"Дамочка", "козльонки", "лузери": Кулиняк прокоментував вибори директора "Мистецького арсеналу"

"Дамочка", "козльонки", "лузери": Кулиняк прокоментував вибори директора "Мистецького арсеналу"

"Дамочка", "козльонки", "лузери": Кулиняк прокоментував вибори директора "Мистецького арсеналу"
.

Михайло Кулиняк, який набрав найбільшу кількість голосів на виборах директора "Мистецького арсеналу", прокоментував хід конкурсу. Своїх конкурентів та колег з культурної індустрії він назвав "дамочкою", "козльонком" та "лузерами".

"Серед всіх дев’яти учасників нормально спілкувались мабуть тільки троє –Дідковський, Недзельский та ваш покірний слуга. Деякі претенденти, які навіть собачої будки в своєму житті не збудували, вели себе як хазяї життя, які мають право щось критикувати та когось принижувати", – написав Кулиняк на своїй сторінці на Фейсбук.

Подібні ж репліки прозвучали на адресу тих членів конкурсної комісії, які ставили кандидатам незручні запитання, а також представників культурної спільноти, які публічно прокоментували конкурс та його результати.

"Відверте хамство. Особливо цікавою виглядала одна всезнаючі дамочка,яка дуже переймається проблемами боргів Арсеналу перед Євро 2012, забувши мабуть, що про це їй можуть краще розповісти представники прізвища, яке вона носить. Заодно за режим Януковича нададуть конкретні відповіді. Ну і звичайно, не обійшлося без коментарів таких собі козльонків, які, ставши лузерами, пишуть, не розуміючи, що завжди треба шукати проблеми в собі насамперед", – вважає Кулиняк.

Нагадаємо, що 6 серпня конкурсна комісія не змогла обрати нового очільника "Мистецького арсеналу". Ніхто з претендентів на посаду не набрав прохідний бал – п'ять голосів. Чотири голоси отримав кандидат Михайло Кулиняк, три – Олеся Островська-Люта, Наталія Заболотна та Ірина Кислян – по одному голосу. Повторні вибори відбудуться орієнтовно за півтора місяці.

Хто такий Михайло Кулиняк

Михайло Кулиняк – колишній міністр культури, який обіймав цю посаду за часів каденції Віктора Януковича у 2010—2012 роках. Нині він працює директором Інституту сучасного мистецтва Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, яку очолює голова конкурсної комісії Василь Чернець. Через це на конкурсі виник конфлікт інтересів, який, утім, Чернець та Кулиняк не визнають.

Під час інтерв'ю на радіо "Культура" напередодні конкурсу кандидат сказав, що не проходив люстрацію, бо був звільнений у 2012 році з посади голови Мінкульту.

"Після того працював у палаці культури "Україна". Це не була люстраційна посада. Зараз я працюю на викладацькій посаді, це не потребує люстрації. А щодо того, я вже її пройшов, знаєте, дуже давно, психологічно. З іншої сторони, я не вважаю, що як міністр культури робив щось таке, що призвело, як написано в законі, до узурпації влади Януковичем. Я перераховував деякі речі, які я робив. Крім того, ми прийняли закон про культуру, звільнили національний культурний продукт від ПДВ і ще багато речей. Я не думаю, що це ті речі, які підпадають під люстрацію. Автоматично я знаходжуся під нею, але час майже сплив з 2012 року. Ця посада в "Мистецькому арсеналі" не відноситься до посад, які підпадають під люстрацію".

У березні цього року Кулиняк виступав на проросійському каналі, який пов'язують з Віктором Медведчуком та який тепер заборонений в Україні. На питання членкині комісії Мирослави Лубківської (Барчук), чому він туди пішов, він відповів: "Я ходжу не лише туди".

Реакція культурної спільноти

"4 голоси за Кулиняка. За того самого міністра прачєчной Януковича, при якому зникали картини з музеїв, призначались на посаду за гроші, вбивалось українське як таке. Буде повторний конкурс. Але, як на мене, з такою комісією то бдуе знову сором і треш", – написала у Фейсбуці голова пресслужби "Мистецького арсеналу" Тетяна Пушнова.

"Страшно не те, що ніхто не набрав 5 голосів. Страшно, що фаворит з 4 голосами – колишній януковський міністр культури і відпочинку Кулиняк. 10 років будувати ракету Ілона Маска, і потім посадити за її штурвал комбайнера з трактора "кіровець", – висловився у Фейсбуці директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд.

"Тепер можна назвати речі своїми іменами: конкурс в "Мистецький арсенал" та в інших культурних інституціях – це не просто намагання впровадити ручне управління, це – реванш методів та подекуди людей режиму Януковича, – не стримується в емоціях колишній директор Довженко-Центру Іван Козленко, який відмовився брати участь у переобрані на посаду через політичні процеси. – Це просто безумство, що така людина як Кулиняк знов вигулькнув зі смердючого багна минулого. За Януковича він не мав жодної суб'єктності й був лише маріонеткою, функція котрої була підтримувати клептократичний механізм в робочому стані. Вочевидь, з огляду на плани Офіса президента розпочати будівництво в "Мистецькому арсеналі", ці його здібності знов стають у нагоді. ОП потребує "міцного господарника", який врахує при будівництві інтереси всіх сторін. Гидота несосвітенна".

На початок