Імунітет проти COVID-19 запобігає повторному зараженню до 10 місяців – науковці

Імунітет проти COVID-19 запобігає повторному зараженню до 10 місяців – науковці

Імунітет проти COVID-19 запобігає повторному зараженню до 10 місяців – науковці
. Фото: УНІАН

Імунітет до COVID-19 знижує ризик повторного інфікування вірусом до десяти місяців після перенесеного захворювання, у тому числі у людей старшого віку.

Про це свідчить дослідження, проведене співробітниками Університетського коледжу Лондона. Його результати оприлюднені у журналі Lancet Healthy Longevity, повідомляє EurekAlert.

У ході дослідження фахівці провели тести на наявність антитіл до збудника захворювання у 682 жителів сотні будинків для похилих людей у Великій Британії у червні та липні 2020 року. Водночас вони протестували близько 1400 співробітників цих будинків.

З’ясувалось, що близько третини учасників дослідження мали антитіла до вірусу SARS‑CoV‑2, що свідчило про раніше перенесену хворобу. Починаючи з 90 дня після тестування на антитіла, співробітники-учасники проходили щотижневе ПЛР-тестування, а постійні мешканці проходили тестування один раз на місяць. Ті, хто отримав вакцину проти COVID-19, були виключені з дослідження за 12 днів після їхньої першої дози.

Серед 634 співробітників і мешканців будинків, які в червні і липні мали позитивний результат тесту на антитіла, повторні випадки інфікування спостерігалися вкрай рідко.

"Лише чотири мешканці та 10 співробітників захворіли повторно, що свідчить про зниження ймовірності зараження серед жителів приблизно на 85% і серед співробітників приблизно на 60%", – зазначили науковці.

Дослідники заявили, що результати цього дослідження виглядають обнадійливо. Водночас вони попередили, що частина співробітників могли пройти тестування за межами дослідження, через що частина позитивних результатів тесту не були включені в дослідження.

"Той факт, що перенесена інфекція COVID-19 забезпечує високий рівень захисту для мешканців будинків для людей похилого віку, є обнадійливим, враховуючи минулі побоювання, що у цих людей може бути менш стійка імунна відповідь, пов'язана з віком", – зазначила провідна авторка дослідження Марія Крутикова.

Старша співавторка дослідження Лаура Шеллкросс повідомила, що наступним кроком буде вивчення тривалості імунітету після природної інфекції та вакцинації й оцінка того, чи ефективний він проти наявних і нових штамів вірусу.

Що відомо

  • Раніше науковці повідомляли, що імунітет до COVID-19 може зберігатися понад рік або навіть впродовж всього життя, посилюючись з часом, особливо після вакцинації.
  • За даними МОЗ, повний захист від COVID-19 формується через два тижні після другого щеплення.
  • Посли країн-членів Європейського Союзу затвердили відкриття кордонів для повністю вакцинованих від COVID-19 туристів з інших країн. Для цього потрібно бути щепленими двома дозами вакцини чи прищепитися одноразовим препаратом.
  • У лютому 2021 року єврокомісарка з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес повідомила, що в ЄС планують впровадити так звані "сертифікати вакцинації" для тих, хто отримав щеплення від коронавірусу.
  • У березі Європейська комісія запропонувала створити "зелені" цифрові паспорти, які дозволятимуть вакцинованим проти COVID-19 громадянам подорожувати в межах ЄС.
  • Україна домовилася з Європейською комісією зробити сумісними український і європейський цифрові сертифікати про імунітет від COVID-19, що дозволить українцям вільно подорожувати Європою.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що"паспорти вакцинації" можуть створити на базі електронного реєстру на порталі "Дія". Водночас для запровадження "паспортів вакцинації" потрібно, аби верифікація стала міжнародною. Він заявив, що український уряд готовий запровадити будь-яку з можливих моделей.
  • Серед країн ЄС першою почала тестувати цифровий сертифікат про щеплення для подорожей Франція. Італія планує впровадити такі документи у другій половині травня. Греція, Іспанія, Мальта, Болгарія, Естонія і Люксембург також будуть першими країнами, де почнуть тестувати паспорти вакцинації. Згодом до них приєднається Кіпр.

Читайте також

Про вакцинацію, побічні ефекти та імунітет. Розповідає голова офісу ВООЗ в Україні

Як відсвяткувати Новий рік і не підхопити COVID-19. Поради ЦГЗ

Як підготувати імунітет, щоб не хворіти взимку. Корисні поради

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок