Рада ухвалила за основу законопроєкт про "країну без паперів"

Рада ухвалила за основу законопроєкт про "країну без паперів"

Рада ухвалила за основу законопроєкт про "країну без паперів"
. УНІАН

Верховна рада ухвалила за основу законопроєкт №5495 про особливості надання електронних публічних послуг. Його підтримали 263 депутати.

Норми цього документу зобов'яжуть держструктури надавати публічні послуги в електронній формі. Закон вводить поняття "електронна публічна послуга" та встановлює чіткі правила надання е-послуг.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, режим paperless — це коли мінімізується, а в ідеалі взагалі виключається паперовий документообіг у країні. Наприклад, коли отримувати послуги можна онлайн, документообіг між державними відомствами теж онлайн, а електронні документи приймають всюди.

"Це максимальна цифровізація всіх процесів. Але при цьому залишається можливість для людей, які звикли користуватися паперовими документами, приносити довідки в паперовому вигляді", — розповів він.

Читайте також: Як в Україні зникають паперові документи та що таке режим paperless. Розповідає Федоров

Документ передбачає, що українці зможуть отримати електронну послугу, навіть якщо в певний термін інша організація не надіслала необхідну про громадянина інформацію. У законі також прописали так званий автоматичний режим е-послуг — вони будуть надаватися без втручання чиновника.

Що відомо

  • 4 лютого Верховна рада підтримала у першому читанні законопроєкт №4355, за яким громадянам України законодавчо закріпляється можливість використання електронного паспорта, зокрема і для виїзду за кордон.
  • За даними Мінцифри, протягом року порталом та додатком цифрових державних послуг "Дія" скористалися понад 10 мільйонів українців.
  • Президент Володимир Зеленський видав указ про створення реєстру соціальних послуг на порталі "Дія".
  • Мобільний застосунок "Дія" пройшов перевірку багбаунті на вразливості та підтвердив надійність додатку.
  • Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що українці зможуть побачити свій трудовий на єдиному порталі державних послуг "Дія".
  • У 2021 році у додатку "Дія" мають з'явитися цифровий підпис, електронний лікарняний, можливість онлайн змінювати реєстрацію та реєструвати послуги для ФОП.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок