Кулиняк вдруге претендує на посаду директора "Мистецького арсеналу". ДУС оголосив список кандидатів

Кулиняк вдруге претендує на посаду директора "Мистецького арсеналу". ДУС оголосив список кандидатів

Кулиняк вдруге претендує на посаду директора "Мистецького арсеналу". ДУС оголосив список кандидатів
. Мистецький арсенал

На посаду директора "Мистецького арсеналу" претендують шість кандидатів. Їхні пакети документів з'явилися на сайті Державного управління справами, яке проводить повторний конкурс.

Згідно з повідомленням ДУС, директором культурної інституції у найближчі роки прагнуть бути такі кандидати:

  • Ярослав Биструшкін, з 2007 року приватний підприємець в галузі творчості, мистецтва та розваг. У 2002-2006 роках був депутатом Київради (пакет документів).

З мотиваційного листа:

"Упевнений, що ми зможемо об’єднати митців та бізнес; зробити розвиток Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький арсенал" державним пріоритетом у галузі культури; залучити інвесторів та меценатів; отримати міжнародну допомогу та серйозні грантові кошти. Зі свого боку гарантую повну прозорість залучення та використання коштів, проведення комплексного аудиту, здійснення кадрових змін виключно за професійними якостями та на конкурсній основі. I головне зобов'язуюсь забезпечити всебічне обговорення та фахову дискусію щодо формування концепції та плану роботи закладу".

  • Ольга Босак, працювала в "Нафтогазі", Секретаріаті президента. Про себе вказала, що протягом останніх років зробила успішну кар'єру художниці (пакет документів).

У мотиваційному листі вказано, що Босак хоче:

"Збільшити величину літер слова "Україна" на культурній карті Європи завдяки ефективній роботі "Мистецького арсеналу". ... "Мистецький арсенал" може слугувати місцем відкриття тих, кого потрібно представити як українській аудиторії, так і міжнародній. … "Мистецький арсенал" може забезпечувати максимальне якісне й рівномірне освітлення тих, хто демонструє потенціал й бажання розвивати свої таланти".

  • Алла Демура, засновниця театрального продюсерського центру Smartville та незалежного Театру Єсіних. Останній час працює в сфері освіти та розробки освітніх програм для дітей та дорослих з англійської мови (пакет документів).

З мотиваційного листа:

"Прагну через наступні п'ять років озирнутися і назад і побачити дуже непростий, але красивий і подоланий шлях досягнень і результатів "Мистецького арсеналу", отриманим завдяки чітким і далекоглядним управлінським рішенням, ефективному кризовому менеджменту та переговорним процесам".

  • Михайло Кулиняк, музикант, кандидат наук. З 2010 по 2012 рік був міністром культури України. З 2013 по 2014 — генеральний директором національного палацу мистецтв "Україна". Зараз працює директором Інституту сучасного мистецтва Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв (пакет документів).

Брав участь у першому конкурсі, набрав 4 голоси.

З мотиваційного листа:

"Станом на сьогодні, на жаль, поки що не існує державної програми розвитку "Мистецького арсеналу", яка би передбачала залучення інвестицій та реалізацію первісної мети створення культурно-мистецького музейного комплексу національного масштабу. Саме для створення та затвердження цієї програми кандидат на цю посаду має досконало володіти основами державного управління. Ці навички я отримав у період роботи в Міністерстві культури".

  • Оксана Мельничук, 5 ранг державної служби, автор статуту "Мистецького арсеналу" у 2005 році, ініціатор створення робочих груп координатор, автор стратегії розвитку "Мистецького арсеналу" 2011 року. Працювала в Луврі, Центрі Помпіду, Міністерстві закордонних справ України (пакет документів).

З мотиваційного листа:

"Готова взяти на себе відповідальність за подальний динамічний розвиток цієї значущої для України та світу державної інституції".

  • Олеся Островська-Люта, очолює "Мистецький арсенал" останні п'ять років (пакет документів).

Брала участь у першому конкурсі, набрала три голоси.

З мотиваційного листа:

"Мистецький арсенал" поставив собі за мету амбітне питання про те, чи може він створити Музей сучасного мистецтва в якості однієї ключових своїх програм, і зараз триває активний пошук найкращих відповідей. Я сподіваюся, що за умов сталості ми б змогли представити усім зацікавленим сторонам — художникам, відвідувачам, дослідникам, колекціонерам тощо — гідну інституційну пропозицію уже впродовж п'яти наступних років".

Чому конкурс повторний

Державне управління справами оголосило повторний конкурс на посаду гендиректора "Мистецького арсеналу", оскільки 6 липня цього року члени конкурсної комісії не змогли обрати нового директора інституції.

На конкурс подали документи десять кандидатів, серед яких, наприклад, міністр культури часів Віктора Януковича Михайло Кулиняк та колишня директорка Арсеналу Наталя Заболотна, при якій в Арсеналі з'явився і "Книжковий Арсенал", і мільйонні борги. Проте жоден з дев'яти кандидатів не отримав необхідну більшість голосів – п'ять.

