На навчально-тренувальний центр ЗАЕС здійснено чергову БПЛА-атаку — МАГАТЕ

На навчально-тренувальний центр ЗАЕС здійснено чергову БПЛА-атаку — МАГАТЕ

МАГАТЕ: На навчально-тренувальний центр ЗАЕС у Енергодарі здійснено чергову БПЛА-атаку
Навчально-тренувальний центр ЗАЕС. Facebook/ Навчально-тренувальний центр ЗАЕС

Експерти міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомили про чергову спробу атаки безпілотника на навчально-тренувальний центр Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), який знаходиться на прилеглій до атомної станції території. Внаслідок атаки немає поранених та не зафіксовано жодних руйнувань.

Про це сьогодні, 18 квітня, повідомили у пресрелізі на сайті агенції.

"Це вже третій випадок за останній час нападу на навчальний центр після двох подібних інцидентів, що сталися минулого тижня. Представники ЗАЕС повідомили групі МАГАТЕ, яка перебуває на місці, що сьогоднішній безпілотник було "нейтралізовано", не надавши додаткових подробиць", — йдеться у звіті.

За повідомленнями експертів міжнародної агенції, вони почули вибух о 10:35 ранку, згодом ЗАЕС повідомила про спробу атаки безпілотника:

"Експертам МАГАТЕ було відмовлено в доступі до навчального центру неподалік від периметра майданчика ЗАЕС для оцінки інциденту, посилаючись на потенційні ризики безпеці".

У вівторок, 16 квітня, успішно відбулася чергова ротація, повідомили у звіті МАГАТЕ.

Експерти агенції також повідомили, що чули кілька залпів артилерійського вогню на початку тижня, що було майже щоденним явищем в останні тижні та місяці. Як і раніше, артилерійський вогонь поблизу майданчика викликав спрацювання сигналізації автомобілів, припаркованих біля адміністративної будівлі ЗАЕС.

Також на станції тривають ремонтні роботи на електричних трансформаторах реакторного блоку №1, а також на частині систем безпеки блоку №2, які планується завершити до кінця квітня.

У неділю команда міжнародної агенції здійснила обхід території. Контролюючи дотримання п'яти конкретних принципів, експерти МАГАТЕ змогли підтвердити відсутність важкого озброєння в районах, які вони відвідали.

У звіті агенції зазначають, що фахівці МАГАТЕ й досі не отримали дозволу на відвідування всіх територій на місці, особливо західної сторони машинних залів, ізоляційних воріт водойми-охолоджувача ЗАЕС і відкритого розподільчого пристрою 330 кіловольт (кВ) сусідньої Запорізької теплоелектростанції (ТЕС).

Що відомо про атаку безпілотників по ЗАЕС

7 квітня голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив у соцмережі Х, що на території ЗАЕС вибухнув безпілотник.

Згодом представник Головного управління розвідки міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що Україна не причетна до жодних збройних провокацій на території незаконно окупованої Росією ЗАЕС.

Пізніше у своїй заяві Рафаель Гроссі повідомив про щонайменше три влучання по Запорізькій АЕС, внаслідок яких пошкоджено перший та шостий енергоблоки, а також поранена одна людина.

9 квітня МАГАТЕ повідомили, що на навчально-тренувальний центр ЗАЕС, що розташований поблизу електростанції, здійснив атаку безпілотник.

15 квітня постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на Радбезі ООН заявив, що атаки безпілотників на окуповану ЗАЕС 7 і 9 квітня були частиною добре спланованої операції під прикриттям Російської Федерації.

16 квітня Рафаель Гроссі у Радбезі ООН наголосив, що атаки безпілотників на ЗАЕС створюють "дуже небезпечний прецедент".

Що відомо про присутність місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії створили у 1957 році як структуру, яка мала запобігти розповсюдженню ядерної зброї та технології з її виготовлення. Іншою її функцією став контроль за мирним використанням атомної енергії у світі, зокрема створення стандартів ядерної безпеки.

Керівними органами МАГАТЕ є Секретаріат, Генеральна конференція та Рада керівників. Нині генеральним директором є аргентинець Рафаель Гроссі. Він має 6 заступників.

  • 9 квітня 2024 року експерти МАГАТЕ повідомили, що на навчально-тренувальний центр ЗАЕС, який знаходиться на прилеглій до атомної станції території, здійснив атаку безпілотник. Проте, цього разу прямої загрози ядерній безпеці немає.
  • 7 березня 2024 року МАГАТЕ схвалили проєкт резолюції про термінове повернення Запорізької АЕС під повний контроль України;
  • 1 березня 2024 року експерти МАГАТЕ вкотре повідомили, що чули вибухи та постріли неподалік тимчасово захопленої ЗАЕС;
  • 7 лютого 2024 року Рафаель Гроссі відвідав тимчасово окуповану ЗАЕС;
  • 2 лютого 2024 року на тимчасово захопленій ЗАЕС з першого лютого 2024 року працівникам українського "Енергоатома", які не підписали договори з "Росатомом", заборонили доступ до ЗАЕС.
  • 19 січня у МАГАТЕ повідомили, що російська армія знову замінувала окуповану нею Запорізьку АЕС. Зазначається, що вибухові пристрої розташовані між внутрішньою та зовнішньою огорожею навколо електростанції, що є несумісним зі стандартами безпеки, заявив керівник МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Торік у листопаді ЗАЕС була розмінована.
  • 17 січня експертам МАГАТЕ надали доступ до шостого енергоблока. Проте знов було відмовлено у доступі до деяких частин машинного залу.
  • 3 січня у МАГАТЕ повідомили, що експертам не дали доступу до деяких залів енергоблоків Запорізької АЕС.
  • 5 грудня На ЗАЕС відбулась чотирнадцята ротація місії МАГАТЕ. Про це повідомив Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ "Таврія".
  • 3 листопада пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання України повідомила про успішно проведену чергову ротацію місії МАГАТЕ на тимчасово окупованій ЗАЕС. Це вже 14 група експертів Агенції від початку встановлення постійної моніторингової місії.
  • 3 жовтня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив про успішно проведену ротацію;
  • 28 вересня Володимир Зеленський повідомив, що Україна ввійшла до Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії на 2023-2025 роки;
  • 25 вересня Генеральна конференція МАГАТЕ затвердила призначення Рафаеля Гроссі генеральним директором агентства на наступні чотири роки, який починається на початку грудня 2023 року;
  • Під час одинадцятої ротації представників МАГАТЕ на ЗАЕС, українські сапери знешкодили п'ять російських протипіхотних мін на шляху місії;
  • 2 вересня МАГАТЕ успішно провела одинадцяту ротацію групи експертів на Запорізькій АЕС;
  • 30 травня 2023 року під час засідання Ради безпеки ООН Рафаелем Гроссі були оголошені п’ять принципів забезпечення безпеки Запорізької атомної електростанції.
  • 2 березня 2023 року на Запорізькій атомній електростанції відбулася шоста ротація групи експертів МАГАТЕ;
  • 4 листопада 2022 року на Запорізькій АЕС відбулася друга ротація експертів МАГАТЕ;
  • 7 жовтня 2022 року МАГАТЕ вдвічі збільшує кількість своїх експертів на Запорізькій АЕС. Так, відбулася перша ротація. Відтоді на ЗАЕС присутні четверо представників МАГАТЕ;
  • 1 вересня 2022 року місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. До складу місії входять експерти з Польщі, Литви, Сербії, Китаю, Франції та інших країн. Представників Британії, США та Росії у ній немає.
На початок