"Три замовлення на секунду": у видавництві розповіли, як рішення суду популяризувало книжку Кіпіані

"Три замовлення на секунду": у видавництві розповіли, як рішення суду популяризувало книжку Кіпіані

"Три замовлення на секунду": у видавництві розповіли, як рішення суду популяризувало книжку Кіпіані
. Суспільне Харків

За перший день після рішення суду за позовом Віктора Медведчука проти Вахтанга Кіпіані харківське видавництво отримало понад 9 тисяч передзамовлень на книжку Кіпіані "Справа Василя Стуса".

Про це Суспільному повідомила гендиректорка видавництва "Віват" Юлія Орлова.

За її словами, замовлень було так багато, що система платежів запровадила фінансовий моніторинг переказів. Через це платежі проходять повільніше, і видавництво не може підрахувати точної кількості оплачених передзамовлень.

"Фінмоніторинг ми не можемо скасувати. Нам показувало, що в нас було три замовлення за секунду. Не кожної секунди, але й таке було", — сказала гендиректорка видавництва.

Окрім "Вівату", замовлення на книжку приймає і сам автор Вахтанг Кіпіані. Напередодні ввечері на своїй сторінці у Facebook він повідомив, що отримав понад тисячу звернень.

Рішення про остаточний обсяг нового накладу ще не прийнято, розповіла Юлія Орлова.

"Учора о 17-й годині я вже думала: "Так, будемо друкувати, мабуть, 10 тисяч". Тоді ми вирішили, тому що в нас ще були замовлення — друкувати 15 тисяч. На 15 тисяч в нас не вистачило паперу, і його ніде немає, бо зараз вибори, і весь папір пішов на них. Тому не лише від нас залежить, на який ми наклад вийдемо. Гадаю, десь на 15 тисячах ми зупинимося. А далі будемо збирати замовлення, і якщо вони ще будуть, тоді друкуватимемо наступний наклад", — сказала Орлова.

Що відомо

  • Книга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла в друк у травні 2019 року. У вересні народний депутат Віктор Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити розповсюдження книжки "у будь-який спосіб на будь-якій території". Позивач вважає, що у дев'яти епізодах книги містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року.
  • 19 жовтня 2020 року Дарницький районний частково задовольнив позов Медведчука: визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність. "Три фрагменти визнані недостовірними, ще у трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди", — повідомив адвокат Кіпіані В'ячеслав Якубенко.
  • Автор має намір оскаржити рішення суду першої інстанції протягом тридцяти днів.
  • У видавництві повідомили, поки є час на оскарження, видадуть новий наклад книги.
На початок