Справа Шеремета: МВС отримало більше матеріалів, ніж ті, що опублікував білоруський спецпризначенець

Справа Шеремета: МВС отримало більше матеріалів, ніж ті, що опублікував білоруський спецпризначенець

Ексклюзивно
Справа Шеремета: МВС отримало більше матеріалів, ніж ті, що опублікував білоруський спецпризначенець
. Twitter

Українські правоохоронці отримали матеріали про те, що білоруські спецслужби обговорювали питання про вбивство журналіста Павла Шеремета ще у грудні 2020 року. Тепер Україна домовилася про проведення слідчих дій в Європі.

Про це Суспільному розповів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"У грудні ми отримали трохи більше матеріалів, ніж ті, що були опубліковані учора у пресі, які нам показують про те, що у колах білоруських спецслужб до 2012 року, остання дата розмов, квітень, здається, 2012 року, обговорювалися питання, пов'язані з вбивством Павла Шеремета. Ці матеріали були нами тоді прийняті, у нас зроблена ціла низка міжнародних доручень з тих пір. Домовлено про певні слідчі дії вже зараз у січні на території Європи", - заявив Аваков.

За його словами, МВС отримало багато документів, які зараз вивчаються. Він також пообіцяв інформувати суспільство "якщо щось буде надважливе", враховуючи резонанс.

Аваков також розповів, що справу щодо замовників вбивства журналіста розділено на дві частини та розслідування продовжується за участі Національної поліції за процесуального керівництва Офісу генпрокурора.

"Є виконавці, а є замовники. Між виконавцями і замовниками може бути будь-хто, ви, наприклад, не дай Бог. Або якийсь Іван Іванович. Якась спецслужба. Або росіяни через білорусів. Або білоруси через росіян. Чи наші через наших. Розумієте, тут дуже все складно. Потрібно бути дуже точними у цій ситуації", - сказав міністр.

Що відомо

  • Національна поліція планує провести слідчі дії з ексспівробітником білоруського спецназу Ігор Макар, який розповсюдив аудіозаписи на яких начебто посадовці КДБ Білорусі обговорюють усунення журналіста Павла Шеремета.
  • Український журналіст білоруського походження Павло Шеремет загинув у 2016 році внаслідок вибуху авто.
  • 12 грудня 2019 року на брифінгу поліція назвала підозрюваних у його вбивстві. Це лідер гурту Riffmaster, військовий Андрій Антоненко, кардіохірургиня та волонтерка Юлія Кузьменко та військова медсестра Яна Дугарь.
  • Станом на грудень 2020 року Шевченківський суд Києва залишив без змін на 60 діб запобіжні заходи підозрюваних у справі вбивства журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь.
  • 4 січня опозиційна організація "Білоруський народний трибунал" і європейське видання EUobserver оприлюднили аудіозаписи, на яких начебто посадовці КДБ Білорусі обговорюють усунення політичних опонентів, зокрема журналіста Павла Шеремета. За даними журналістів, запис датований 11 квітня 2012 року, а розповсюдив його та надіслав для розслідування в Україну і Брюссель колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар.

На початок