Іран відповів, коли прийме рішення про передачу "чорних скриньок" Україні

Іран відповів, коли прийме рішення про передачу "чорних скриньок" Україні

Іран відповів, коли прийме рішення про передачу "чорних скриньок" Україні
. undefined

Іран ухвалить остаточне рішення про передачу "чорних скриньок" літака "Міжнародних авіаліній України" після доповіді іранської делегації керівництву країни про результати візиту в Україну.

"Іранський уповноважений з розслідування авіакатастрофи зазначив, що остаточне рішення щодо подальшої роботи із засобами реєстрації польотної інформації буде ухвалено після доповіді іранської делегації керівництву країни про результати візиту в Україну", йдеться в повідомленні пресслужби Ради національної безпеки і оборони.

У свою чергу, Україна наголосила на повній технічній готовності забезпечити необхідний комплекс робіт для дослідження "чорних скриньок".

Як відомо:

  • Бюро з розслідування й аналізу безпеки цивільної авіації Франції повідомляло, що "чорні скриньки" зі збитого літака будуть розшифровувати в Україні, а саме Бюро візьме участь у процесі розшифровки.
  • Згодом стало відомо, що Іран не відповідає на запити України стосовно доступу до самописців і частин літака МАУ, збитого іранськими ППО. Візит іранського експерта, який мав оцінити українську лабораторію для розшифровки "чорних скриньок" збитого 8 січня українського літака МАУ також відкладається.
  • 19 січня в Ірані заявили, що спробують розшифрувати "чорні скриньки" збитого українського літака й не ухвалили остаточного рішення, чи передавати їх іншим країнам. За день до цього іранське напівофіційне інформаційне агентство Tasnim повідомило, що в Україну надсилаються "чорні скриньки".
  • 8 січня літак Boeing-737 розбився незабаром після зльоту з Тегерана. Він летів до Києва. На борту перебувало 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, всі загинули.
  • 11 січня Іран визнав, що випадково збив літак Boeing-737, який належить "Міжнародним авіалініям України". Командувач аерокосмічними силами Корпусу Вартових Ісламської революції (КВІР), бригадний генерал Амір Алі Гаджизаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за збиття українського літака.
  • 21 січня Іран заявив, що в нього немає коштів для декодування "чорних скриньок", ігноруючи запити України щодо їх передачі.
  • Згідно із заявою країни, ці "чорні скриньки" є "одними з найпередовіших у своєму класі у світі". Французькі й американські агентства з розслідування авіаційних катастроф відмовилися надавати Ірану необхідне обладення для їх розшифровки.
  • Пресслужба РНБО каже, що переговори між Іраном та Україною щодо повернення "чорних скриньок" збитого у Тегерані літака МАУ "постійно тривають". Ці перемовини "складні і напружені".
На початок