Українські книжки внесли до списку найкращих дитячих видань у Японії за 2023 рік

Українські книжки внесли до списку найкращих дитячих видань у Японії за 2023 рік

До найкращих дитячих видань у Японії внесли всього 50 книжок з понад 1000
Українські книжки внесли до списку найкращих видань для дітей у Японії. Суспільне Культура

У Японії оприлюднили перелік дитячих ілюстрованих книжок японською мовою — Ehon 50. До нього увійшло дві українські книжки — "Куди і звідки" Романи Романишин та Андрія Лесіва і "Жовтий метелик" Олександра Шатохіна.

Список з'явився на сайті японської Національної шкільної бібліотечної асоціації.

Асоціація разом з Радою сприяння дитячому читанню обрала 50 найкращих книжок для дітей, виданих у Японії з січня 2023 року по грудень 2023 року. Їх обрали з понад 1000 видань.

українські книжки в японії
Українські книжки внесли до списку найкращих видань для дітей у Японії. Скриншот із сайту японської Національної шкільної бібліотечної асоціації

"Жовтий метелик"

"Жовтий метелик" Олександра Шатохіна — це "тиха книжка" про життя після війни, розбитої та обмеженої війни", зазначають в анотації на сайті видавництва "Видавництво Старого Лева".

"Колючий дріт на початку з павуком — то образ обмежень і сковувань та страху, що дає війна. (...) Зустрічаючи метеликів, незважаючи на все вільних і яскравих, дівчинка розуміє, що життя буде продовжуватись, свободу метелика неможливо обмежити чи знищити".

Уперше книжка вийшла у "Видавництві Старого Лева" у 2022 році. В Японії її надрукувало видавництво Kodansha LTD.

Американська секція IBBY (Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги) внесла книжку до списку видатних книжок з усього світу 2024 року в категорії "Скорбота і невідомість".

А у 2023 році книжка увійшла до переліку 100 найкращих книжок-картинок зі всього світу.

"Куди і звідки"

Видання від творчої майстерні "Аґрафка" уперше надрукувало "Видавництво Старого Лева" у 2020 році. В Японії воно вийшло друком завдяки видавництву Bronze Publishing у перекладі Юкіко Хіромацу.

Видання розповідає про рух і про мандри не лише людей, а й тварин, рослин, вітру, води та планети.

Загалом видання переклали на 15 мов.

У 2021 році книжка отримала гран-прі конкурсу "Найкращий книжковий дизайн" на десятому "Книжковому Арсеналі", а також перемогла у номінації "Дитяча книга".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок