Активіст "Квітів України" виграв суд у забудовника, що позивався через телесюжет

Активіст "Квітів України" виграв суд у забудовника, що позивався через телесюжет

Активіст ГО "Квіти України", його адвокатка Лілія Климків, Київ, суд, 11 грудня
Активіст ГО "Зберегти Квіти України" (праворуч) та адвокатка Лілія Климків, Київ, 11 грудня 2023. Фото: Taras Grytsiuk/Facebook

Активіст ГО "Зберегти Квіти України" Тарас Грицюк і телеканал "1+1" виграли суд. Справа тривала з 2021 року. Забудовник "Квітів" позивався через сюжет про демонтаж елементів будівлі.

Про перемогу в суді повідомила громадська організація, а також сам Тарас Грицюк.

Подільський суд Києва відмовив забудовнику в задоволенні позову і зобов'язав його відшкодувати витрати відповідачам на правову допомогу. Грицюка в суді захищала юристка Лідія Климків.

"На мою думку, план забудовника був простий як двері: залякати активістське середовище судовими позовами; вказати медіям їхнє місце, що якщо будете висвітлювати цю всю історію, ми не побоїмось судитись із самими «1+1»; показати всім, що девелоперське свавілля можливе через недосконалість та дірки в містобудівному законодавстві, — прокоментував активіст ухвалу суду. — Після понад 2 років судової справи правосуддя перемогло".

"Ми неймовірно втішені цією перемогою, відчуваємо, що справедливість є", — відгукнулися в ГО на рішення.

Активіст ініціативи "Квіти України" Тарас Грицюк
Активіст ініціативи "Квіти України" Тарас Грицюк. Фото: "Квіти України"/Тарас Грицюк

Що відомо про справу

ПАТ "Квіти України" 15 вересня 2021 року подало позов "про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації" проти Тараса Грицюка, який є активістом ініціативи "Квіти України".

Забудовник звинуватив Тараса Грицюка у тому, що він подав неправдиву інформацію в інтерв'ю каналу "1+1", і вона зашкодила діловій репутації компанії. Йдеться про слова, що демонтаж будівлі розпочався без дозволів. Також позов подали проти "1+1" та народного депутата від партії "Слуга Народу" Дмитра Гуріна.

"Йдеться про слова Тараса, що демонтаж будівлі розпочався без дозволів. Цікаво, що цю саму тезу озвучували міністр культури Олександр Ткаченко, депутат Дмитро Білоцерковець та сотні містян", — писали на Facebook-сторінці "Зберегти Квіти України".

Перебіг засідань

Перше підготовче засідання суду відбулося 20 грудня 2021 року. Тоді суддя задовольнила клопотання сторони захисту та додала як доказ проєкт підготовчих робіт забудовника.

"Серед переліку робіт у проєкті підготовчих робіт нами не виявлено робіт, які можна інтерпретувати як демонтажні роботи. Очікуємо, що позивач спробує надати докази, що здійснювати демонтажні роботи вони мали право і мали відповідні дозвільні документи", — написав Тарас Грицюк у Facebook.

На засіданні 15 вересня 2022-го представник забудовника заявив, що репутація компанії погіршилась через слова Грицюка.

Засідання кілька разів переносили. Зокрема, 8 червня про це клопотав представник забудовника. 6 вересня продовжився розгляд справи по суті. 30 жовтня досліджували докази у справі.

Активіст ініціативи "Квіти України" Тарас Грицюк, Київ, після засідання суду 30 жовтня 2023 року
Активіст ініціативи "Квіти України" Тарас Грицюк, Київ, після засідання суду 30 жовтня 2023 року. Фото: Taras Grytsiuk/Facebook

"Були запеклі обговорення доказів. До прикладу, що в переліку підготовчих робіт у проєкті, поданому забудовником, немає жодного слова про демонтаж засклення, демонтаж фасадної частини будівлі, знесення опорної стіни чи знищення озеленення навколо будівлі. Що експерт Богдан Ажнюк залучений забудовником для філологічно-семантичної експертизи не має державної сертифікації експерта-криміналіста і його висновок не може бути доказом. Були прямі питання від судді юристці від забудовника, чи був дозвіл на демонтаж будівлі, і було промовисте мовчання у відповідь", — розповів пан Тарас на Facebook.

11 грудня пройшли судові дебати й суд ухвалив рішення.

Що відомо про "Квіти України"

"Квіти України" — будівля в стилі модернізму, зведена в 1985 році, яка тривалий час функціонувала як магазин-оранжерея. Проєкт будівлі розробив народний архітектор України Микола Левчук. У 1986 році "Квіти України" здобули премію Спілки архітекторів як "будівля року". Фасад будинку 30 років був обплетений виноградом. Останні кілька років у приміщенні працював супермаркет, який зачинився навесні 2021 року, а власник будівлі виставив її на продаж. Через якийсь час навколо неї звели паркан.

У червні 2021 року власник оприлюднив концепт перетворення "Квітів України" на офісний центр. Наприкінці червня забудовник зрізав виноград, а 12 липня 2021 року розпочав знесення будівлі.

Будівля "Квіти України"
Будівля "Квіти України". Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Шевченківський районний суд Києва 15 липня 2021 року заборонив будівельні роботи щодо реконструкції "Квітів України".

6 серпня 2021 року колишній міністр культури Олександр Ткаченко підписав указ щодо визнання будинку "Квіти України" пам'яткою архітектури монументального мистецтва місцевого значення.

Одночасно з цим архітектор "Квітів" Микола Левчук подав позов до суду проти нового власника й автора концепції реконструкції про порушення своїх авторських прав і про відшкодування моральної (нематеріальної) шкоди. 28 липня 2022 року стало відомо, що суд не задовольнив позов архітектора.

У грудні 2022-го будівлю позбавили статусу пам'ятки, ухваливши рішення на користь забудовника, тому активісти подали на апеляцію.

31 жовтня 2023 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) та повернув статус пам'ятки будівлі "Квітів України".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок