Заборона книги "Справа Василя Стуса": суд заслухав сторони й переходить до дебатів

Заборона книги "Справа Василя Стуса": суд заслухав сторони й переходить до дебатів

Оновлено
Заборона книги "Справа Василя Стуса": суд заслухав сторони й переходить до дебатів
. Юлія Конішевська, Суспільне

Київський апеляційний суд оголосив перерву до 19 березня у розгляді апеляції журналіста Вахтанга Кіпіані та видавництва "Віват" на рішення Дарницького районного суду про заборону поширення книги "Справа Василя Стуса".

Як повідомляє кореспондентка Суспільного Юлія Конішевська, відповідне рішення було ухвалене на засіданні суду 19 лютого.

Так, 19 лютого суд заслухав сторін, тоді як наступного судового засідання пройдуть дебати. Як заявив Кіпіані журналістам, у 2020 році було продано 70 тисяч примірників "Справи Василя Стуса". Водночас письменник не став коментувати позицію суду.

"Я не можу нічого говорити про позицію суду. Хотілося б, щоб з'ясування істини було саме тут, в залі суду, а не деінде, як це було в Дарницькому суді. На мій погляд, тут якщо людина включить голову і побачить раціональні аргументи, а не те, що пропонує слухати адвокат Медведчука, то ми побачимо, що адвокати посилаються на норми права, на європейське судочинство і право людини зберігати й збирати інформацію", — сказав він.

Кіпіані заявив, що адвокати Медведчука посилаються лише на матеріали справи й "це смішно", адже відомо, що "в часи КДБ і КПРС була цензура і різні форми тиску на людей". Письменник сказав, що ціллю справи є "закрита рота всім, хто досліджує минуле". На запитання, чи не вважає Кіпіані задовгою перерву суду, він відповів, що "на жаль, усі судові засідання відбуваються з довгим інтервалом". На його думку, це є недоліком судової системи, але всі мають право на підготовку.

Адвокат Кіпіані В’ячеслав Якубенко зазначив, що майбутні дебати — це, свого роду, "підсумок усього, що відбулося в суді апеляційної інстанції". Він нагадав, що вимагає в апеляційного суду повного скасування рішення Дарницького суду.

Тим часом під будівлею суду пройшла виставка про діяльність громадської організації "Всеукраїнський громадський рух "Український вибір", яку заснував та очолює голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук.

Виставка біля суду
Виставка біля суду. Юлія Конішевська, Суспільне
Читайте також: "Три замовлення на секунду": у видавництві розповіли, як рішення суду популяризувало книжку Кіпіані
Виставка біля суду
Виставка біля суду. Юлія Конішевська, Суспільне
Читайте також: "Законом не заборонено любити чи не любити когось". Журналіст Кіпіані розповів про суд з Медведчуком
Виставка біля суду
Виставка біля суду. Юлія Конішевська, Суспільне

Що відомо

  • Книга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла у друк у травні 2019 року, а вже у вересні Віктор Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження.
  • Позивач вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність Віктора Медведчука, який був адвокатом поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року.
  • У результаті суду Стуса засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.
  • 19 жовтня Дарницький районний суд заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука. Суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність політика.
  • Міністерство культури рекомендує до прочитання книгу про Василя Стуса, яку суд заборонив розповсюджувати без дозволу Віктора Медведчука.
  • Митрополит Православної церкви України Епіфаній, коментуючи рішення Дарницького райсуду Києва щодо книги "Справа Василя Стуса" заявив, що українcький народ продовжує виборювати право знати свою справжню історію.
  • У Києві провели акцію "Справа Стуса. Читання при свічках" на знак протесту проти заборони книги Вахтанга Кіпіані про переслідування поета радянською владою.
  • Київський апеляційний суд зареєстрував апеляційну скаргу видавництва "Віват" на рішення суду щодо заборони розповсюдження книжки "Справа Василя Стуса".

Читайте також

Кіпіані, Ворожбит, Асєєв. Оголошено короткий список Шевченківської премії

На початок