Михайло Кулиняк не прийшов на конкурс директора "Мистецького арсеналу"

Михайло Кулиняк не прийшов на конкурс директора "Мистецького арсеналу"

Михайло Кулиняк не прийшов на конкурс директора "Мистецького арсеналу"
.

Колишній міністр культури Михайло Кулиняк, який подав документи на посаду директора Мистецького арсеналу не прийшов на засідання конкурсної комісії, щоби виступити та взяти участь у виборах.

Засідання комісії відбулося 8 вересня у другій половині дня. Кулиняк повідомив, що захворів, тому відсутній. Голова конкурсної комісії Ірина Подоляк попросила технічні служби Державного управління справами, де відбувалось засідання, організувати онлайн-зв'язок з Кулиняком. Також вона змінила порядок виступів кандидатів.

Спочатку співбесіди пройшли кандидати, що прийшли - п'ять осіб, а потім мали заслухати Кулиняку. Але коли підійшов час з ним зв'язуватися і технічні служби повідомили, що готові для онлайн-дзвінка, кандидат відмовився, пославшись на хворобу.

Зранку в ефірі Радіо Культури Кулиняк давав інтерв'ю телефоном, і не повідомляв журналістку про те, що захворів і не прийде на засідання. Проте під час розмови він кашляв.

Що каже закон

В законі "Про культуру", де прописана процедура конкурсу на посаду директора культурної установи, не передбачені обставини, що конкурс повинен переноситися чи не відбуватися через хворобу одного з кандидатів. Про це під час засідання повідомила Подоляк. Тому конкурс вважається таким, що відбувся.

Окрім того, члени конкурсної комісії заздалегідь отримали від кандидата програму розвитку Мистецького арсеналу, і ознайомилися з нею. Саме вона є основним документом, на який орієнтуються члени комісії, роблячи вибір.

Тому Подоляк поставила кандидатуру Кулиняка на голосування, не дивлячись на його відсутність.

Він не отримав жодного голосу, як і всі інші кандидати. Оскільки одноголосно директоркою обрана Олеся Островська-Люта.

Прочитати онлайн-хроніку засідання можна за посиланням. Суспільне Культура вело текстову трансляцію. А також ми вели відеотрансляцію засідання.

Чим відомий

Михайло Кулиняк, музикант, кандидат наук. З 2010 по 2012 рік був міністром культури України. З 2013 по 2014 - генеральним директором національного палацу мистецтв "Україна". Зараз він працює директором Інституту сучасного мистецтва Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв.

Під час першого конкурсу 6 липня він отримав найбільшу кількість голосів - чотири, але для перемоги необхідно п'ять голосів. Тому голова комісії оголосив повторний конкурс, на який Кулиняк знов подав документи.

Оскільки 6 липня голосування було таємним, невідомо, хто саме з членів комісії проголосував за призначення Кулиняка, а хто ні. Але те, що він був за крок від перемоги, обурило частину культурної спільноти, зокрема, художника Олександра Ройтбурда та колишнього директора "Довженко-Центра" Івана Козленка. Ознайомитися з їхніми коментарями можна за посиланням, Суспільне Культура вело онлайн-трансляції конкурсу та того, як реагувало суспільство на його результати.

Кулиняк після конкурсу назвав своїх конкурентів та колег з культурної індустрії "дамочкою", "козльонком" та "лузерами". Допис був зроблений у Фейсбуці і зараз недоступний. Він був за цим посиланням.

Під час інтерв'ю на радіо "Культура" напередодні першого конкурсу, який відбувся 6 липня, сказав, що не проходив люстрацію, бо був звільнений у 2012 році з посади голови Мінкульту.

"Я не вважаю, що як міністр культури робив щось таке, що призвело, як написано в законі, до узурпації влади Януковичем", – заявив він.

Що відомо

  • 8 вересня відбувся повторний конкурс на посаду директора Арсеналу. Повторний, на першому конкурсі жоден з кандидатів не отримав необхідної для перемоги кількості голосів.
  • На другий конкурс подалися шість кандидатів. Серед них були Оксана Мельничук, автор статуту "Мистецького арсеналу" у 2005 році, колишній міністр культури Михайло Кулиняк, Олеся Островська-Люта.

Мистецький арсенал – одна з центральних культурних інституцій, яка інтегрує різні види мистецтва – від сучасного мистецтва, нової музики й театру до літератури та музейної справи.

Головною будівлею інституції є Старий Арсенал – пам’ятка історії та архітектури національного значення загальною площею понад 60 тисяч метрів. Загалом Національний комплекс займає площу понад 10 гектарів, окрім Старого Арсеналу, включає в себе частину історичних оборонних валів.

Читайте більше

Онлайн-хроніка конкурсу: що обіцяли змінити в Арсеналі кандидати

Тези з виступу Островської-Лютої під час конкурсу: як обіцяє розвивати Арсенал

Інтерв'ю з Островською-Лютою про розвиток Арсеналу: Щоби добудувати "Мистецький арсенал", потрібно три мільярди гривень

Чому саме цей конкурс на посаду Мистецького арсеналу важливий

Скандали першого конкурсу: 5 проблем, які дискредитують всіх

На початок