СБУ спростовує свою причетність до "вагнерівців". Керівник ГУР також

СБУ спростовує свою причетність до "вагнерівців". Керівник ГУР також

Оновлено
СБУ спростовує свою причетність до "вагнерівців". Керівник ГУР також
. Голова ГУР МО України Кирило Буданов. Джерело: Офіс президента

Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що СБУ не готувала спецоперацію щодо затримання "вагнерівців", а до Мінська їх відправили російські спецслужби. Служба безпеки також називає інформацію про їх причетність до операції "фейком". Раніше журналіст Юрій Бутусов повідомив, що спецоперація українських спецслужб провалилася після того, як силовики доповіли про план Офісу президента.

Служба безпеки України повідомила, що дані стосовно участі СБУ у так званій "вагнерівській спецоперації" є фейком. У відомстві додали, що першоджерелом такої інформації було саме російське видання і жоден "зі співробітників Служби безпеки не брав участі в розмовах бойовиків із вербувальником, які нібито зафіксовані на аудіозаписах", які оприлюднили ЗМІ.

"Титрування одного з учасників розмов, як "офіцер СБУ", є домислом та маніпуляцією", — наголосили у відомстві.

У коментарі держагенції "Укрінформ" керівник ГУР Кирило Буданов, якого призначили 5 серпня, заявив, що "достатня кількість фактів свідчить про те, що це спецоперація російських спецслужб".

"По-перше, десятки людей із досвідом бойових дій в гібридних конфліктах у різних країнах, у тому числі на Донбасі, з’явились у столиці Білорусі прямо напередодні доленосних президентських виборів. По-друге, лише необізнана людина може повірити у казку, ніби цих "наївних" бойовиків могли обманом затягнути до Мінська. Усі ці так звані "приватні" військові компанії працюють у прямому підпорядкуванні російських силових структур та ніколи не діють без їхнього дозволу чи координації. Навіть, якщо виконують "приватні" замовлення", — сказав він.

Буданов зазначив, що версію про спецоперацію СБУ щодо "вагнерівців" у Мінську почали поширювати у ЗМІ спецслужби РФ, а в Україні її стали підтримувати "деякі політологи та соціальні мережі, які можна впевнено називати проросійськими".

"З одного боку, цю тему підтримують російські агенти інформаційного впливу в Україні, закріплюючи вигідну Росії версію подій. З іншого боку, напередодні виборів українські політичні сили чи корупційно-бізнесові клани вирішили використати ситуацію задля критики влади та запускають на базі російського фейку свої додаткові інформаційні хвилі", — зазначив начальник ГУР.

Раніше журналіст Юрій Бутусов повідомив, що понад рік українські спецслужби готували операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для цього їх виманили до Білорусі. За словами журналіста, на нараді в Офісі президента силовики повідомили про фінальну стадію спецоперації, їх попросили відкласти її на кілька днів, після чого вона провалилася.

За інформацією Бутусова, 24 липня групу "вагнерівців" мали привезти з Москви до Мінського аеропорту, не затримуючись у Білорусі. 25 липня група повинна була вилетіти в Туреччину. Журналіст зазначає, що за планом українських спецслужб під час цього перельоту літак мав екстрено сісти в одному з аеропортів України через нібито погане самопочуття одного з пасажирів. Начебто цю роль повинен був виконувати агент СБУ. Під виглядом медиків до літака мали зайти спецпризначенці і затримати "вагнерівців". Бутусов додав, що у вказаний день "вагнерівці" не прийшли на рейс, а заселились у санаторій з наказом чекати нового вильоту.

Що відомо

  • 29 липня білоруські силовики затримали бойовиків іноземної приватної військової компанії "Вагнера". У Білорусі їх підозрювали у підготовці теракту й порушили кримінальну справу.
  • Україна заявила, що серед "вагнерівців" є 28 осіб, причетних до військових злочинів на Донбасі і СБУ зібрала достатньо доказів.
  • Президент Володимир Зеленський обговорював з президентом Білорусі Олександром Лукашенком видачу "вагнерівців" Україні, а генпрокурорка Ірина Венедіктова — з генпрокурором Білорусі.
  • Після цього Офіс генпрокурора направив до Білорусі офіційний запит про екстрадиційний арешт затриманих "вагнерівців". Відповідь ОГПУ не отримав.
  • Через тиждень після українського запиту Білорусь віддала 32 "вагнерівців" Росії. В Офісі президента сприйняли це "з прикрістю".
На початок