Стаття "РИА-Новости" як доказ геноциду, Зеленський у Бучі. Війна. Головне 4 квітня

Стаття "РИА-Новости" як доказ геноциду, Зеленський у Бучі. Війна. Головне 4 квітня

Стаття "РИА-Новости" як доказ геноциду, Зеленський у Бучі. Війна. Головне 4 квітня
. Президент України Володимир Зеленський в Київській області, 4 квітня, 2022 року. Фото: ОП

США і Британія пропонуватимуть виключити Росію з Ради ООН із прав людини, Британія скликає Радбез ООН щодо воєнних злочинів РФ. Зеленський відвідав Бучу, де виявляють факти жорстоких вбивств росіянами мирних людей, а головне пропагандистське медіа РФ опублікувало статтю про те, що Росія має робити з українцями. Суспільне зібрало головні новини 40-го дня повномасштабної війни Росії в Україні.

Читайте також: Катівня в Бучі, РФ планує наступ на Харків. 4 квітня. Що відбувалося в областях

Стаття "РИА-Новости" як доказ геноциду

На сайті російської державної інформаційної агенції "РИА-Новости" 3 квітня була опублікована стаття "Що Росія повинна зробити з Україною". Там ідеться не лише про так звану "денацифікацію", а й про "деукраїнізацію", якої нібито потребує українська влада й більшість народу. Серед методів автор пропонує "перевиховання" — ідеологічні репресії та жорстку цензуру культури та освіти.

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи в парламенті Румунії онлайн назвав цю статтю одним з доказів для майбутнього трибуналу проти російських воєнних злочинців.

"3 квітня, коли світ жахнувся, побачивши тіла убитих в Бучі, на сайті російської державної інформаційної агенції "РИА-Новости" була опублікована стаття з обґрунтуванням геноциду українців. Її назва доволі красномовна", — сказав Зеленський.

Докази з супутників, що вбивства на Київщині були під час окупації

The New York Times вивчила супутникові знімки Бучі Київської області. Тіла вбитих мешканців лежали на вулицях ще з середини березня. Братська могила в Бучі з'явилася ще 10 березня, свідчать супутникові знімки. Це розбиває тези російської пропаганди про те, що фото та відео з Бучі — це нібито постановочні кадри і "провокація України". Зокрема у Міноборони РФ заявили про те, що під час перебування території під контролем російських ЗС не постраждав жоден місцевий житель, а фото та відео з Бучі — "постановка київського режиму для західних ЗМІ".

Читайте також: Розвінчування російських фейків 4 квітня

Тим часом 1200 воєнних злочинів уже зафіксували на Київщині, підтвердив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Зеленський був у Бучі

У Бучу сьогодні приїхав президент Зеленський. Він наголосив, що доказів для покарання винних — "мільйон". При цьому Зеленський запевнив, що переговори з РФ треба продовжувати.

На питання чи вважає він усе ще можливим обговорювати мир з Росією, він сказав: "Так, тому що Україна має здобути мир. Ми в Європі 21 століття. Ми продовжимо дипломатичні та військові зусилля".

Також президент офіційно призначив делегатів на переговорах з Росією.

Читайте також: Правоохоронці виявили катівню у дитячому санаторії Бучі

МАГАТЕ і "конфлікт"

Чорнобильська і Запорізька АЕС, установка "Джерело нейтронів" у Харкові, сховище відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні — ці об'єкти були і є під загрозою російських обстрілів чи знеструмлення.

Світовим регулятором у сфері ядерної безпеки є МАГАТЕ, проте агентство не може гарантувати безпеку ядерних об'єктів України, а саму війну називає «конфліктом». Розбираємось, яка його роль під час війни Росії проти України.

Також читайте, як працювала ЧАЕС під окупацією та чи не вплинули бойові дії і рух техніки на об'єкт "Укриття" та рівень забруднення в Зоні відчуження.

Читайте також

Журналісти знайшли, куди російські мародери відправляли награбоване в Україні

Німеччина висилає 40 дипломатів РФ після повідомлень про злочини армії РФ в Бучі на Київщині

Wargaming, Hexagon, ECFMG — які ще компанії пішли з Росії

Арабські країни готові стати посередниками у переговорах України та Росії — МЗС Єгипту

Війна. Усі останні новини
На початок