У Києві почали зносити будівлю "Квіти України". СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

У Києві почали зносити будівлю "Квіти України". СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

У Києві почали зносити будівлю "Квіти України". СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Антон Бернатович

У Києві забудовник розпочав знесення будівлі колишнього магазину-оранжереї "Квіти України". Активісти знесли паркан навколо будівництва та заблокували техніку.

Активні демонтажні роботи розпочалися 12 липня близько 12-ї дня. У відповідь активісти зламали паркан, виставлений навколо будівлі, зайшли на територію будівництва та заблокували техніку. Організатори пікету — ініціативна група "Зберегти "Квіти України" за підтримки спільноти Ukrainian Modernism.

Загалом на територію будівництва змогли потрапити близько 30 активістів.

Станом на 16:00 демонтажні роботи зупинилися. Попри це забудовник встиг знести нижню частину атріуму. Згідно з даними сервісу Youcontrol, власником будівлі є ПРАТ "Квіти України", напрямок діяльності - надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. На Facebook-сторінці компанії вказується, що забудовник "залишить функціонал будівлі та додасть до нього сучасних трендів".

Міністр культури Олександр Ткаченко закликав негайно зупинити демонтаж будівлі. Натомість представники забудовника заявили, що мають всі необхідні для цього дозволи.

Будівля "Квіти України" знаходиться за адресою: вулиця Січових Стрільців, 49. Вона була зведена у стилі модернізму у 1983-1985 роках за проєктом архітектора Миколи Левчука. У 1986 році "Квіти України" були відзначені премією Спілки архітекторів як будівля року.

Протягом останніх років у приміщенні колишньої оранжереї працював супермаркет, однак навесні 2021 року він зачинився, а власник будівлі виставив її на продаж. Невдовзі навколо будівлі з’явився будівельний паркан. Наприкінці червня забудовник обрізав виноград, який обплітав фасад будівлі, через що той повністю висох. Окрім того, будівельники демонтували люстри та вітражі з інтер’єру.

Що відомо

  • У квітні у Києві знесли історичний будинок Уткіна, розташований на вулиці Симона Петлюри. Забудовник планує звести на місці будівлі 26-поверховий апарт-комплекс.
  • Невдовзі Шевченківська окружна прокуратура Києва розпочала розслідування за фактом демонтажу будинку Уткіна.
  • Міністр культури Олександр Ткаченко назвав "варварством" знесення будинку та закликав правоохоронців провести розслідування його обставин.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок