Рада зареєструвала проєкт щодо створення ТСК у справі "вагнерівців" та "плівок Суркова"

Рада зареєструвала проєкт щодо створення ТСК у справі "вагнерівців" та "плівок Суркова"

Рада зареєструвала проєкт щодо створення ТСК у справі "вагнерівців" та "плівок Суркова"
. УНІАН

Верховна рада зареєструвала проєкт постанови щодо створення в Україні Тимчасової слідчої комісії Верховної ради, яка розслідуватиме злочини з боку влади.

Як повідомила Суспільному голова комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла ("Слуга народу"), проєкт постанови стосується розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності і несли загрозу національним інтересам та безпеці України.

"Мотивом нашого рішення стала необхідність здійснення парламентського контролю шляхом проведення розслідування з питань, що становлять гострий суспільний інтерес. Як-то: так званої "справи Вагнера", аудіозаписів розмов українських та російських посадових осіб, в яких містяться деталі, що вказують на ознаки здійснення державної зради українськими чиновниками, розслідування Іловайської трагедії та інших", — зазначила вона.

Вона додала, що ця ініціатива є важливою для роботи парламенту, а також для об’єктивності інформаційного простору і для Євроатлантичної інтеграції. Водночас вона зазначила, що фракції "ЄС", "Голос" та "Батьківщина" не подали людей до ТСК.

Депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк наголосив, що "Голос", "Батьківщина" та "За майбутнє" делегували своїх представників у ТСК "по вагнерівцям", створення якого ще в серпні 2020 року ініціював інший депутат від "Голосу" Роман Костенко. Він додав, що тоді своїх представників не делегували "Слуги народу". За словами Железняка, наразі депутати від президентської фракції в останню мить "вирішили створити окремо своє ТСК, до якої ввійшли представники "Слуги народу" та один представник від фракції "За майбутнє".

"Зараз вони хочуть розповісти про те, що ця ТСК буде ширшою, і розслідуватиме більше питань. Я хочу нагадати, що питання по "вагнерівцям" постало ще пів року тому", — зазначив Железняк і додав, що наразі депутати від фракції "ЄС", "Голос" та "Батьківщини" ініціюють позачергове засідання для розгляду утворення ТСК саме з питання "вагнерівців", а за інші питання, зокрема і ті, що стосуються нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука, парламентарі хочуть голосувати окремо.

Железняк додав, що в нову ТСК делегували представників від "Слуги народу", ОПЗЖ, "Довіри" та "За майбутнє".

Що відомо

  • "Вагнерівців" білоруські силовики затримали 29 липня. У Білорусі їх підозрювали у підготовці теракту й порушили кримінальну справу.
  • Україна заявила, що серед "вагнерівців" є 28 осіб, причетних до військових злочинів на Донбасі і СБУ зібрала достатньо доказів. Офіс генпрокурора направив до Білорусі офіційний запит про екстрадиційний арешт затриманих "вагнерівців". Відповідь ОГПУ не отримав.
  • Через тиждень після українського запиту Білорусь віддала 32 "вагнерівців" Росії. В Офісі президента сприйняли це "з прикрістю".
  • Пізніше Путін назвав розміщення "вагнерівців" у Білорусі "спецоперацією США".
  • Журналіст Юрій Бутусов повідомив, що українські спецслужби більше року готували операцію із затримання "вагнерівців". Задля цього їх виманили до Білорусі. Проте, за словами журналіста, на нараді в Офісі президента силовики повідомили про фінальну стадію спецоперації, їх попросили відкласти її на кілька днів, після чого вона провалилася.
  • У СБУ та в Головному управлінні розвідки спростували свою причетність до підготовки цієї спецоперації. 14 вересня 2020 року біля будівлі Верховної ради влаштували акцію з вимогою створити тимчасову слідчу комісію для розслідування справи "вагнерівців".
  • 4 вересня міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що створення Тимчасової слідчої комісії щодо справи "вагнерівців" дасть змогу довести, що звинувачення на адресу найвищих посадовців України у зриві спецоперації із затримання бойовиків не знайшли свого підтвердження.
  • 25 лютого 2021 року видання Цензор.НЕТ оприлюднило аудіозапис розмови двох чоловіків, яких ідентифікують як лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука та експомічника президента Росії Владислава Суркова. На записі вони обговорюють постачання електроенергії до окупованого Криму та обмін полоненими на Донбасі.
  • За даними видання, розмова датована 2014 роком. "Медведчук і Сурков" говорили про схему постачання електроенергії, в якій була задіяні російська компанія "Інтер РАО" і її структури в окупованому Криму та обмін полоненими. Зокрема, "Сурков" називав проросійських терористів на Донбасі "цими нашими підопічними" та обіцяв "Медведчуку" з проведенням обміну.
  • Служба безпеки України заявила, що проведе експертизу оприлюднених аудіозаписів. 9 березня СБУ допитала Медведчука у цій справі.
На початок