Посли "Великої сімки" відреагували на звільнення Коболєва

Посли "Великої сімки" відреагували на звільнення Коболєва

Посли "Великої сімки" відреагували на звільнення Коболєва
.

Посли G7 прокоментували звільнення Андрія Коболєва з посади голови правління та наглядової ради НАК "Нафтогаз України".

Відповідна заява послів G7 була оприлюднена в Twitter.

"Посли G7 зауважують рішення Кабміну України про звільнення голови правління і наглядової ради НАК Нафтогаз. Ефективне управління держпідприємствами, вільне від політичного втручання, має вирішальне значення для конкурентоспроможності, процвітання і виконання міжнародних зобов'язань України", – йдеться у повідомленні.

Кабінет міністрів 28 квітня звільнив Андрія Коболєва, який 7 років очолював НАК "Нафтогаз України". На його місце призначили виконувача обов'язків міністра енергетики Юрія Вітренка. У "Нафтогазі" назвали рішення Кабміну "юридичною маніпуляцією" та "наругою" над принципами корпоративного управління державними підприємствами.

Що відомо

  • Андрій Коболєв був призначений на посаду голови правління НАК "Нафтогаз України" у березні 2014 року. Кар’єру у компанії він розпочав у 2002 році.
  • Юрій Вітренко у 2014-2020 роках обіймав посаду виконавчого директора НАК "Нафтогаз Україна". Із квітня 2019 по червень 2020 року він також очолював Наглядову раду ПАТ "Укрнафта".
  • За даними ЗМІ у 2018 році у стосунках між топменеджерами компанії з’явилася "напруга", яка у 2019 році перейшла у відкритий конфлікт. У травні 2020 року Вітренко заявив, що Коболєв ініціює його звільнення з посади виконавчого директора "Нафтогазу". Своєю чергою, Коболєв звинувачував Вітренка в роботі в інтересах бізнесмена Ігоря Коломойського.
  • 8 жовтня 2020 року Андрій Коболєв повідомив про першу кримінальну справу про державну зраду проти менеджменту "Нафтогазу".
  • У листопаді 2020 року Андрій Коболєв повідомив, що проти керівників НАК "Нафтогаз" відкрито вже два кримінальні провадження про державну зраду.
  • 21 грудня Кабінет міністрів призначив Юрія Вітренка тимчасовим виконувачем обов'язків міністра енергетики.
  • Після цього Верховна рада двічі провалила призначення Вітренка першим віцепрем'єром та міністром енергетики попри те, що профільний комітет Ради підтримав його призначення.
  • У лютому 2021 року Юрій Вітренко підтвердив, що звертався до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із пропозицію звільнити Андрія Коболєва через виявлені під час аудиту порушення та невиконання "Нафтогазом" планів із видобутку природного газу.

Читайте також

"Це відповідь на доручення прем'єра" – Вітренко розповів, чому хоче звільнити Коболєва

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок