Кабмін звільнив голову "Нафтогазу" Коболєва і призначив Вітренка. Що відомо

Кабмін звільнив голову "Нафтогазу" Коболєва і призначив Вітренка. Що відомо

Важливо
Кабмін звільнив голову "Нафтогазу" Коболєва і призначив Вітренка. Що відомо
. Андрій Коболєв. Фото: УНІАН

Кабінет міністрів удень 28 квітня звільнив Андрія Коболєва, який 7 років очолював НАК "Нафтогаз України". На його місце призначили виконувача обов'язків міністра енергетики Юрія Вітренка. У "Нафтогазі" назвали рішення незаконним.

Про звільнення Коболєва заявила спочатку нардепка фракції партії "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк. За її словами, рішення на підставі заяви про відставку.

"Щойно на Кабміні звільнили Андрія Коболєва з посади голови НАК "Нафтогаз України", – повідомила вона на своєму Telegram-каналі.

Згодом уряд офіційно підтвердив інформацію про зміну керівника "Нафтогазу".

"Із 28 квітня 2021 року припиняються повноваження незалежних членів Наглядової ради НАК "Нафтогаз України", представників держави у наглядовій раді НАК "Нафтогаз України", а також голови правління Коболєва Андрія Володимировича", – повідомила пресслужба Кабміну.

Підставою для звільнення пресслужба Кабміну назвала незадовільні фінансові результати роботи "Нафтогазу".

"Під час засідання розглянуто звіт про діяльність  державної компанії НАК "Нафтогаз України" у 2020 році. Чистий консолідований збиток групи компаній "Нафтогаз" у 2020 році становив 19 мільярдів гривень. При цьому у затвердженому Кабінетом Міністрів фінансовому плані компанії передбачалося отримання 11,5 мільярдів гривень прибутку. Відповідний фінансовий план був запропонований самим керівництвом НАК "Нафтогаз України" у грудні 2020 року. За результатами засідання загальних зборів акціонерів роботу Наглядової ради та правління НАК "Нафтогаз України" у 2020 році визнано незадовільною", – зазначається у заяві.

Розпорядження прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, оприлюднене на сайті Кабміну, також скасовує цьогорічне нарахування дивідендів.

"У зв’язку із збитками, отриманими акціонерним товариством “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” за результатами фінансово-господарської діяльності у 2020 році, дивіденди за 2020 рік не нараховувати", – йдеться у його тексті.

Реакція "Нафтогазу"

У пресслужбі "Нафтогазу" Суспільному повідомили, що вважають рішення про звільнення незаконним.

"Якщо це правда, то рішення незаконне", – зазначили там.

При цьому у компанії підкреслили, що офіційної інформації з приводу звільнення Коболєва не отримували.

Згодом пресслужба "Нафтогазу" заявила, що ухвалене Кабміном рішення є "юридичною маніпуляцією" та "наругою" над принципами корпоративного управління державними підприємствами.

"Згідно зі Статутом "Нафтогазу" та Закону "Про акціонерні товариства", подання загальним зборам пропозицій щодо призначення або звільнення голови правління разом з відповідним рішенням наглядової ради належать до виключної компетенції наглядової ради та не можуть бути передані на рівень загальних зборів акціонерів. Спосіб, у який сьогодні була ухвалена серія рішень щодо органів управління Нафтогазу, демонструє повернення до практики ручного управління державними підприємствами", – підкреслили у компанії.

Андрій Коболєв (зліва) та Юрій Вітренко
Андрій Коболєв (зліва) та Юрій Вітренко. politeka.net

При цьому в "Нафтогазі" наголосили, що Кабмін звільнив Коболєва наступного дня після презентації звіту про результати роботи компанії у 2020 році.

"Правління та Наглядова рада компанії лише вчора презентували результати роботи Нафтогазу за 2020 рік. Незважаючи на кризу та нарощування боргів контрагентами через лазівки, створені державним регулюванням, компанія забезпечила 141 мільярд гривень надходжень до державного бюджету у 2020 році, що складає 13% доходів країни за минулий рік", – йдеться у повідомленні пресслужби "Нафтогазу".

Також компанія вважає, що таке рішення ставить під загрозу проходження Україною наступного зимового сезону.

"Нафтогаз" – єдина державна компанія, яка все ще має міцний запас ліквідності. Безконтрольний доступ до цих коштів та їхнє нецільове використання ставлять під загрозу підготовку України до проходження наступної зими", – наголосили у пресслужбі компанії.

Шведсько-американський економіст і дипломат, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд засудив рішення Кабміну.

"Це неподобство. Голова Нафтогазу Андрій Коболєв був звільнений урядом України без повідомлення Наглядової ради. Після цього український уряд не може претендувати на корпоративне управління", – заявив він у своєму Twitter.

Водночас сам Коболєв повідомив, що про своє звільнення дізнався зі ЗМІ.

"Про "звільнення" дізнався з новин. Коментувати не можу. Жодних заяв не писав", – написав він на своїй сторінці у Facebook.

У чинному статуті НАК "Нафтогаз України" зазначається, що голову компанії можуть призначати та звільняти лише загальні збори, які є вищим органом "Нафтогазу".

"До виключної компетенції загальних зборів належить призначення та звільнення з посади голови правління відповідно до пропозицій наглядової ради, що подаються на підставі рішень наглядової ради про обрання та припинення повноважень голови правління", – йдеться у тексті статуту.

Водночас на сайті "Нафтогазу" повідомляється, що положення про Загальні збори компанії не затверджувалося у зв’язку з тим, що у компанії як акціонерного товариства з одним акціонером загальні збори акціонерів не скликаються та не проводяться.

