Центр громадського здоров'я назвав 8 найалергенніших продуктів

Центр громадського здоров'я назвав 8 найалергенніших продуктів

Центр громадського здоров'я назвав 8 найалергенніших продуктів
. Ілюстративне фото: pixabay

Центр громадського здоров'я МОЗ перерахував продукти, які найчастіше викликають алергію, і пояснив, звідки взагалі вона береться.

"Харчова алергія — це реакція імунної системи організму на харчові продукти.Організм виробляє "алергічні антитіла" або імуноглобулін E (IgE) до алергену. Алерген потрапляє до організму і зв’язується з антитілом IgE, чим викликає алергічну реакцію", — йдеться в повідомленні у Facebook.

Згідно з ним, харчову алергію не слід плутати з харчовою непереносимістю, оскільки в їхній основі лежать різні механізми. Епідеміологічні дослідження показали, що майже 80% людей, яких запитували, чи є в них харчова алергія, відповідали ствердно, проте в них не було IgE-опосередкованої харчової алергії.

У ЦГЗ кажуть, що загалом у світі на харчову алергію страждає 1–3% дорослих та 4–6% дітей. Понад 160 харчових продуктыв можуть викликати алергічні реакції. Та найчастіше викликають алергію такі продукти:

  1. злакові вироби, що містять глютен;
  2. молюски та ракоподібні;
  3. яйця;
  4. риба;
  5. арахіс;
  6. соя;
  7. молочні продукти;
  8. горіхи.

Водночас серед дітей грудного віку найпоширенішими є алергія на яйця, молоко та молочні продукти, які часто проходять із віком. Алергія на молюсків, ракоподібних трапляється частіше серед дорослих, тоді як алергія на арахіс однаково поширена серед дітей та дорослих.

У ЦГЗ розповіли, що симптоми харчової алергії зазвичай з’являються протягом кількох хвилин — двох годин після вживання їжі, на яку в людини алергія. Клінічні симптоми харчових алергій варіюються між легким дискомфортом та реакціями, які загрожують життю і потребують негайного медичного втручання.

Алергічні реакції можуть включати кропив’янку, почервоніння шкіри або висип, набряк обличчя, язика, губ, блювоту та/або діарею, спазми в животі, кашель, запаморочення та/або нудоту, набряк гортані, голосових зв’язок, непритомність тощо. Єдиний спосіб для людей, схильних до харчової алергії, контролювати її — це уникати споживання харчових продуктів-алергенів.

Для цього Центр порадив читати етикетки на продуктах та не вживати продукти або інгредієнти, які можуть викликати симптоми. Якщо симптоми прогресують, слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Читайте також: Як піклуватися про своє здоров'я. Шість порад від ЦГЗ

Що відомо

  • Центр громадського здоров'я МОЗ порадив під час пандемії COVID-19 споживати більше свіжих продуктів щодня, харчуватися збалансовано і без трансжирів.
  • У Центрі громадського здоров'я дали кілька порад, як зберегти свою фізичну форму під час карантину.
  • Для підтримки здорового балансу холестерину в організмі Центр громадського здоров'я радить кидати курити та слідкувати за раціоном.
  • Центр громадського здоров'я назвав продукти, завдяки яким можна зменшити кількість цукру.
  • Дитяча дієтологиня-нутриціологиня Анна Бойко розповіла, як мають харчуватися школярі, аби рости здоровими, і як зробити харчування для дітей смачним.

Читайте також

День вітаміну С. У МОЗ пояснили, у чому його користь та шкода

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок