Трудові книжки переводять в електронну форму. Хто це має робити

Трудові книжки переводять в електронну форму. Хто це має робити

Трудові книжки переводять в електронну форму. Хто це має робити
. УНІАН

10 червня 2021 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, щодо ведення обліку трудової діяльності працівника в електронній формі". Перехід до електронних книжок має завершитись за 5 років. Цей час будуть дійсні і паперові, і електронні трудові книжки.

Пенсійний фонд почав процес переведення трудових книжок в електронну форму, розповіла заступниця начальника управління інформаційних систем та електронних реєстрів пенсійного фонду Кіровоградської області Оксана Пухарь.

Як оформити електронну трудову книжку, хто це має робити і де

Електронна трудова книжка наповнюється даними про стаж та зарплатню від звітності роботодавця. На веб-порталі пенсійного фонду звітність про зарплату почали реєструвати з 1998 року, з 2004 року – дані про стаж роботи.

Всі відомості до цих років відсутні в реєстрі, тому їх потрібно ввести в систему. Це має робити роботодавець, та якщо паперова книжка "на руках", потурбуватись про переведення її в електронну форму повинні ви.

Для цього до пенсійного фонду потрібно подати відскановані копії паперових документів. До них є певні вимоги: вони мають бути у кольоровому вигляді, мають бути чіткими та читабельними (серія, номер, поля). Робити копії потрібно тільки записаних сторінок.

Яка інформація буде міститися в електронній трудовій книжці

Електронна трудова книжка є абсолютним аналогом паперової. Була прийнята відповідна постанова Кабміну, яка передбачала право страхувальників і застрахованих осіб надавати органам пенсійного фонду скани трудових книжок, а органи пенсійного фонду мали оцифровувати ці копії.

На сьогодні ця робота триває і буде тривати п'ять років. Це термін, який надається, щоб наповнити реєстр застрахованих осіб відомостями по електронній трудовій книжці — оцифрувати трудові всіх працюючих. Паралельно ведеться як електронна трудова книжка, так і паперова.

Трудові книжки переводять в електронну форму. Хто це має робити
Дані акумулюються в Реєстрі застрахованих осіб та мають відповідний кіберзахист, який унеможливлює шахраям скористатися відомостями, що містяться в електронній трудовій книжці. ФОТО: Суспільне Чернігів

Після оцифрування всіх трудових книжок, роботодавець зобов’язаний віддати паперовий варіант трудової книжки своїй застрахованій особі, яка буде його зберігати. Якщо особа забажає, щоб їй продовжували вести паперовий варіант трудової книжки, то роботодавець зобов’язаний вести обидва варіанти.

Як наявність електронної трудової впливає на процедуру виходу на пенсію

Є електронний сервіс “Автопризначення”, для якого актуальна електронна трудова книжка. Розпочалося надання даного сервісу з 2020 року. Ті, хто забажає, щоб без їх звернення в автоматичному порядку органи пенсійного фонду призначили пенсію, вони можуть надсилати до нас анкету про автоматичне призначення пенсії.

До настання пенсійного віку по особі в органах пенсійного фонду буде вся необхідна інформація про страховий стаж і автоматично на день настання пенсійного віку по даній особі формується заява і вона отримує на свій електронний кабінет інформацію, що заява прийнята в обробку і пенсія призначена.

На 2021 рік особам, яким виповнилося 60 років і мають не менше 28 років страхового стажу, будуть мати право на призначення пенсій. Законодавство передбачає поетапне підвищення страхового стажу.

Трудові книжки переводять в електронну форму. Хто це має робити
У 2028 році тим, хто досягне 60-річного віку, необхідно мати 35 років страхового стажу. Хто не має даного стажу, закон передбачає більш пізній вихід на пенсію. Ілюстративне фото: УНІАН

Де можна знайти і переглянути свою електронну трудову книжку

У цьому вам знову ж таки допоможе веб-портал Пенсійного фонду України. Також можна звернутись до найближчого сервісного центру або за номером "гарячої" лінії головного управління ПФУ.

Також Пенсійним фондом України розроблено однойменний мобільний додаток для Android та iOS. Він забезпечує доступ з мобільних пристроїв до електронних сервісів Пенсійного фонду України та робить спілкування з Пенсійним фондом максимально (наскільки це можливо) зручним.

Що відомо

  • 5 лютого Верховна рада прийняла в цілому закон №3623 щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі. Відповідне рішення підтримали 265 народних депутатів.
  • 22 лютого Кабінет міністрів схвалив постанову про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році, якою, зокрема, затверджується індексація пенсій з 1 березня.
  • Кабінет міністрів схвалив законопроєкт щодо удосконалення пенсійного законодавства та визначив дату щорічної індексації пенсій – 1 березня.
  • Мінсоцполітики оприлюднило інформаційний календар підвищень пенсій, які відбудуться 2021 року. Згідно з ним, підвищення буде відбуватися у 5 етапів для різних категорій.
  • Кабмін разом з Міністерством соціальної політики повністю напрацювали стратегію запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні у 2021 році.

Читайте також

Електронні трудові книжки — повний аналог паперових. Роз'яснює фахівчиня

Рада ухвалила за основу законопроєкт про "країну без паперів"

Автоматична пенсія. Зеленський підписав закон про електронні трудові книжки

На початок