Уряд планує запровадити накопичувальну пенсійну систему у 2021 році – Шмигаль

Уряд планує запровадити накопичувальну пенсійну систему у 2021 році – Шмигаль

Уряд планує запровадити накопичувальну пенсійну систему у 2021 році – Шмигаль
. Перший Політичний

Кабмін разом з Міністерством соціальної політики повністю напрацювали стратегію запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні у 2021 році.

Про це повідомив в інтерв'ю прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Ми з Міністерством соціальної політики повністю напрацювали стратегію запровадження накопичувальної пенсійної системи, ми її обговорити і погодили всі нюанси з профільним комітетом Верховної Ради. Наразі це питання перебуває в законодавчій площині. Відповідний проєкт закону підготовлений, будемо просити парламентарів прийняти його якомога швидше, щоб в цьому році ми цю накопичувальну пенсійну систему запровадили в Україні", – повідомив Шмигаль.

За словами прем'єра, запровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи є його "особистим КРІ".

"Україна потребує накопичувальної пенсійної системи, я вважаю це одним зі злочинів проти суспільства, проти  держави, що за тридцять років незалежності не було створено  накопичувальну пенсійну систему. Це потрібно виправляти", – розповів Шмигаль.

Слова прем'єр-міністра суперечать раніше озвученим заявам міністерки соціальної політики України Марини Лазебної, яка стверджувала, що запуск накопичувальної пенсійної системи в Україні неможливий навіть в разі якщо відповідні закони будуть схвалені Верховною радою в першому кварталі 2021 року.

Що відомо

  • Уряд підтримав законопроєкт Міністерства соціальної політики про впровадження накопичувальної професійної пенсійної системи (НППС) для людей, які працюють на шкідливому виробництві.
  • З 2021 року в Україні припиняться виплати тимчасової допомоги, яку отримували українці, котрі пішли на пенсію у 60 років з нестачею стажу для звичайних пенсійних виплат.
  • Уряд спростив процедуру відкриття банківського рахунку для одержувачів пенсій та грошової допомоги, запровадивши процедуру "єдиного звернення". Тепер пенсії можна отримувати на поточний банківський рахунок.
  • Міністерство соціальної політики та Мінцифри планують спростити отримання соціальних виплат та перевести їх в онлайн. Нині вони працюють над проєктом положення про єдину інформаційну систему соціальної сфери.
  • Міністерка соціальної політики Марина Лазебна розповіла Суспільному, як будуть змінюватися розміри пенсій для українців наступного року, як держава планує виправляти дисбаланс з надходженнями до пенсійного фонду та видатками та на яку пенсію можуть розраховувати ті, кому сьогодні 35-45 років.

На початок