Зеленський підписав указ про конкурсний відбір на посаду судді Конституційного Суду

Зеленський підписав указ про конкурсний відбір на посаду судді Конституційного Суду

Глава української держави
Президент України Володимир Зеленський. Фото: Zelenskiy/Telegram

Президент Володимир Зеленський підписав указ №139/2024 стосовно конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України.

Текст указу опублікований на сайті Офісу президента в четвер, 29 лютого.

З метою забезпечення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України президент України постановив:

  1. Затвердити Положення про проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України щодо осіб, яких призначає президент України.
  2. Утворити конкурсну комісію для проведення конкурсного добору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України щодо осіб, яких призначає президент України.
  3. Конкурсній комісії забезпечити проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України щодо осіб, яких призначає президент України.

Згідно з указом втратили чинність:

  • Указ президента України від 20 квітня 2021 року № 167/2021 "Про конкурсну комісію для здійснення добору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України щодо осіб, яких призначає Президент України";
  • Указ президента України від 17 серпня 2021 року № 365/2021 "Питання конкурсу для добору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України щодо осіб, яких призначає Президент України".

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Що відомо про реформу Конституційного суду

1 грудня 2021 року президент Володимир Зеленський заявляв, що у реформуванні судової системи України "пишатися поки нема чим", проте вона буде завершена.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Зеленський підписав заявку на членство України в ЄС. Реформа КСУ є однією з семи вимог до України на шляху до вступу в ЄС.

Європейська комісія 7 червня рекомендувала надати Україні статус кандидата в ЄС за умови, що надалі в країні проведуть низку важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами, корупцією та основоположними правами.

23 червня ЄС остаточно надав Україні статус кандидата.

Венеційська комісія 23 листопада надала терміновий висновок щодо законопроєкту про удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді КСУ на конкурсних засадах.

13 грудня Верховна Рада увалила в цілому проєкт закону №7662. За словами правозахисників, чинна редакція документа містить ризики узурпації судової влади.

20 грудня Зеленський підписав ухвалений парламентом закон. У цей же день Венеціанська комісія опублікувала оновлений висновок щодо відповідного законопроєкту.

12 січня в Європейській Комісії Суспільному повідомили, що ЄК повністю погоджується з рекомендаціями Венеціанської комісії до закону №7662 про Конституційний суд і очікує, що Україна відповідним чином приведе у відповідність свій процес відбору суддів КСУ.

На початок