Хто тепер очолить компанію

Відповідно до повідомлення, оприлюдненого пресслужбою Кабміну, новим очільником "Нафтогазу" стане виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко.

"Прийнято рішення про обрання та призначення з 29 квітня 2021 року Вітренка Юрія Юрійовича головою правління акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія Нафтогаз України", – повідомили в уряді.

При цьому у тексті розпорядження прем’єр-міністра Дениса Шмигаля зазначається, що термін повноважень Вітренка становитиме один рік.

У пресслужбі Кабміну зазначили, що Вітренко має багаторічний успішний досвід у сфері енергетики та у 2018 році обіймав посаду виконавчого директора НАК "Нафтогаз України".

При цьому тимчасовим виконувачем обов’язків міністра енергетики стане чинний заступник голови міністерства Юрій Бойко.

Незалежні члени та представники держави у Наглядовій раді компанії здійснюватимуть свої повноваження до обрання та визначення нових представників, додали у пресслужбі уряду.

Відповідно до тексту розпорядження, незалежними членами Наглядової ради “Нафтогазу” є Лескуа Бруно Жан Гастон, Людо Ван дер Хейден, Споттісвуд Клер Мері Джоан, а представниками держави у Наглядовій раді – Бойко Наталія Андріївна, Ковалів Юлія Ігорівна та Роберт Бенш.

Що не так "Нафтогазом"

Як пояснив у коментарі Суспільному експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев, формальним приводом для звільнення Коболєва став звіт за 2020 рік на загальних зборах акціонерів компанії – тобто на засіданні Кабінету міністрів, оскільки Кабмін і є "загальними зборами". Однак поява відповідних фінансових показників у звіті за 2020 рік не була несподіванкою.

"Експерти очікували і знали, якими ці цифри будуть. Для Кабміну це також не було несподіваним, тому що відповідні документи надходили їм від НАК, і ця інформація була відкритою. Спрогнозувати ці показники було легко навіть у середині минулого року", – переконаний він.

За словами Рябцева, при цьому складна ситуація у світовій економіці не є виправданням неефективній роботі керівництва "Нафтогазу"

"Те, що відбувається у світі, вплинуло на фінансові показники компанії, але не можна не визнати те, що діяльність хед-офісу не можна назвати ефективною. В Євросоюзі здійснено давно анбандлінг великих компаній, тобто в компаніях розділені функції. НАК "Нафтогаз України" є таким собі динозавром серед європейських компаній, який поєднує в собі функції, які потрібно було давно уже розділити. Це – єдина компанія, в якій здійснюється діяльність, розпочинаючи від розвідки, дослідження і видобутку вуглеводнів аж до реалізації кінцевих продуктів споживачам. Такої вертикальної ієрархії, яка була доцільна наприкінці 90-х, зараз немає в жодній з європейських компаній, які є схожими за виконуваними функціями до "Нафтогазу України", – вважає експерт.

На його переконання, "Нафтогаз" слід реформувати, а головний офіс – повністю ліквідувати.

"Мають бути утворені незалежні видобувні компанії, незалежні переробні і незалежні транспортні компанії, а їхня діяльність має здійснюватись виходячи з тих ринкових принципів, які діють в усіх європейських країнах", – зазначив Рябцев.

Він припускає, що Коболєв оскаржуватиме рішення про його звільнення у суді, оскільки, за даними експерта, процедура звільнення не була дотримана.

"Щоб призначити нового голову, має бути рішення Наглядової ради, на якій буде розглянуто кандидатуру голови, після цього розгляду і схвалення має бути підготовлено подання до акціонера – Кабміну, і ухвалене рішення про призначення на загальних зборах. Після цього з новопризначеним головою має бути укладений контракт", – наголосив він.

При цьому Рябцев зазначив, що уряд не повідомив про підстави розірвання контракту з Коболєвим, який був укладений на 5-річний термін.

Що відомо

  • Андрій Коболєв був призначений на посаду голови правління НАК "Нафтогаз України" у березні 2014 року. Кар’єру у компанії він розпочав у 2002 році.
  • Юрій Вітренко у 2014-2020 роках обіймав посаду виконавчого директора НАК "Нафтогаз Україна". Із квітня 2019 по червень 2020 року він також очолював Наглядову раду ПАТ "Укрнафта".
  • За даними ЗМІ у 2018 році у стосунках між топменеджерами компанії з’явилася "напруга", яка у 2019 році перейшла у відкритий конфлікт. У травні 2020 року Вітренко заявив, що Коболєв ініціює його звільнення з посади виконавчого директора "Нафтогазу". Своєю чергою, Коболєв звинувачував Вітренка в роботі в інтересах бізнесмена Ігоря Коломойського.
  • 8 жовтня 2020 року Андрій Коболєв повідомив про першу кримінальну справу про державну зраду проти менеджменту "Нафтогазу".
  • У листопаді 2020 року Андрій Коболєв повідомив, що проти керівників НАК "Нафтогаз" відкрито вже два кримінальні провадження про державну зраду.
  • 21 грудня Кабінет міністрів призначив Юрія Вітренка тимчасовим виконувачем обов'язків міністра енергетики.
  • Після цього Верховна рада двічі провалила призначення Вітренка першим віцепрем'єром та міністром енергетики попри те, що профільний комітет Ради підтримав його призначення.
  • У лютому 2021 року Юрій Вітренко підтвердив, що звертався до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із пропозицію звільнити Андрія Коболєва через виявлені під час аудиту порушення та невиконання "Нафтогазом" планів із видобутку природного газу.

Читайте також

"Це відповідь на доручення прем'єра" – Вітренко розповів, чому хоче звільнити Коболєва

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок