"Війна на знищення". Як російська армія бомбить Харків

"Війна на знищення". Як російська армія бомбить Харків

"Війна на знищення". Як російська армія бомбить Харків
. Павло Дорогой

Російські війська декілька днів обстрілюють Харків. 1 березня о 9:17, коли комендантська година в місті вже скінчилась, в самому центрі — на майдані Свободи, пролунав потужний вибух. Гатили з систем "Град". Ввечері 1 березня в різних районах жителі чули потужні вибухи. Суспільне зібрало все, що відомо про сьогоднішні авіаудари по Харкову.

Будівлю облдержадміністрації на вулиці Сумській зруйновано. Під завалами опинились десятки людей.

В першу годину стало відомо, що через обстріл центру Харкова та будівлі ОДА загинула 1 дитина та 5 дорослих, 20 людей поранені. Вдень, продовжуючи розбирати завали, у Харківському облуправлінні ДСНС припускали, що кількість загиблих збільшиться до 10.

"Війна на знищення". Як російська армія бомбить Харків
Наслідки атаки російської армії на центр Харкова, 1 березня 2022 року. Павло Дорогой

Першими до лікарні невідкладної допомоги доставили п’ятьох людей. За словами головної лікарки Олени Ковальової, вони цивільні, які проїжджали майданом, коли в них влучила російська зброя. “У них мінно-вибухові травми — поранення кінцівок, тулубу, грудей і живота. Усі вони зараз перебувають в операційних. Стан важкий, ми боремося за їхні життя”, — розповіла вона.

Читайте також: Харківська обласна адміністрація після авіаудару Росії — фоторепортаж

"Російський окупант продовжує використовувати тяжку зброю та знищувати цивільне населення. Ранок, не комендантська година, кількість постраждалих поки не відома", — каже голова Харківської військово-цивільної адміністрації Олег Синєгубов.

"Війна на знищення". Як російська армія бомбить Харків
Центр Харкова після обстрілу 1 березня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/Павло Дорогой

Зазнали пошкоджень будівля Оперного театру, філармонії, сусідні будинки, університет ім. Каразіна. Дивом ніхто не постраждав в наметі «Все для перемоги», який стоїть на майдані з часів Революції Гідності 2014 року.

"Як російська армія не намагається зрушити оборонні позиції, їй цього не вдається — збройні сили РФ несуть лише втрати", — каже Синєгубов. Військові продовжують тримати підходи до Харкова. "Стоять на позиціях, постійно їх укріплюють, тобто шансів нема у ворога ніяких, тому він почав застосовувати таку підлу злочинну тактику обстрілу по мирному населенню", — розповідає голова ВЦА.

"Війна на знищення". Як російська армія бомбить Харків
Попри силу удару, прапор України на Харківській обладміністрації встояв. Харківська облдержадміністрація після обстрілу РФ 1 березня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/Павло Дорогой

"Вони прийшли нас знищувати. Це війна на знищення й українці не мають її програти", — вважає письменник і музикант Сергій Жадан. Він бачить серед містян тривогу, але не розпач. Лише цілковите непорозуміння: як так можна. "Як можна ракетами стріляти по житлових кварталах і цивільному населенню. Зрозуміло, що після такого жодних домовленостей не може бути".

Ранковий удар по мирним людям був лише початком. Харків’яне і в спальних житлових районах, і в центрі міста чули, вибухи та залпи «Градів», авіацію.

Читайте також: Що робити цивільним під час обстрілів — поради Міноборони, СБУ, ДСНС

Один з цих російських літаків, що гатив по місту, збили. Саме він, за словами голови адміністрації Новобаварського району Тетяни Цибульник, скинув бомбу на житловий будинок. "Бомба прилетіла у 5-поверхівку по проспекту Новобаварському. Є жертви. Багато травмованих. Люди під завалами", — розповіла вона.

За попередніми даними, у будинку та поруч загинули 8 людей, 8 травмовані.

Пізніше стало відомо про удар по лікарні №3. Медперсонал не постраждаа, сказав Суспільному директор міського Департаменту охорони здоров'я Юрій Сороколат. Пацієнти також без поранень. Їх перевозять до іншого медзакладу.

Обстріли продовжувались цілий день.

Держконцерн "Укроборонпром" показав зруйновані будівлі аваізаводу. Серед співробітників є загиблі та поранені.

Після сьомої вечора канонада не припинялася: потужні вибухи було чути чи не в кожному районі міста. Харків обстріляли з території РФ зі стратегічного бомбардувальника-ракетоносця Ту-22М3 — повідомило Командування Повітряних сил. Не перетинаючи державний кордон, він випустив по житлових кварталах близько 16 ракет класу «повітря-поверхня».

О 23:00 відбулася нова атака російських військ. Бомбили декілька районів. Снаряди вразили Військовий інститут танкових військ на Холодній Горі та впали на Павловому Полі. В місті заграва і пожежі.

Президент Володимир Зеленський назвав те, що відбулося в Харкові воєнним злочином. "Після такого Росія — це держава-терорист. Очевидно, і має бути офіційно. Закликаємо всі держави світу негайно і дієво відреагувати на цю злочинну тактику агресора і проголосити, що Росія здійснює державний тероризм. Вимагаємо повної відповідальності для терористів у міжнародних судах. Харків та Київ для Росії зараз — важливі мішені. Терор, направлений на те, щоб зламати нас, наш спротив", — заявив Зеленський.

Міністр оборони України Олексій Резніков вважає: трибунал, який судитиме за воєнні злочини війська РФ та їх начальників має бути у Харкові — у місті, де під обстрілами по житловим кварталам продовжують гинути люди. У місті, де у 1943 році відбувся перший процес над німецькими військовослужбовцями, після якого їх засудили за воєнні злочини — масове знищення місцевих жителів.

"Тепер “Харківський трибунал” має винести вирок кремлівським послідовникам Гітлера, які вже його "перевершили", – заявив Резніков.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну. День шостий. Онлайн

Гроші, маскувальні сітки, донорство крові — чим та де можна допомогти армії

Перелік офіційних державних каналів для отримання оперативної інформації

Укриття в Україні: де шукати. Інтерактивні карти та пункти надання допомоги

На початок