В Ірані відреагували на вимогу передати "чорні скриньки" літака МАУ

В Ірані відреагували на вимогу передати "чорні скриньки" літака МАУ

Оновлено
В Ірані відреагували на вимогу передати "чорні скриньки" літака МАУ
. Twitter

У Тегерані запевняють, що продовжать співпрацювати з іншими країнами у розслідуванні причин катастрофи українського літака.

"Організація цивільної авіації Ірану продовжить аналіз різних аспектів катастрофи українського літака 8 січня в рамках міжнародних та національних норм. Організація також продовжить співпрацю з країнами, що беруть участь у розслідуванні", — йдеться у заяві Організації цивільної авіації Ірану, інформує IRNA.

Іран сподівається, що "всі сторони уникатимуть політизації катастрофи та не створюватимуть перешкоди технічному і спеціалізованому розслідуванню".

Представник Організації цивільної авіації Ірану заявив, що вони слідкували за чіткістю розслідування процесу, який призвів до авіакатастрофи у співпраці з відповідними місцевими й міжнародними органами.

Також зазначається, що були зібрані та проаналізовані всі розмови пілотів і диспетчерів, що відбулися в день катастрофи літака МАУ.

Деякі записи та документи були передані Україні в межах звичайної процедури слідства. Однак, за словами представника організації, виток аудіофайлу суперечить правилам розслідування повітряних катастроф.

Раніше представники країн, чиї громадяни загинули під час авіакатастрофи у Тегерані, вимагали, щоб Іран дотримувався міжнародного права і негайно передав на розшифровку "чорні скриньки" збитого українського літака.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій МЗС Канади за результатами засідання міжнародної координаційної групи з розслідування авіакатастрофи МАУ.

"Усі держави стурбовані неспроможністю Ірану надати доступ до "чорних скриньок". Додаток 13 Конвенції про цивільну авіацію вимагає, аби це відбувалося без затримок. Іран повинен негайно передати "чорні скриньки", щоб показати, що він досі готовий до повної і прозорої співпраці", — йдеться у заяві.

Повідомляється, що у засіданні взяли участь представники Канади, України, Афганістану, Швеції та Великої Британії. Всі вони погодилися, що треба продовжувати тиск "задля досягнення підзвітності, прозорості та справедливості для жертв рейсу PS752".

Крім того, країни домовилися узгодити юридичні варіанти перемовин із Іраном щодо відповідальності за збиття літака МАУ, аби досягти справедливості, у тому числі належних компенсацій для родичів жертв рейсу PS752.

Що відомо:

На початок