Смерть ходила поруч, багатьох війна поховала живцем: спогади жительки Маріуполя про життя у місті

Смерть ходила поруч, багатьох війна поховала живцем: спогади жительки Маріуполя про життя у місті

Смерть ходила поруч, багатьох війна поховала живцем: спогади жительки Маріуполя про життя у місті
. Маріуполь 6 травня, фото: Telegram-канал "Мариуполь сейчас"

Будинок маріупольчанки Катерини знаходився на лінії фронту. Його розстрілювали з усіх сторін, він палав багато разів, а поруч розсипалися будівлі від авіабомб. Так, за лічені секунди лягали високоповерхівки та падали під'їзди, свічею горіли будинки приватного сектору, а від розривів снарядів люди залишалися без рук та ніг.

Свою історію виживання розповіла мешканка Маріуполя Катерина. Ці спогади опублікувала Маріупольська міська рада.

Від розриву "Граду" в будинку дівчини загинула 1,5 річна дитина. Маріупольчанка розповіла, як в підвалі сусіднього будинку жінка народила, а новонароджена "дитина війни" перші тижні свого життя провела "під землею" в антисанітарних умовах, де замість колискової чули вибухи снарядів.

За її словами, цілий мікрорайон був відрізаний від цивілізації вже тоді, коли в центрі міста ще працювали магазини — не було зв'язку, жодної інформації. "Наче ми не існували, наче про нас усі забули. Ми вже бачили третю світову війну — тут, у маріупольському укритті. Кожного дня ставало тільки гірше. Кожного дня ми думали, що більше не прокинемося — чи то від чадного газу, чи то від розривів снарядів. Найстрашніше було бути похованими живцем під завалами, знаючи, що ніхто не прийде рятувати. Померти повільно від пилюки, без їжі та води. Майже так загинули люди, які перебували у нашому укритті", — додала Катерина.

Жінка згадує, як вони разом ховалися в секції укриття, але одна родина вирішила перейти до іншого підвалу сусіднього будинку, адже тато хотів, щоб його донька змогла дихати, а не кашляти від пилюки, а після їх "переїзду" через декілька годин прогриміли два тяжких вибухи.

"Це не було схоже на "Гради". Наш будинок затріщав та посипався, ми всі вибігли у коридор підвалу, адже думали, що попало у нас та зараз будуть обвали. Замість цього, до нас почали бігти люди із того самого сусіднього укриття. З криками, у крові та плачем. Їх під'їзд завалило. Після першого "прильоту" частина людей встигла вибратися, після другого — придавило бетонною плитою. Говорили, що спочатку було чутно їх голоси, потім — вже ні. Врятувати їх могла тільки спецтехніка, якої не було", — розповіла Катерина.

Вона додала, що серед загиблих — тато дівчини. "Вона дуже сильно плакала за ним та до останнього вірила, що він живий та його можна врятувати", — зазначила маріупольчанка.

Катерина вибралася з Маріуполя 16 березня власною автівкою без скла. "Тоді по Маріуполю пройшов справжній Апокаліпсис, якби він був, то виглядав саме так. Зруйновані будинки, спалені автівки, повалені стовпи, хрести у дворах, трупи, величезні лунки від снарядів та заміновані дороги", — поділилася дівчина.

“Кожен з нас вже бачив Пекло. Коли ми сиділи у підвалі, то кожен мріяв відбудувати Маріуполь. Аби тільки не стріляли, аби був мир. Хотіли стерти сліди цієї жахливої війни. Цього хочуть всі маріупольці, які покинули домівку та рятувалися від смерті. Повернути Маріуполь та відродити рідне місто. Разом", — згадала Катерина.

Що відомо

  • Ситуація в Маріуполі залишається дуже складною — мер міста
  • Маріуполь перебуває в блокаді російських військ із початку березня. Українські військові тримають оборону на території комбінату "Азовсталь"
  • Віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук 7 травня заявила про завершення евакуації всіх жінок, дітей і літніх людей із заводу "Азовсталь" у Маріуполі, що перебуває в облозі російських військ.
  • Російські війська зруйнували Маріуполь Донецької області. Місто перебувало в блокаді армії РФ із початку березня. Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що інфраструктура міста внаслідок боїв пошкоджена на 90%.
  • Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що за час війни у Маріуполі загинули від 20 до 22 тисяч людей. Українській владі вдалось верифікувати 33 тисячі людей, яких російські окупанти примусово вивезли з Маріуполя на окуповану територію Донеччини або у РФ.

Читайте також

  • Замість овець перед сном ми рахували бомби: спогадами жительки Маріуполя про життя у місті
  • "Допоможіть врятувати тата": діти військовослужбовців "Азову" записали відеозвернення до світової спільноти
  • У Маріуполі армія РФ намагається підірвати міст, яким відбувалася евакуація

Читайте всі новини Донбасу в Telegram та Viber

На початок