"Квіти України" в Києві внесли до реєстру державних пам'яток

"Квіти України" в Києві внесли до реєстру державних пам'яток

"Квіти України" в Києві внесли до реєстру державних пам'яток
. Інстаграм save.kvity.ukrainy

Будинок "Квіти України" в Києві внесено до реєстру державних пам'яток. Це означає, що її не можна зруйнувати або перебудувати. Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

"Маю чудову новину для киян. Щойно підписав Наказ про внесення будинку "Квітів України" до реєстру державних пам'яток. Тепер Квіти – офіційно є пам'яткою архітектури, монументального мистецтва місцевого значення", – написав міністр у своєму Telegram-каналі.

Нагадаємо, що 3 серпня навчально-методичний павільйон "Квіти України" отримав статус щойно виявленого об'єкта культурної спадщини. Документ визначає, що до переліку "щойно виявлених" об'єкт потрапляє до вирішення питання про його реєстрацію як пам'ятки.

Що відомо

  • 12 липня у Києві забудовник розпочав знесення будівлі колишнього магазину-оранжереї "Квіти України". У відповідь активісти знесли паркан навколо будівництва та заблокували техніку. Невдовзі міністр культури Олександр Ткаченко закликав негайно зупинити демонтаж будівлі.
  • Проєкт будівлі "Квіти України" розробив народний архітектор України Микола Левчук, а в 1986 році він був відзначений премією Спілки архітекторів як будівля року. Споруда довгий час функціонувала як магазин-оранжерея.
  • Те, що будівлю збираються реконструювати, стало у червні 2021 року. Власник оприлюднив концепт перетворення "Квітів України" на офісний центр, який мав повністю змінити зовнішній вигляд будівлі. Спочатку забудовник Олексій Пишний обіцяв співпрацювати з громадою, але невдовзі обірвав контакт.
  • Під час підготовчих робіт забудовник обрізав коріння 30-річного винограду, зіпсувавши унікальний вигляд будинку, – той вже встиг повністю висохнути; та демонтував унікальні люстри та вітражі з інтер'єру.
  • 14 липня поліція наклала арешт на будівлю на період досудового слідства по справі щодо самоуправства. Це забороняє проводити з будівлею будь-які дії, зокрема демонтаж, будівництво тощо.
  • Шевченківський районний суд міста Києва 15 липня заборонив будівельні роботи щодо реконструкції колишнього магазину-оранжереї "Квіти України". Арешт наклали щодо позову про порушення авторських прав.
  • 22 липня мер Києва Віталій Кличко на планерному засіданні КМДА заявив, що Київська міська адміністрація не давала на проведення реконструкції жодних дозволів.
  • У квітні у Києві знесли історичний будинок Уткіна, розташований на вулиці Симона Петлюри. Забудовник планує звести на місці будівлі 26-поверховий апарт-комплекс. Невдовзі Шевченківська окружна прокуратура Києва розпочала розслідування за фактом демонтажу будинку.
  • Міністр культури Олександр Ткаченко назвав "варварством" знесення будинку та закликав правоохоронців провести розслідування його обставин.

Читайте також

На початок