станом на зараз Україна не може деблокувати "Азовсталь" військовим шляхом, а українські військові, що там перебувають, не погоджуються здаватися в полон. Крім того, РФ не погоджується і на процедуру "екстракшн"Extraction (eкстракшн) – це процедура швидкого виведення військових чи цивільних з місця ведення бойових дій чи ворожого середовища у безпечне місце за участі третьої нейтральної сторони та підтримки міжнародної спільноти..

"Як перший крок запропонували росіянам такий обмін: ми вивозимо наших важкопоранених хлопців з "Азовсталі" по гуманітарному коридору. Натомість віддаємо полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених", — зазначила Верещук.

Читайте також: Смерть ходила поруч, багатьох війна поховала живцем: спогади жительки Маріуполя про життя у місті

Що відомо

  • Маріуполь перебуває в блокаді російських військ із початку березня. Українські військові тримають оборону на території комбінату "Азовсталь". Тільки за добу 10 травня російські війська здійснили 38 авіанальотів на "Азовсталь".
  • Петиція дружини командира полку "Азов" Катерини Прокопенко до генсека ООН Антоніу Гутерреша із закликом застосувати процедуру еxtraction для українських військових, які заблоковані на Азовсталі в Маріуполі, набрала понад 1 млн підписів.
  • Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що за час війни у Маріуполі загинули від 20 до 22 тисяч людей. Українській владі вдалось верифікувати 33 тисячі людей, яких російські окупанти примусово вивезли з Маріуполя на окуповану територію Донеччини або у РФ. Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що інфраструктура міста внаслідок боїв пошкоджена на 90%.
  • Серед військових на "Азовсталі" є поранені. Люди помирають через відсутність антибіотиків. Заступник командира "Азову" закликав Зеленського і світових лідерів евакуювати не тільки цивільних, а й поранених солдатів.

Читайте також

"Це моральний тиск на керівництво ООН". Дипломат — про петицію щодо евакуації захисників "Азовсталі"

"Азов" вимагає негайно евакуювати поранених військових з "Азовсталі" на підконтрольну Україні територію

На Азовсталі залишаються понад тисяча українських військових — Верещук

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок