Тестуватимуть четвертокласників. На Кіровоградщині розпочинається моніторинг якості початкової освіти

Тестуватимуть четвертокласників. На Кіровоградщині розпочинається моніторинг якості початкової освіти

На Кіровоградщині наступного тижня розпочнеться моніторинг якості початкової освіти
Четвертокласники однієї з кропивницьких шкіл. Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області наступного тижня розпочнеться моніторинг якості початкової освіти. У 12 школах регіону влаштують тестування для четвертокласників з математики, читання та предмету "Я досліджую світ".

Про це Суспільному розповіла завідувачка центру оцінювання якості освіти Любов Корж.

За її інформацією, у навчальних закладах тестуватимуть учнів від одного до трьох класів.

"Учасники дослідження отримають зошити та книжку із завданнями. Тестування відбудеться у декілька етапів. Діти працюють 40 хвилин і йдуть на переву. Потім знову працюють стільки ж, відпочивають. І під кінець заповнюють анкету, на яку буде передбачено 25 хвилин. Якщо в цей час оголошують повітряну тривогу, то вони залишають свої роботи і спускаються у сховище".

Моніторинг якості початкової освіти для школярів – анонімний, говорить Любов Корж. Результати виконання тестових завдань не будуть відомі учневі чи школі. На рівні держави оприлюднять лише деперсоніфіковані дані.

"Хочу ще раз наголосити – це не контроль і не інспекція. Мета дослідження вивчити, які знання мають випускники 4 класів Нової української школи (НУШ). Ніхто не буде за це покараний".

Загальнодержавний зовнішній моніторинг якості початкової освіти у 2024 році відбудеться втретє. Перші два провели у 2018 та 2021 роках. Головна мета цього дослідження — визначити рівень знань учнів початкових класів.

"У 2018 році школярі проходили тестування за старою навчальною програмою. А от у 2020 році планували перевірити саме учнів НУШ. Але оскільки тоді була пандемія коронавірусу та запроваджений карантин, то це дослідження перенесли на 2021 рік. Тому цьогогоріч під час третього етапу вивчатимуть, які знання мають школярі, навчаючись на дистанціній та змішаній формах в умовах воєнного стану".

За даними, які Суспільному надав Український центр оцінювання якості освіти, результати перших двох циклів свідчили про невисокий рівень знань в учнів. Зокрема погіршення показників у 2021 році пов'язане з переходом на дистанційну форму навчання через пандемію:

  • на 3,7% збільшилася частка учнів, які не подолали базовий поріг;
  • середній бал хлопців із математики на 4,6 бала вищий, ніж у дівчат;
  • з читання дівчата мають вищі результати у порівняні із хлопцями.

За інформацією Любові Корж, результати за третій цикл тестування видадуть наприкінці 2024 – на початку 2025 року.

На початок