"Квітам України" повернули статус пам'ятки

"Квітам України" повернули статус пам'ятки

"Квітам України" повернули статус пам'ятки
. Фото: ЦЕГЛА/Telegram

Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) та повернув статус пам'ятки будівлі "Квітів України".

Про це 31 жовтня повідомили активісти спільноти "Цегла".

Будівля "Квіти України" розташована за адресою: вулиця Січових Стрільців, 49. Вона була зведена у стилі модернізму і 1983–1985 роках за проєктом архітектора Миколи Левчука.

У грудні 2022-го будівлю позбавили статусу пам'ятки, ухваливши рішення на користь забудовника, тому активісти подали на апеляцію.

квіти україни
"Квіти України". Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Оскільки будівля більше не була пам'яткою, то на забудовника вже не діяв припис Міністерства культури про заборону будівельних робіт.

"Кілька кроків — і він знов зможе повернутися до своєї фантазії про скляний офісний центр", — зауважували тоді активісти.

На попередньому розгляді справи в суді забудовник використав оцінку експертів комунального закладу "Центр консервації предметів археології", які заперечили цінність та унікальність будівлі, а також заявили, що вона не відповідає критеріям пам'ятки.

У рішенні ОАСК вказано, що "факт фактичного «замороження» об'єкта в аварійному стані, який призводить до його руйнування та створює у місті Києві черговий напіврозвалений об'єкт радянських часів, в стані, який естетичної краси та цінності історичному обличчю Києва не додає".

Попри це, в Мінкульті заявляли, що "Квіти України" залишаються пам'яткою культури, а розгляд справи в ОАСК відбувся за правилами спрощеного провадження.

Ще 6 серпня 2021 року колишній міністр культури Олександр Ткаченко підписав указ щодо визнання будинку "Квіти України" пам'яткою архітектури монументального мистецтва місцевого значення.

Одночасно з цим архітектор "Квітів" Микола Левчук подав позов до суду проти нового власника й автора концепції реконструкції про порушення своїх авторських прав і про відшкодування моральної (нематеріальної) шкоди. 28 липня 2022 року стало відомо, що суд не задовольнив позов архітектора.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок