Готівка проти карти. Плюси та мінуси cashless-світу

Готівка проти карти. Плюси та мінуси cashless-світу

Готівка проти карти. Плюси та мінуси cashless-світу
. Суспільне.Новини

До вічних конфліктів, як-от Монтеккі проти Капулетті та Android проти iOS, додається ще один – готівка проти електронних грошей. Послідовники обох варіантів мають достатню кількість аргументів. Ба більше, інколи вони використовують один і той самий аргумент як для захисту готівки, так і для протесту з приводу її застарілості. У цих доводах Суспільне й намагалося розібратись.

Війна з корупцією

Один із перших аргументів, до якого вдаються опоненти готівки – широке поле для несплати податків. Кожен магазин, в якому можна розрахуватися картою, має реєстратор розрахункових операцій (РРО), який нам звичніше називати просто "касовий апарат".

Окрім, власне, можливості сплатити в конкретному магазині безготівково, апарати також реєструють кожну оплату і, як наслідок, її не вдасться приховати.

Робота з касовими апаратами у звичайному режимі вимагає значних часових та фінансових затрат. Задля вирішення цієї проблеми Міністерство фінансів і ДФС планують ввести програмні РРО. Це дасть можливість використовувати в якості касових апаратів комп'ютери, планшети чи інші гаджети. Проте, на сьогодні цей функціонал доступний лише бета-тестерам, а до розгляду відповідного законопроєкту повернуться аж у 2021 році.

Готівка проти карти. Плюси та мінуси cashless-світу

В ідеальному світі усі магазини в Україні мали б підтримувати обидві форми оплати. Проте реалії трохи інші й саме вони використовуються як аргумент на користь готівки. Оскільки маючи на руках паперові гроші в Україні, ви можете розплатитися будь-де. Із картою ж у деяких випадках на вас чекає екскурсія околицями в пошуках магазинів, де ви зможете нею розрахуватися.

Читайте також: "ВР хоче заборонити пластикові пакети та дати час на усвідомлення батьківства. І що мені з того?"

Незаконна торгівля

Готівка, а особливо готівка високого номіналу часто вважається основним інструментом під час купівлі наркотиків, зброї та інших заборонених товарів. Стереотипна це думка чи ні – сказати важко, оскільки статистику в цьому випадку зібрати не так просто. Проте саме цей аргумент був основним, коли Європейський центральний банк мотивував виведення з обігу банкноти номіналом 500 євро.

Цікаво, що 500-єврові банкноти інколи називали "Бен Ладенами" (Усама Бен Ладен – міжнародний терорист, колишній лідер міжнародної ісламської терористичної організації "Аль-Каїда", був убитий в 2011 році – ред.), а в деяких магазинах Європи їх відмовлялися приймати, побоюючись протизаконного походження купюр.

Захисники ж готівкової форми оплати апелюють до того, що тепер купити заборонені товари чи послуги можна, використовуючи й безготівкову оплату. Щоправда, у криптовалюті.

Крім того, противники безготівкої оплати також зазначають, що паперові гроші використовуються не лише порушниками закону, а й людьми, яким важко розібратись у сучасних технологіях. В українських реаліях також серйозним аргументом є відсутність банкоматів і терміналів в невеликих населених пунктах.

Приватність проти безпеки

Ще один бік використання електронних грошей, на який часто звертають увагу фанати готівки – відсутність конфіденційності. Логіка проста: "Ми заробили свої кошти чесно й законно. І ми хочемо, щоб сума нашого капіталу та інформація про те, на що саме ми його витрачаємо, залишилася таємницею".

Натомість на підтримку безготівкової оплати використовують аргумент безпеки. Якщо хтось загубить свій гаманець або стане жертвою злодія, то банківські карти, які там були, можна заблокувати. З паперовими грошима так зробити не вийде.

Водночас, люди, які тримають гроші на картах, мають шанси стати жертвами кіберзлочинців або стикнутися з неможливістю певний час проводити будь-які транзакції через технічні збої.

Читайте також: "Ілюзія вибору або хто керує інформацією у твоєму смартфоні?"

Економія має бути економною

Використання карти/гаджета як основного інструмента для оплати товарів чи послуг дає можливість легко управляти коштами (наприклад, щоб переслати частину на рахунки рідних чи друзів), а також не хвилюватися про незаплановані витрати. Адже ваші гроші перебувають в одному місці й ви маєте постійний доступ до них. Користуючись готівкою, необхідно чітко розраховувати свої витрати на день.

Готівка проти карти. Плюси та мінуси cashless-світу

Проте тут на захист готівки стає психологія. Захисники паперових грошей запевняють, що їх використання дає можливість слідкувати за своїми витратами й уберігає від непотрібних покупок.

А є якісь висновки?

Не в цьому випадку. Навіть закони різних країн/міст/штатів відрізняються у своєму ставленні до готівкової та безготівкової форм оплати. У певний період cashless-лайфстайл став чимось на кшталт тренду чи ідеї фікс. Проте зараз такий варіант майбутнього вже не користується великою популярністю. У тренді тепер – можливість вибору.

Наприклад, американські штати Пенсильванія, Нью-Джерсі, Массачучетс, Каліфорнія та Філадельфія повністю заборонили cashless-магазини (магазини, в яких узагалі не можна розрахуватись готівкою). Місцева влада мотивувала це необхідністю надавати людям вибір варіанту оплати.

Такі нововведення, до слова, ще й досить сильно вдарили по компанії Amazon, яка всерйоз зайнялася розбудовою мережі своїх магазинів без кас і касирів, а тепер змушена переглянути правила.

Навіть у Швеції, яка завжди була однією з перших європейських країн за популярністю безготівкових платежів, намагаються збільшити кількість оплат паперовими грошима. Причому ініціатором цього є Оборонна комісія Швеції.

Серед іншого, представники комісії говорять, що під час криз або в умовах війни необхідне проведення хоча б елементарних економічних операцій. Для чого, в свою чергу, може знадобитися готівка.

Читайте також: "Рік економіки в Україні: гривня, крипта і дефолт"
На початок