Міністр культури Олександр Ткаченко закликав двох членів Наглядової ради УКФ подати у відставку

Міністр культури Олександр Ткаченко закликав двох членів Наглядової ради УКФ подати у відставку

Міністр культури Олександр Ткаченко закликав двох членів Наглядової ради УКФ подати у відставку
. Facebook О. Ткаченка

Міністр культури Олександр Ткаченко прокоментував останні події навколо Українського культурного фонду та закликав двох членів Наглядової ради УКФ подати у відставку через конфлікт інтересів.

Оскільки останні події в УКФ, пов’язані з голосуванням членів Наглядової ради, викликали хвилювання серед культурної спільноти, до дискусії долучився Олександр Ткаченко, який сьогодні опублікував лонгрід на своїй сторінці. Він підкреслив, що УКФ – незалежна інституція від МКІП.

"Міністерство лише погоджує пріоритетні напрями діяльності УКФ, жодним чином не втручаючись у діяльність і рішення ні Наглядової ради (НР), ні Дирекції Фонду. Якщо ж згадати, як формується склад Наглядової ради, то МКІП призначає тільки двох членів НР з дев’яти. Ще сім членів – по два представники від Офісу президента, два від ГО і два від закладів культури. Кандидатуру голови НР рекомендують самі члени НР, яку ми погоджуємо або ні. Тобто два голоси від МКІП з дев’яти, а отже жодної мови про монобільшість не може йти", – йдеться в повідомленні міністра.

За його словами, Наглядова рада за законом може схвалювати рішення експертів, але може і не схвалювати. Процедури відхилення рішень експертів не прописано в законі. Це і викликає нерозуміння заявниками і культурною спільнотою в цілому процедури прийняття рішень Наглядовою радою щодо проєктів.

“Криза щодо системи підходів управління УКФ назрівала давно. І пов’язана вона не тільки із закидами на діяльність НР, але і ймовірними конфліктами інтересів деяких експертів, що оцінювали роботи учасників або самі чи опосередковано брали участь у набутті грантів.

Тим не менш, не можна не звернути увагу на деяких членів НР, що найбільш активні стосовно питань, які мають відгук громадськості. Маю на увазі пана Сусленського та пана Тулузова, які були обрані саме від громадських організацій. Ті самі два представники від ГО.

Дякую за активність спільноти. Але виникає дисонанс у тому, що самі ГО голосували за обрання цих двох членів НР. Для мене є дивними ці співпадіння. А ще дивнішим є аналіз статуів ГО, які голосували за цих кандидатів, проти рішень яких в кінцевому результаті так збурилася культурна спільнота. Їхні статути написані “один в один”, - вважає Ткаченко.

На його думку, минула Наглядова рада буквально автоматично затверджувала рішення експертів і була формальним органом, тому спроби цієї НР бути суб’єктом – не можна не вітати. Але це заважає сталості роботи УКФ, затримує видачу і підписання угод і вносить непорозуміння у спільноту щодо мотивів і характеру діяльності НР. Це не може не відображатися на роботі колективу самого УКФ.

"Задля сталості діяльності такої важливої інституції як УКФ, зі свого боку вважаю доцільним озвучити власну політичну точку зору і запропонувати для двох членів ради – пана Сусленського та пана Тулузова – проявити мудрість і подати у відставку, зосередившись на своїх інших активностях.

Якщо такий самовідвід відбудеться, закликаю громадськість зосередитись на тому, аби подавати від реально діючих ГО достойних кандидатів до Наглядової ради УКФ та голосувати за них. Аби уникнути на майбутнє повторення ситуації", – закликав Ткаченко та наголосив на необхідності змін до закону про УКФ.

На початок