Росія готує відеофейк із Зеленським про начебто капітуляцію України — розвідка

Росія готує відеофейк із Зеленським про начебто капітуляцію України — розвідка

Росія готує відеофейк із Зеленським про начебто капітуляцію України — розвідка
. Офіс президента

Росія планує вдатися до технології діпфейк – накласти обличчя президента України Володимира Зеленського накласти на сфабриковане відео, в якому він нібито оголосить про капітуляцію України.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

У відомстві пояснили, що діпфейк — це методика синтезу зображення людини, яка заснована на штучному інтелекті. Його використовують для поєднання і накладення одних зображень і відео на інші зображення або відеоролики.

"На практиці ж це означає, що комп'ютерні алгоритми навчилися "оживляти" фотографії, синтезувати голос людини та замінювати обличчя на певному відео. У результаті можна отримати контент, який зовні майже не відрізняється від реального", — розповіли в ГУР.

Зазначається, що цю технологію РФ може застосувати, коли вважатиме, що Україна виснажена й хоче здати свої державні інтереси. За даними української розвідки, у фейковому відео може бути використано обличчя Зеленського, щоб таким схилити українські війська до капітуляції.

"Тому знайте: подібне відео буде фейком, мета якого посіяти паніку, дезорієнтувати, зневірити, схилити наші війська до капітуляції", — попередили в ГУР.

Там нагадали, що коли на початку лютого 2022 року конфлікт з Росією почав набирати обертів, вона активізувала всі доступні їй інструменти гібридної війни та "почала один за одним фабрикувати відеоролики, дуже "дешевих" за своєю якістю".

"Дитсадок начебто ЗСУ обстріляли в Станиці Луганській, то начебто ЗСУ готує хімічну диверсію на території ОРДЛО, то так звані "ЛНР" і "ДНР" починають масову евакуацію населення", — повідомили в розвідці.

Що відомо

  • 24 лютого російські війська вторглися на територію України, обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, житлові райони українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Є жертви серед цивільного населення.
  • 24 лютого в Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.
  • РФ розбомбила центр Харкова та Бородянку на Київщині. У Житомирі внаслідок авіаудару попередньо пошкоджено 10 приватних житлових будинків. Складною лишається ситуація в Херсоні — там вуличні бої. Водночас на Миколаївщині ЗСУ та місцеві жителі розбили колону російських військ. А в Мелітополі на Запоріжжі люди влаштували мирний мітинг, не даючи проїхати російській техніці, а потім намагалися її штовхати голіруч.
  • 28 лютого президент Франції Макрон провів окремі телефонні розмови з президентом України Зеленським та президентом РФ Путіним. Він закликав Путіна припинити удари й напади на мирне населення України.
  • 28 лютого в СБУ повідомили, що росіяни платять гроші за поширення в соцмережах фейків про рух "підозрілих автомобілів".
  • 1 березня статую Свободи, розташовану у французькому місті Кольмар, прикрасили жовто-синьою мантією на знак підтримки України на тлі російської агресії.
  • 2 березня Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН із проханням оголосити ухвалу про тимчасові заходи проти РФ.
  • Головний прокурор Міжнародного кримінального суду (ІСС) у Гаазі Карім Хан оголосив про початок розслідування військових злочинів Росії, скоєних проти України.

Читайте також

Їх чекає трибунал, який буде у Харкові: Резніков про відповідальність РФ за воєнні злочини

Як у світі продовжують підтримувати українців під час війни з Росією — фоторепортажі протестівVol.2.

Вторгнення Росії в Україну. День восьмий. Онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок