Росія не зможе довго утримувати війська у бойовій готовності — військовий експерт США

Росія не зможе довго утримувати війська у бойовій готовності — військовий експерт США

Ексклюзивно
Росія не зможе довго утримувати війська у бойовій готовності — військовий експерт США
. AP

Заяви, які зробила Росія під час переговорів із Заходом у першу чергу призначені для її власної внутрішньої аудиторії. Однак попри це, вона не зможе довго утримувати війська у повній бойовій готовності на кордоні.

Про це в інтерв'ю Суспільному розповів генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес — колишній командувач сухопутних військ Сполучених Штатів у Європі, ветеран операцій в Іраку та Афганістані, а нині — провідний експерт вашингтонського Центру аналізу європейської політики

"Ми усі лиш переконалися, як Кремль виклав на стіл переговорів свої абсурдні вимоги, знаючи наперед, що їх одразу ж відкинуть. І мені здається, вони усе ж трохи здивовані тим, наскільки єдиною була позиція США та їхніх союзників щодо відкидання цих вимог. Це було вражаюче, і зрозуміло, — це результат складної спільної роботи. Але водночас я гадаю, що їхньою головною аудиторією завжди були росіяни", — наголосив він.

Такі дії дозволять Москві заявити, що вона "зробила все, що могла", а тепер не залишається нічого окрім вторгнення в Україну.

"Очевидно, що президент Путін, який, безсумнівно вважає себе генієм, нині опинився у дуже нехорошій позиції. Для нього нині дуже важко відступитися - після усіх цих заяв, що для Росії є жахливі загрози, що Росія оточена" — зазначив генерал у відставці.

Тому, на його переконання, наразі Москва активно розраховує на провокації, щоб отримати привід для вторгнення. При цьому, експерт переконаний, що довго російські війська не зможуть перебувати у бойовій готовності.

"Звісно, мені б хотілося бачити продовження поставок озброєння. Але це не має спровокувати Росію. Вони можуть скаржитися на це, але це не спровокує їх. Власне, Кремль обрав нині дуже невдалий час. Він не зможе утримувати військові частині у бойовій готовності без кінця — це дуже дорого. Погода є одним з факторів, потім зимові олімпійські ігри в Пекіні", — наголосив Ходжес.

На тлі агресії Росії, все, що має наразі робити Україна, на думку генерала, це не вестися на провокації Москви та продовжити розбудову власних демократичних інституцій.

"Вибори, законодавчі процеси, прозорість у бізнесі та щодо бюджету Міністерства оборони. Це все Україна спроможна робити самостійно — без жодного зовнішнього впливу ставати стійкішою, сильнішою. Також — поліпшувати інфраструктуру —залізницю, аеропорти, морські порти, кібермережі. Щодо оборони — Україна завжди була епіцентром оборонної промисловості СРСР, тож озброєння, якого Україна потребує, вона може виробляти сама, однак такі фактори, як корупція, не дають цьому відбуватися", — відзначив військовий.

Водночас на його думку, у переговорах з РФ Захід має враховувати той факт, що ситуація з Україною — частина більшої картини, яка може вплинути на інші регіони.

"Це частина загального полотна того, що відбувається і що є важливим. Насамперед треба засвідчити повагу до міжнародного законодавства, угод про суверенітет народів. Це той принцип, який точно будуть підтримувати США та їхні європейські союзники. Ми маємо слідувати цьому — це питання номер один. Друге: китайська Комуністична партія спостерігає за ситуацією. Якщо Заходу не вдасться об'єднатися, аби стримати Росію від очевидно хибних дій, тоді Китай не буде у захваті від усього, що ми кажемо про Тайвань. Якщо проваляться наші дії у Чорноморському регіоні, ми відкриємо двері Китаю для того, щоби можна було виявляти більше агресії у Тайвані. А ще Африка -— Росія хоче розширити там впив", — пояснив Ходжес.

Що відомо

  • Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що для обговорення російсько-українських відносин не потрібно залучати США. Він при цьому зазначив, що Росія не є стороною конфлікту на Донбасі, тому не бачить спільних тем для обговорення у запропонованому президентом Україні форматі США-Україна-Росія.
  • 14 січня Україна запропонувала Сполученим Штатам провести тристоронню зустріч за участі президентів України, США та Росії.
  • У грудні 2021 року Зеленський зазначив, що наразі обговорюються "різні формати зустрічей" для вирішення війни на Донбасі. Він сказав, що готовий зустрітися з представниками Росії "в будь-якому форматі". У разі необхідності Зеленський буде напряму телефонувати Володимиру Путіну, але зараз розмову не ініціює жодна зі сторін.
  • Увечері 9 грудня президент США Джо Байден провів телефонну розмову з Володимиром Зеленським. Сталося це через два дні після онлайнової зустрічі з російським лідером Володимиром Путіним. Зеленський і Байден обговорили врегулювання ситуації на Донбасі, питання членства України в НАТО, а також "Північний потік-2".
  • На початку листопада 2021-го американські ЗМІ повідомили про скупчення російської техніки на кордоні з Україною, однак тоді у Міноборони та РНБО заперечили цю інформацію. 21 листопада голова української розвідки заявив, що Росія сконцентрувала біля кордонів з Україною понад 92 тисячі військовослужбовців і готується до нападу до кінця січня-на початку лютого 2022 року.
  • У ці дні відбувається низка зустрічей представників України, РФ, НАТО і США, на тлі численних повідомлень про скупчення військ РФ на кордоні з Україною. У Женеві 10 січня завершилися перемовини між делегаціями США та Росії щодо стратегічної стабільності, зокрема так званих гарантій безпеки, запропонованих Москвою. 12 січня відбулося засідання Ради Росія-НАТО, а 13-го — обговорення в межах ради постійних представників ОБСЄ.

Читайте також

Чи закриються "двері НАТО". Підсумки переговорів в Брюсселі

Чому Росія висунула НАТО умови, на які альянс не піде. Відповідає експредставник США Волкер

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок