Рада запровадила електронну трудову книжку. Що передбачається

Рада запровадила електронну трудову книжку. Що передбачається

Рада запровадила електронну трудову книжку. Що передбачається
. Ілюстративне фото: УНІАН

Верховна рада прийняла в цілому закон №3623 щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі. Відповідне рішення підтримали 265 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою, запроваджується облік трудової діяльності працівника в електронній формі. Окрім цього, законом урегульовується питання щодо автоматичного призначення пенсії за віком через особистий кабінет особи на е-порталі Пенсійного фонду.

Що передбачається та коли почне діяти

Законом передбачається встановлення п’ятирічного перехідного періоду. Під час цього періоду можна буде користуватися як паперовою трудовою книжкою, так і електронною.

За законом внесення даних до Пенсійного фонду у вигляді сканованих або оцифрованих копій трудової книжки тощо, здійснюється працівником і роботодавцем з обов’язковим електронним підписом.

У Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування щодо особи, яка працює, заводиться персональна електронна облікова картка, до якої вносяться, зокрема, такі відомості:

  • прізвище, ім’я та по батькові;
  • дата народження;
  • стать;
  • відцифрований зразок підпису особи;
  • відцифрований образ обличчя особи;
  • документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство;
  • відомості про освіту;

Друга частина картки відображає страховий стаж, заробітну плату, розмір сплаченого єдиного внеску та інші дані.

Після внесення відомостей до Державного реєстру, роботодавець має видати працівнику оригінал паперової трудової книжки на руки під підпис. При цьому роботодавець зобов'язаний вносити на вимогу працівника до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення.

Також законом запроваджується можливість автоматичного призначення пенсії, без особистого звернення особи, зі збереженням за особою права відстрочення виходу на пенсію.

"При цьому, якщо особою перенесено призначення пенсії та продовжено перебування у трудових відносинах, розмір її пенсії підвищуватиметься на 0,5–0,75 %. В рамках автоматичного призначення пенсій також передбачено можливість визначення за допомогою програмних засобів Державного реєстру найбільш вигідного варіанту для призначення пенсії, включаючи дату такого призначення", – йдеться у пояснювальній записці.

Якщо у реєстрі відсутній страховий стаж для призначення пенсії за віком, Пенсійний фонд має поінформувати про це застраховану особу, у тому числі через її особистий електронний кабінет, про відсутність таких відомостей та необхідність їх подання.

Документи про страховий стаж можуть бути подані до територіального органу Пенсійного фонду, або через особистий електронний кабінет.

Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

Що відомо

  • 2 вересня 2020 року Верховна рада ухвалила за основу урядовий проєкт закону щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі. "За" проголосували 283 народні депутати.
На початок