Twitter забанив понад 70 тисяч акаунтів, які поширювали теорію QAnon

Twitter забанив понад 70 тисяч акаунтів, які поширювали теорію QAnon

Twitter забанив понад 70 тисяч акаунтів, які поширювали теорію QAnon
. AP

Соцмережа Twitter заблокувала понад 70 тисяч облікових записів прихильників конспірологічної теорії QAnon, яку сповідують багато прибічників Дональда Трампа.

Про це йдеться в повідомленні, опублікованому в блозі Twitter.

"З огляду на жорстокі події в Вашингтоні, округ Колумбія, і підвищений ризик заподіяння шкоди, ми почали безповоротно блокувати тисячі облікових записів, які в основному використовувалися для поширення контенту Qanon", — зазначили у компанії.

Керівництво соцмережі зазначило, що з п'ятниці було заблоковано понад 70 тисяч облікових записів. При цьому, як наголошується, часто мова йде про випадки, коли кількома акаунтами, керувала одна особа. У Twitter підкреслили, що деякі з видалених акаунтів мали тисячі підписників.

Читайте також: Четверо загиблих, десятки затриманих і комендантська година. Як проходив штурм Конгресу у США

Після заворушень у Вашингтоні 6 січня Twitter, Instagram та Facebook заблокували акаунти 45-го президента США Дональда Трампа. Згодом стало відомо, що Twitter назавжди заблокував акаунт Трампа. Керівництво соцмережі побоюється, що він буде використовувати її для підбурювання до насильства.

Що таке QAnon

Рух QAnon бере початок у 2016 році, коли в США тривали президентські виборчі перегони. Тоді сайт WikiLeaks опублікував частину листування Джона Подести - глави передвиборчого штабу кандидата в президенти США від демократів Хілларі Клінтон.

Зокрема, серед "злитих" документів було опубліковане листування Подести із власником піцерії Comet Ping Pong у Вашингтоні. Цю частину документів у мережі назвали "Піцагейт". Згодом у мережі почали поширювати неочікувану теорію, згідно з якою піцерія Comet Ping Pong є прикриттям таємної і дуже впливової організації педофілів-сатаністів, до якої входять зокрема і представники Демократичної партії США та союзники з "глибокої держави"Теорія змови, згідно з якою в США існує тіньовий уряд, який впливає на державну політику, незважаючи на законне керівництво держави.

У 2017 році на форумі сайту 4chan анонім із псевдонімом Q почав поширювати ідею, що Трамп нібито планує викрити таємну міжнародну організацію сатаністів-педофілів, до якої причетні представники Демократичної партії, а також чимало американських знаменитостей.

Таким чином, прихильники теорії QAnon ввжають Трампа захисником країни від учасників змови.

У 2019 ФБР включило QAnon до переліку внутрішніх загроз національній безпеці США.

Дослідження Pew Research Center показало, що про теорію QAnon чули 47% американців.

З них 74% - ставляться до неї негативно. Водночас серед прибічників республіканської партії, які знають про QAnon, 41% частково або повністю її підтримують.

Що відомо

  • Ввечері 6 січня розпочався штурм будівлі Конгресу США під час засідання Сенату. На засіданні мали затвердити результати виборів президента США, на яких переміг Джозеф Байден. Під час штурму у приміщенні сталися сутички протестувальників з поліцією.
  • Президент США Дональд Трамп відправив до Конгресу Національну гвардію. Правоохоронці витіснили демонстрантів з будівлі Капітолію. Також Дональд Трамп і Джозеф Байден звернулися до американців та закликали зупинити протести.
  • Протестувальниця, яка отримала поранення у груди під час штурму будівлі Конгресу, померла в лікарні. Усього під час сутичок загинули п'ятеро людей, серед яких офіцер поліції.
  • Конгрес остаточно затвердив Байдена президентом США після підрахунку голосів Колегії виборників, а Трамп заявив, що не прийде на інавгурацію.
На початок