Голоси розподілилися наступним чином: чотири отримав кандидат Михайло Кулиняк, три – Олеся Островська-Люта, Наталія Заболотна та Ірина Кислян – по одному голосу

Навколо конкурсу виникали скандали та були звинувачення про непрозоре формування конкурсної комісії. Зокрема, голова комісії мав конфлікт інтересів з двома учасниками конкурсу. Докладніше про це можна прочитати за посиланням: 5 проблем, які дискредитують результати конкурсу.

"Дамочка", "козльонки", "лузери"

Михайло Кулиняк, який набрав найбільшу кількість голосів на перших виборах, але не необхідні п'ять голосів, після конкурсу назвав своїх конкурентів та колег з культурної індустрії "дамочкою", "козльонком" та "лузерами".

Кулиняк вдруге претендує на посаду директора "Мистецького арсеналу". ДУС оголосив список кандидатів

"Відверте хамство. Особливо цікавою виглядала одна всезнаючі дамочка, яка дуже переймається проблемами боргів Арсеналу перед Євро 2012, забувши мабуть, що про це їй можуть краще розповісти представники прізвища, яке вона носить. Заодно за режим Януковича нададуть конкретні відповіді. Ну і звичайно, не обійшлося без коментарів таких собі козльонків, які, ставши лузерами, пишуть, не розуміючи, що завжди треба шукати проблеми в собі насамперед", – написав у Фейсбуці Кулиняк, але наразі цей допис не доступний. Він був за цим посиланням.

Михайло Кулиняк – колишній міністр культури, який обіймав цю посаду за часів каденції Віктора Януковича у 2010—2012 роках. Нині працює директором Інституту сучасного мистецтва Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв.

Під час інтерв'ю на радіо "Культура" напередодні конкурсу він сказав, що не проходив люстрацію, бо був звільнений у 2012 році з посади голови Мінкульту.

"Я не вважаю, що як міністр культури робив щось таке, що призвело, як написано в законі, до узурпації влади Януковичем", - заявив Кулиняк.

"Страшно не те, що ніхто не набрав 5 голосів. Страшно, що фаворит з 4 голосами – колишній януковський міністр культури і відпочинку Кулиняк. 10 років будувати ракету Ілона Маска, і потім посадити за її штурвал комбайнера з трактора "кіровець", – висловився у Фейсбуці директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд.

"Тепер можна назвати речі своїми іменами: конкурс в "Мистецький арсенал" та в інших культурних інституціях – це не просто намагання впровадити ручне управління, це – реванш методів та подекуди людей режиму Януковича, – не стримується в емоціях колишній директор Довженко-Центру Іван Козленко, який відмовився брати участь у переобрані на посаду через політичні процеси.

Що під час першого конкурсу говорила Островська-Люта

Кулиняк вдруге претендує на посаду директора "Мистецького арсеналу". ДУС оголосив список кандидатів

Під час інтерв'ю зі всіма кандидатами на посаду директора "Арсеналу", яке проводило Радіо Кульутра, Островська-Люта заявила: "Арсенал за останні п'ять років пройшов стрімку траєкторію розвитку, зміцнення команди, програмної діяльності, величезної прозорості, зрозумілості, раціональності процесів всередині інституції. Ми зробили, як мені видається, багато знакових проєктів".

Також вона розказала, що Арсенал потребує завершення будівельних робіт, на які потрібно близько трьох мільярдів гривень.

Коли будуть вибори директора?

27 серпня відбудеться перше засідання конкурсної комісії, на якому буде названа дата другого засідання, де кожен з кандидатів представить програму, а члени комісії проголосують.

За законом про культуру, на першому засідання члени оберуть голову комісії, метод голосування за директора Арсеналу – таємний чи відкритий, та проголосують за допущення чи не допущення до конкурсу кожного кандидата.

Ще через сім-десять днів, але можливо і раніше, відбудеться друге, вирішальне, засідання. Як воно проходило 6 липня - можна подивитися в онлайн-хроніці, яку вело Суспільне Культура.

Після того, як один з кандидатів отримає 5 голосів і буде обраний на посаду, голова ДУС підпише у продовж двох місяців наказ про його чи її призначення.

Докладніше про процедуру: Як буде відбуватися повторний конкурс на посаду директора "Мистецького арсеналу".

Хто обиратиме директора

Якщо перша конкурсна комісія постійно критикувалася з боку деяких представників культурної спільноти, то тепер - ніяких нарікань.

Члени комісії від ДУС:

  • Бистрицький Євген Костянтинович, філософ;
  • Коваль Олександра, директорка Інституту книги;
  • Сеітаблаєв Ахтем Шевкетович, режисер та актор.

Члени комісії від громадських організацій:

  • Векленка Олег Анатолійович, ГО "Арт-лабораторія";
  • Філевська Тетяна В'ячеславівна, ГО "Музей майдану";
  • Кривду Наталію Юріївну, ГО "Конгрес активістів культури".

Члени комісії від "Мистецького арсеналу":

  • Гліб Вишлінський, виконавчий директор громадської організації Центр економічних стратегій.
  • Мирослава Лубківська (Мирослава Барчук), українська журналістка та телеведуча.
  • Ірина Подоляк, заступниця міністра культури та інформаційної політики у 2019 - 2020 роках.

На початок