"Плівки Медведчука": Рада створила ТСК щодо розслідування імовірної держзради чиновників

"Плівки Медведчука": Рада створила ТСК щодо розслідування імовірної держзради чиновників

"Плівки Медведчука": Рада створила ТСК щодо розслідування імовірної держзради чиновників
. Фото: УНІАН

Верховна рада ухвалила проєкт постанови №5243 про утворення Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування можливих протиправних дій представників української влади та інших осіб, які сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності України, а також несли загрозу національним інтересам та безпеці держави.

За відповідне рішення проголосували 252 нардепи. Рада розглядала питання за скороченою процедурою. Як зазначається у пояснювальній записці до документа, причиною створення ТСК є оприлюднені ЗМІ аудіозаписи, які можуть свідчити про співпрацю представників державної влади України з російськими посадовими особами, зокрема, щодо схем постачання електроенергії до анексованого РФ Криму, питання обміну військовополоненими на тимчасово окупованому Донбасі, а також отримання прибутку ціною державних інтересів, прав та свобод громадян України.

"Відповідні матеріали викликають широкий суспільний резонанс та стають предметом розслідування правоохоронними органами не тільки на предмет виявлення ознак кримінального правопорушення, а й ознак загроз національній безпеці України, що знаходиться в стані озброєного протистояння з державою-агресором, з представником якої посадові особи України ведуть перемовини в обхід офіційних дипломатичних каналів", – йдеться у її тексті.

Метою роботи Тимчасової слідчої комісії буде встановлення фактів щодо можливих протиправних дій представників державної влади України, спрямованих на співпрацю з РФ та іншу антиукраїнську діяльність. Комісію очолить депутатка від "Слуги народу" Мар'яна Безугла, її заступником буде депутат від ОПЗЖ Нестор Шуфрич.

"Прийняття цього проєкту Постанови Верховної ради України забезпечить здійснення розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, спрямованих на співпрацю з державою-агресором, задля підриву суверенітету, територіальної цілісності, обороноздатності, державної економічної чи інформаційної безпеки України в період збройного конфлікту. Наслідками прийняття проєкту Постанови Верховної Ради України буде виявлення та попередження загроз національним інтересам та безпеці України", – зазначають автори постанови.

Водночас Рада провалила голосування щодо проєкту постанови №4105, який передбачав утворення окремої Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування можливих протиправних дій посадовців, що могли дозволити уникнути кримінальної відповідальності членам "приватної військової компанії Вагнера".

Ініціатором постанови є голова депутатської фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія. Раніше він заявляв, що ТСК розслідуватиме цілу низку питань, серед яких буде і можливий зрив операції проти членів "приватної військової компанії Вагнера".

"Ми створюємо ТСК. Вона не про "вагнерівців", але ситуація з "вагнерівцями" входить і повинна бути розглянута в першу чергу в цій ТСК. Вона ширша. Чому вона ширша? Тому що нещодавно також були оприлюднені плівки Суркова-Медведчука, які викликали великий резонанс у суспільстві. Тому два перших епізоди, які повинні розслідуватися на цій ТСК – це ситуація з "вагнерівцями" і ситуація з цими плівками", – зазначив він.

Що відомо

  • 18 травня журналісти проєкту Bihus.Info оприлюднили записи розмов, на яких нібито депутат фракції партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук спілкується із керівництвом Росії та бойовиками ОРДЛО.
  • Журналісти стверджують, що Медведчук контактував з російськими посадовцями, обговорював легітимізацію бойовиків та зустрічі із тодішнім президентом Петром Порошенком. Записи датуються 2014-2017 роками.
  • 25 лютого 2021 року видання Цензор.НЕТ оприлюднило аудіозапис розмови двох чоловіків, яких ідентифікують як лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука та експомічника президента Росії Владислава Суркова. На записі вони обговорюють постачання електроенергії до окупованого Криму та обмін полоненими на Донбасі.
  • За даними видання, розмова датована 2014 роком. "Медведчук і Сурков" говорили про схему постачання електроенергії, в якій була задіяні російська компанія "Інтер РАО" і її структури в окупованому Криму та обмін полоненими. Зокрема, "Сурков" називав проросійських терористів на Донбасі "цими нашими підопічними" та обіцяв "Медведчуку" з проведенням обміну.
  • Служба безпеки України заявила, що проведе експертизу оприлюднених аудіозаписів. 9 березня СБУ допитала Медведчука у цій справі.
  • 11 травня 2021 року в будинку Медведчука відбулись обшуки. За кілька годин генеральна прокурорка Ірина Венедіктова та голова Служби безпеки Іван Баканов провели спільний брифінг щодо обшуків та оголошення підозри Медведчуку і його соратнику Тарасу Козаку.
  • 13 травня Печерський суд Києва відправив народного депутата від партії "Опозиційна платформа — за життя" Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня. На нього надягли електронний браслет. Тарас Козак, за словами Медведчука, перебуває в Білорусі на лікуванні.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок