У Верховній раді зареєстрували законопроєкт про гендерну рівність в армії

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт про гендерну рівність в армії

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт про гендерну рівність в армії
.

Група народних депутатів зареєструвала у системі Верховної ради законопроєкт про забезпечення рівних прав для чоловіків та жінок, які проходять службу в Збройних силах.

Текст законопроєкту №5713 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних силах України та інших військових формуваннях" зареєстрований в електронній системі Верховної ради 29 червня.

На думку його авторів, законопроєкт спрямований на забезпечення рівних прав жінок і чоловіків під час проходження військової служби, а також покликаний запобігати дискримінації за ознакою статі у сфері безпеки й оборони.

Народні депутати пропонують встановити принципи рівності в ЗСУ шляхом зрівняння прав чоловіків та жінок військовослужбовців у сфері соціального захисту. Зокрема, пропонується:

  • забезпечити однакові можливості щодо отримання санаторно-курортного лікування,
  • надати рівне право в мирний час та з деякими обмеженнями під час дії особливого періоду, воєнного стану на використання відпустки для догляду за дитиною,
  • включати виплати грошової компенсації під час звільнення за всі невикористані дні щорічної додаткової соціальної відпустки.
  • надавати військовослужбовцям відпустку при народженні дитини зі збереженням грошового забезпечення не лише в мирний час, а й у період воєнного стану.

Автори законопроєкту також пропонують урівняти чоловіків та жінок військовослужбовців у службових обов’язках. Зокрема, урегулювати правила відбування добових нарядів з дотриманням норм законодавства з питань материнства та дитинства, а також дати рівний доступ до вищих офіцерських посад з обов’язковим дотриманням принципу уникнення дискримінації за ознаками статі.

Крім того, закон передбачає, що за фактами дискримінації за переконаннями та ознаками, а також сексуальних домагань, службові розслідування мають проводитися в обов’язковому порядку задля належного реагування на такі випадки, що узгоджується з міжнародними зобов’язаннями України.

Що відомо

  • Папа Римський Франциск під час пресконференції за результатами візиту до Іраку закликав вірян боротися за права жінок та проти торгівлі людьми.
  • Генеральний секретар Організації об'єднаних націй Антоніу Ґутерреш назвав гендерну нерівність, кліматичну катастрофу та злидні найбільшими проблемами світу.
  • Аналітики британського товариства Фосетта заявляють, що сучасні жінки віком від 30 років ніколи не відчують рівної оплати праці, якщо прогрес в усуненні гендерного розриву не буде прискорено.
  • Через пандемію коронавірусу на жінок лягло значно більше хатніх справ та роботи по догляду за дітьми. Це може знищити надбання борців за гендерну рівність за останні 25 років.

Читайте також

Бангладеш запроваджує смертну кару за зґвалтування. Чому це не врятує жінок від насильства

Жінки Катару мають отримувати дозвіл від чоловіка на подорожі, освіту та лікування — звіт

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок